Εκεί γύρω στον Δεκαπενταύγουστο του 2022 η Ελένη Βρεττού βρίσκεται σε διακοπές στα Κουφονήσια. Λίγες ημέρες ξεκούρασης καθώς από τον Σεπτέμβριο θα καλούνταν να φέρει εις πέρας μια αποστολή που έμοιαζε ακατόρθωτη. Να αναλάβει τη διοίκηση της Attica Bank, μιας τράπεζας σχεδόν διαλυμένης.
Λίγο καιρό πριν η κ. Βρεττού, έμπειρη τραπεζίτισσα παρά το νεαρό της ηλικίας της, είχε δεχθεί την πρόταση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, να πάει στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στην Attica.
Εκείνη ακριβώς την εποχή ορισμένα «συστήματα», τραπεζικά και μη, που ήθελαν να έχουν τον πρώτο λόγο στην τράπεζα, προσπάθησαν με κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο τρόπο, να μπλοκάρουν την πρόσληψη της κ. Βρεττού.
Παρεμβάσεις ακόμη και σε μέσα ενημέρωσης προκειμένου να ανοίξουν «πόλεμο» σε μια ικανή, δυναμική και διορατική τραπεζίτισσα.
Και στο κάτω – κάτω σε μια επιλογή του κεντρικού τραπεζίτη και επόπτη της Attica Bank.
Όμως, ο Γιάννης Στουρνάρας «δεν μάσησε» από τις πιέσεις και τον πόλεμο που άνοιξε για την «ωραία Ελένη» της τραπεζικής. Επέμεινε στην επιλογή του διότι πίστευε ακράδαντα ότι η Ελένη Βρεττού θα μπορούσε να πετύχει να «αναστήσει» μια ημιθανή τράπεζα, η οποία ήδη είχε διασωθεί κι άλλες φορές από τον κεντρικό τραπεζίτη.
Σκεφτείτε μόνο μια Attica Bank με πολλά «βαρίδια» από το παρελθόν, με την πλήρη απαξίωσή της από την κυβέρνηση Τσίπρα που ήθελε να την μετατρέψει σε «SYRIZA Bank», με πολλές περιπέτειες μέχρι να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της.
Από το 2021 και μετά ο Γιάννης Στουρνάρας άρχισε να σχηματοποιεί στο μυαλό του τη δημιουργία μιας πέμπτης, ισχυρής και υγιούς τράπεζας που θα μπορούσε να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τις άλλες, όμως, στοχεύοντας στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο πρόσωπο της Ελένης Βρεττού, βρήκε τον manager που θα μπορούσε να φέρει σε πέρας μια σχεδόν «αποστολή αυτοκτονίας».
Κι αυτό από μόνο του καθιστά τεράστια επιτυχία τη διάσωση, αρχικά της Attica Bank, την οργανωτική ανασυγκρότησή της και τελικά τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια, την είσοδο της Thrivest στο μετοχικό της κεφάλαιο και τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.
Η πρώτη γυναίκα CEO σε ελληνική τράπεζα δεν διέψευσε τον κεντρικό τραπεζίτη και σε λιγότερο από 2 χρόνια μπορεί πλέον, συγκινημένη, να λέει ότι είναι μια ιστορική ημέρα για την Attica Bank αλλά και μια δικαίωση για την ίδια και όσους την στήριξαν και δούλεψαν μαζί της.
Αλλωστε, όσοι την γνωρίζουν ξέρουν ότι είναι αυστηρή, αλλά αποφασιστική, μεθοδική και διορατική, στοιχεία που απαιτούνται για να είναι κανείς επιτυχημένος σε τέτοιες θέσεις ευθύνης.
Η Ελένη Βρεττού, παιδί μιας μεσαίας, αστικής οικογένειας, που έκανε απίστευτες θυσίες για να σπουδάσει σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια, το «Wharton School του University of Pennsylvania» πάλεψε αρχικά με το… φύλο της.
Δεν είναι εύκολο να επιβιώσει μια γυναίκα στον σκληρό ανταγωνισμό της οικονομίας και δη της τραπεζικής.
Αλλά, όπως είχε πει και η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της: «Οταν μένεις προσηλωμένος στο στόχο και το αποτέλεσμα, δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο εμπιστοσύνης. Και πάνω σε αυτή τη βάση χτίζεται μια παραγωγική σχέση. Πάντα το αποτέλεσμα έχει πιο πολύ δύναμη από οποιοδήποτε στερεότυπο και συνεπώς κάμπτονται οι όποιες καχυποψίες και επιφυλάξεις εκ του αποτελέσματος».
Κρίνοντας, λοιπόν, εκ του αποτελέσματος, μπορεί να βγάλει κανείς το συμπέρασμα ότι η κ. Βρεττού τα κατάφερε και μπορεί να είναι περήφανη γι’ αυτό.
Και μαζί της να είναι περήφανοι όσοι πίστεψαν ότι μπορεί να κρατήσει γερά το τιμόνι ενός καραβιού που κινδύνευε να βουλιάξει. Και που τώρα ξεκινά ένα νέο ταξίδι σε ήρεμες θάλασσες.
«Λατρεύω αυτούς που ποθούν το αδύνατο», είχε γράψει ο Γκαίτε. Πόσο δίκιο είχε…
Διαβάστε επίσης:
Attica Bank: Αυτοί είναι οι βασικοί όροι της συμφωνίας ΤΧΣ με Thrivest – Στα 675,1 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ
Χρυσές λίρες βάρους 25,6 τόνων και αξίας 560 εκατ. ευρώ πούλησαν οι Έλληνες στα 23 χρόνια του ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό