• Business

    Πρόστιμο 172.424 ευρώ στον ΕΛΟΜΑΣ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Ειρήνη Σαρπ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ειρήνη Σαρπ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (εφεξής και «EA») με την υπ’ αριθ. 852/2024 ομόφωνη Απόφασή της αποδέχθηκε την Πρόταση Διευθέτησης Διαφοράς, που υπέβαλε η ένωση επιχειρήσεων «ΕΛ.ΟΜ.Α.Σ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΟΡΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» μετά την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων ικανών να στοιχειοθετήσουν παράβαση εκ μέρους της των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ.

    Η υπόθεση αφορά στην αγορά διανομής ειδών σούπερ μάρκετ σε επίπεδο λιανικής. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι ο ΕΛΟΜΑΣ έλαβε σειρά γραπτών επιστολών και διαμαρτυριών μελών του με αίτημα τη μη λειτουργία καταστημάτων ενός μέλους σε γεωγραφική περιοχή που λειτουργεί έτερο μέλος του Ομίλου. Οι εν λόγω επιστολές και διαμαρτυρίες επικαλούνταν γενική αρχή / κανόνα λειτουργίας του Ομίλου αποτυπωμένο σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, σύμφωνα με τον οποίο τα μέλη του έπρεπε να τηρούν συγκεκριμένη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των καταστημάτων τους, και ειδικότερα τουλάχιστον 1000 μέτρα σε περιοχές εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης και 300 μέτρα εντός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

    Ενόψει των διαπιστώσεων αυτών, ο Όμιλος κατέθεσε αίτημα υπαγωγής στη Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 16 της υπ’ αριθ. 790/2022 Απόφασης της ΕΑ, και στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας ρητά και ανεπιφύλακτα ότι υπέπεσε σε παράβαση γεωγραφικής κατανομής αγορών, η οποία αποτελεί εξ αντικειμένου περιορισμό του ανταγωνισμού, υπέβαλε Πρόταση Διευθέτησης Διαφοράς. Η Ολομέλεια της ΕΑ, δυνάμει της παρ. 39 της ως άνω υπ’ αριθ. 790/2022 Απόφασής της, αποφάσισε την αποδοχή της εν λόγω Πρότασης και εξέδωσε την προαναφερθείσα 852/2024 απόφαση, με την οποία:

    Διαπιστώνει ότι ο Όμιλος ΕΛΟΜΑΣ παραβίασε τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ με την λήψη απαγορευμένης απόφασης περί γεωγραφικής κατανομής αγορών μεταξύ των μελών του.

    Υποχρεώνει τον προαναφερόμενο Όμιλο – ο οποίος έχει ήδη τροποποιήσει, εν είδει αυτοδέσμευσης, το Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και Δεοντολογίας του, προβλέποντας την υποχρέωση τήρησης των κανόνων του δικαίου του ανταγωνισμού εκ μέρους των μελών του με ρητή αναφορά στην απαγόρευση γεωγραφικής κατανομής – να παραλείπει στο μέλλον τη διαπιστωθείσα παράβαση των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ.

    Επιβάλλει πρόστιμο (μειωμένο ενόψει της υπαγωγής στη Διαδικασία Διευθέτησης) συνολικού ποσού 172.424 ευρώ για την τέλεση της διαπιστωθείσας παράβασης.

    Διαβάστε επίσης

    Meta: Σε συζητήσεις για να αγοράσει το 5% της εταιρείας πίσω από τα Ray-Ban

    ICAP CRIF: Εξαγόρασε την Date Firme στη Ρουμανία

    Ν. Μπουλαξής (ΑΔΜΗΕ): Διαφανές πλαίσιο περικοπών και αποζημιώσεων για αποδοτικότερη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ