• Διεθνής πολιτική

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νέα πενταετή θητεία για την πρόεδρο της Κομισιόν – Επανεξελέγη με 401 ψήφους

    Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στο Ευρωκοινοβούλιο


    Αίσιο τέλος είχε για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, με την 65χρονη Γερμανίδα πολιτικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να επανεξελέγεται στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μια νέα πενταετή θητεία.

    Η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε 401 θετικές ψήφους από το σύνολο των 707 ευρωβουλευτών που ψήφισαν. Κατά ψήφισαν 284 ευρωβουλευτές και 15 ψήφισαν αποχή. Υπήρχαν και 7 άκυρα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και με κάλπη.

    Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους του Renew, οι οποίοι είχαν ήδη συμμαχήσει υπέρ της,  αλλά και από την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής ομάδας των Πρασίνων.

    Οι ευρωβουλευτές της δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, χωρίς να υπάρχει κεντρική γραμμή, ενώ η ακροδεξιά των Πατριωτών για την Ευρώπη, καθώς η ομάδα της Αριστεράς καταψήφισαν.

    Μάλιστα η Αριστερά είχε υποβάλει πρόταση  για αναβολή της ψηφοφορίας, επικαλούμενη την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την έλλειψη διαφάνειας στις συμβάσεις των εμβολίων. Η πρόταση απορρίφθηκε από την Ευρωβουλή.

     

    Στην πρώτη της αντίδραση στο Χ μετά την επανεκλογή της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Ακόμα πέντε χρόνια. Δεν μπορώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εμπιστοσύνη όλων των ευρωβουλευτών που με ψήφισαν».

    Νωρίτερα, μιλώντας στο σώμα των ευρωβουλευτών, η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε τις προτεραιότητές της για τα επόμενα χρόνια, ενώ δεσμεύθηκε πως στο επίκεντρο της πολιτικής της Επιτροπής θα είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ.

    Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος ζωής, το πρόβλημα εύρεσης κατοικίας, τους αγρότες και την ανάγκη διαφάνειας. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ ενώ υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια σε φον ντερ Λάιεν – Ανεκτίμητη η εμπειρία και η ηγεσία της

    Μπελέρης – Βέμπερ: Το κράτος δικαίου έχει υποχωρήσει στην Αλβανία

    Ευρωκοινοβούλιο: Επανεξελέγη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με 401 ψήφους18



    ΣΧΟΛΙΑ