• Business

    Μυτιληναίος: Η αύξηση των καθαρών κερδών μας γίνεται με μικρότερη επίπτωση στους φυσικούς πόρους

    Ευ. Μυτιληναίος


    Η διαχείριση της Βιώσιμης Ανάπτυξης ως αναπόσπαστο μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου της METLEN Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS), παραμένει βασικός μοχλός ενίσχυσης της ικανότητας της εταιρείας να επιτυγχάνει επιχειρηματική και οικονομική ανέλιξη, παράλληλα με τη δέσμευσή της στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στην ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιδόσεων ESG 2023:

    «H στρατηγική μας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ενσωματώνει πολιτικές που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και ανταγωνιστικότητά μας σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό.

    Ειδικότερα, οι υβριδικοί δείκτες έντασης που παρακολουθούμε, οι οποίοι αποτυπώνουν κυρίως τη σχέση μεταξύ της περιβαλλοντικής και της οικονομικής μας επίδοσης συνέχισαν να κινούνται πτωτικά, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, υποδηλώνοντας ότι η ενίσχυση της αξίας του οικονομικού κεφαλαίου της Εταιρείας μας (αύξηση καθαρών κερδών) γίνεται με μικρότερη επίπτωση στους φυσικούς πόρους που χρησιμοποιούμε κατά την άσκηση της δραστηριότητάς μας.

    Ενδεικτικά αναφέρω τη μείωση των εκπομπών CO2 (πεδίου 1 & 2) κατά 80%, καθώς και τη μείωση κατανάλωσης νερού κατά 77%, ανά εκατομμύριο καθαρών κερδών με έτος βάσης το 2020».

    Το 2023, η Εταιρεία συνέχισε να δείχνει αξιοσημείωτη συνέπεια στις υψηλές ESG επιδόσεις, κατακτώντας νέες κορυφές. Χαρακτηριστικά η METLEN:

    • Είναι η μόνη εταιρεία, με έδρα στην Ελλάδα, που επιλέχθηκε να συμμετέχει στον δείκτη Dow Jones Sustainability Index Emerging Markets για 2η συνεχόμενη χρονιά.
    •  Εντάχθηκε, για 1η φορά, στην ομάδα των ηγέτιδων εταιρειών, του δείκτη MSCI ESG Rating, πετυχαίνοντας εξαιρετική ESG επίδοση “AA”.
    •  Κατάφερε, για 1η φορά, να βρίσκεται στο κορυφαίο 11% των εταιρειών Ενέργειας με τον χαμηλότερο ESG κίνδυνο, μέσα από την απαιτητική αξιολόγηση της Morningstar-Sustainalytics.
    • Βραβεύτηκε για 1η φορά με την ανώτατη διάκριση «Platinum Award», από τον οργανισμό EcoVadis, για τις πρακτικές της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και αποτελεί πλέον μία από τις εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις.
    •  Κατάφερε για 1η φορά να βρεθεί στο κορυφαίο 1% των εταιρειών, σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις καλύτερες επιδόσεις βιωσιμότητας, όπως αυτές αξιολογήθηκαν από τον οργανισμό ESG Book, στο πλαίσιο του προτύπου SASB.

    Η 16η κατά σειρά Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επιδόσεων ESG 2023, της METLEN, παρουσιάζει, εκτός από τις ισχυρές επιδόσεις ESG, τα επιτεύγματα της χρονιάς, καθώς και τις προσπάθειές της να εφαρμόσει τη στρατηγική της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που οδηγούν στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους, τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους προμηθευτές, αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες των κοινωνικών της εταίρων.

    Κύρια στοιχεία της Έκθεσης της METLEN Energy & Metals:

    – Η συνεισφορά €3,63 δισ. προστιθέμενης αξίας στην εθνική οικονομία, που αναλογεί στο 1,65% του ελληνικού ΑΕΠ.

    -Η συνολική φορολογική συνεισφορά €342 εκ., που αναλογεί στο 0,51% των κρατικών φορολογικών εσόδων.

    – Η υποστήριξη συνολικά 39.162 θέσεων εργασίας, σε όλη την αλυσίδα αξίας μας, καλύπτοντας περίπου το 1% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

    – Η υλοποίηση 26 κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων με 162.000 ωφελούμενους πολίτες.

    – Η υλοποίηση 61.408 ανθρωποωρών εκπαίδευσης άμεσα εργαζομένων, επενδύοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.

    – Η συμμετοχή σε 26 ερευνητικά προγράμματα έρευνας & ανάπτυξης για την προώθηση της καινοτομίας.- Οι επενδύσεις, συνολικά €106 εκ., για την προστασία του περιβάλλοντος

    -Η διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών επιπέδων περιστατικών ασφάλειας στην εργασία, επιτυγχάνοντας αποτελέσματα που συνάδουν με τους κεντρικούς στόχους.

    -Η συνέχιση των δράσεων που υποστηρίζουν την επίτευξη του βασικού κλιματικού στόχου για μείωση των εκπομπών CO2 (πεδίου 1&2) κατά 30%, μέχρι το 2030, (έτος βάσης 2019), ενώ η Εταιρεία ξεπέρασε τις 1,1 TWh συνολικής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

    -Η ανακύκλωση ή η επαναχρησιμοποίηση του 30% των συνολικών αποβλήτων.

    -Περισσότερες από 20 διακρίσεις και βραβεύσεις σχετικές με τη διαχείριση των θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης.

    Η εταιρεία ενημερώνει ότι όσοι  επιθυμούν να περιηγηθούν στις σελίδες της Έκθεσης: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επιδόσεις ESG 2023, και να πουν τη γνώμη τους,  εφόσον το επιθυμούν,  απαντώντας στο σύντομο ερωτηματολόγιο που βρίσκεται διαθέσιμο ΕΔΩ.

    Τέλος, στα microsites Sustainability Actions Map & Integrated value creation Scorecard, καθώς και στην ενότητα ESG Scorecard, στην επίσημη ιστοσελίδα της Εταιρείας, παρουσιάζεται η αξία που δημιουργεί η δραστηριότητα της METLEN και ο τρόπος που η Εταιρεία συνθέτει τα βασικά οικονομικά της στοιχεία με τις επιδόσεις της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 3,75% τα επιτόκια

    Τουρισμός: Aύξηση πάνω απο το 10% στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις στα καταλύματα το 2023

    ΤΑΙΠΕΔ: Χρηματοδοτούνται με 10 εκατ. ευρώ 4 λιμάνια από το Πρόγραμμα CEF ΙΙ για υποδομές cold ironing



    ΣΧΟΛΙΑ