Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια για τον Ιούλιο, μετά την μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στην οποία προχώρησε τον προηγούμενο μήνα.

Tο επιτόκιο καταθέσεων παρέμεινε στο 3,75% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25%.

Η ΕΚΤ περιμένει περαιτέρω ενδείξεις για τον πληθωρισμό, πριν συνεχίσει τις μειώσεις επιτοκίων που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Οι εισερχόμενες πληροφορίες στηρίζουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Ενώ ορισμένοι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού αυξήθηκαν ελαφρώς τον Μάιο λόγω έκτακτων παραγόντων, οι περισσότεροι δείκτες είτε παρέμειναν σταθεροί είτε υποχώρησαν τον Ιούνιο. Συμβαδίζοντας με τις προσδοκίες, η πληθωριστική επίδραση του υψηλού ρυθμού ανόδου των μισθών αντισταθμίστηκε από τα κέρδη.

Η νομισματική πολιτική διατηρεί περιοριστικές τις συνθήκες χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους επίσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης έκτασης και διάρκειας της συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον όλα τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, μειώνοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Το βλέμμα των επενδυτών στον Σεπτέμβριο

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η δεύτερη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα είναι της ίδια κλίμακας με αυτής του Ιουνίου, των 25 μονάδων βάσεων.

Μέχρι τότε, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα έχουν στα χέρια τους δύο εκθέσεις για τον πληθωρισμό, στοιχεία για τους μισθούς και την παραγωγή στην ευρωζώνη, ενώ αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και το πολιτικό τοπίο στην Γαλλία.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δύο ακόμα μειώσει.

Μία τον Σεπτέμβριο και μία στο τέλος του έτους, τον Δεκέμβριο. Αγορές και οικονομολόγοι συγκλίνουν σε αυτό το σενάριο, αν και ο Δεκέμβριος δεν θεωρείται από πολλούς ένα «σίγουρο στοίχημα».

Δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να προχωρήσει και εντός του 2025 σε ένα πρόγραμμα μειώσεων – μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην τιμή-στόχο του 2%, ανά τρίμηνο. Βέβαια, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι πιέσεις στην οικονομία της ευρωζώνης από τη μακρά περίοδο υψηλών επιτοκίων αλλά και τα τεκταινόμενα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι πιθανόν να επηρεάσουν το σχεδιασμό της Κριστίν Λαγκάρντ.