• Οικονομία

    ΟΕΕ σε Χατζηδάκη: Αναγκαία η νομοθέτηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος για τις φορολογικές δηλώσεις

    ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας

    Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας


    Τα μείζονα θέματα, που απασχολούν τους λογιστές φοροτεχνικούς σχετικά με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, συζήτησαν, στη συνάντηση, που είχαν το απόγευμα, το Προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.

    Το ΟΕΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Γενικός Γραμματέας, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ο Α’ Αντιπρόεδρος, Αβραάμ Πανίδης, και ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Σταύρος Τραγάνης.

    Το Προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος πρότεινε ως αναγκαία λύση την άμεση νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα.

    Προτείνεται ακόμα, στη νομοθετική ρύθμιση να προβλεφθεί καταλογισμός ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις, που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.

    Ο Υπουργός θεώρησε λογικό το αίτημα, έκανε αποδεκτή την πρόταση του ΟΕΕ και δεσμεύτηκε για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, αμέσως μετά το πέρας της υποβολής των φετινών δηλώσεων ώστε να γίνει Νόμος του Κράτους.

    Σε ό,τι αφορά το φετινό χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων, το Προεδρείο του ΟΕΕ ανέδειξε τα σοβαρά ζητήματα, που έχουν ανακύψει, και τα προβλήματα που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για τα οποία σε καμία περίπτωση υπεύθυνοι δεν είναι οι λογιστές, επιμένοντας στην ήδη κατατεθειμένη πρότασή του για ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής την 30η Σεπτεμβρίου. Ο Υπουργός επανέλαβε όσα έχουν ειπωθεί από το Υπουργείο και την ΑΑΔΕ τις τελευταίες ημέρες και παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις και τις ανησυχίες των μελών του ΟΕΕ και των λογιστών-φοροτεχνικών.

    Τέλος, το ΟΕΕ επανέλαβε την πάγια θέση του, σχετικά με το Νόμο 4557/2018 περί Δέουσας Επιμέλειας, για την ανάγκη νομοθετικής τροποποίησης, ώστε αρμόδια αρχή για την εποπτεία εφαρμογής των διατάξεων του εν λόγω Νόμου για το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού να οριστεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να μελετήσει το αίτημα του ΟΕΕ με θετική διάθεση.

    Διαβάστε επίσης:

    Μικτά πρόσημα για τις ευρωαγορές – Βούλιαξαν οι τεχνολογικές μετοχές

    Moody’s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση Attica Bank – Παγκρήτια

    Ρεάλ Μαδρίτης: Ο ακριβότερος σύλλογος στον κόσμο-Ξεπερνάει σε ισχύ εμπορικού σήματος Google, Coca-Cola, Ferrari και Rolex



    ΣΧΟΛΙΑ