• Business

    Roche: Άλμα για τη μετοχή χάρη στο νέο χάπι για το αδυνάτισμα

    • NewsRoom
    Dr. Thomas Schinecker, CEO Roche

    Dr. Thomas Schinecker, CEO Roche


    Πάνω από 5% κέρδιζε η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας Roche την Τετάρτη, ύστερα από την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων δοκιμής για το νέο χάπι της κατά της παχυσαρκίας.

    Αν και η δοκιμή είναι αρχικού σταδίου, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία μπαίνει δυναμικά στη μάχη της απώλειας βάρους, στην οποία μέχρι τώρα πρωταγωνιστούν Novo Nordisk και Eli Lilly.

    Το νέο χάπι

    Οι ασθενείς που λάμβαναν δια στόματος το φάρμακο CT-699 μία φορά την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες έχασαν κατά μέσο όρο πάνω από το 7% του αρχικού τους βάρους, σε σύγκριση με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο, οι οποίοι έχασαν μόλις το 1%.

    Η εκτόξευση της μετοχής της Roche, η οποία διεκδικεί εδώ και αρκετούς μήνες να μπει στη κούρσα, έχει χαρίσει κέρδη 12% συνολικά στη μετοχή από την αρχή του έτους. Αντίθετα, οι μετοχές της δανικής Novo Nordisk, η οποία βρίσκεται πίσω από την παραγωγή των Ozempic και Wegovy , έχασαν έως και 5%.

    Οι φαρμακευτικές εταιρείες αναζητούν εδώ και αρκετούς μήνες τον νέο καυτό κλάδο που θα τους χαρίσει δισεκατομμύρια, με την αγορά απώλειας βάρους να θεωρείται από τους αναλυτές, η πιο ελπιδοφόρα αγορά, η οποία μπορεί να εκτοξευτεί ακόμα και στα 100 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Οι δύο εταιρείες που ήδη θριαμβεύουν σε αυτό τον κλάδο είναι η Novo Nordisk και η Eli Lilly, όμως και στις δύο περιπτώσεις τα σκευάσματα είναι ενέσιμα. Άλλες φαρμακευτικές που επιχειρούν να μπουν στη κούρσα, εστιάζουν στην παραγωγή χαπιών, όπως η Roche και η Pfizer.

    Η κούρσα για τις φαρμακοβιομηχανίες

    «Τα αποτελέσματα για το χάπι της Roche υποδηλώνουν ένα ανταγωνιστικό προφίλ», έγραψαν οι αναλυτές της Jefferies σε έκθεσή τους, σημειώνοντας ότι αναμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν παρενέργειες Η Roche δήλωσε ότι με βάση τα τρέχοντα αποτελέσματα, το χάπι θα περάσει στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης φαρμάκου.

    Τα χάπια για το αδυνάτισμα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν περίπου το ένα τρίτο της αγοράς φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με την Pfizer, η οποία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι προχωρά στην ανάπτυξη του δικού της χαπιού.

    Η πειραματική κάψουλα της Roche, που αναπτύσσεται για τη θεραπεία τόσο του διαβήτη τύπου 2 όσο και της παχυσαρκίας, βρέθηκε να είναι αποδεκτή σε σύγκριση με παρόμοια φάρμακα GLP-1, δήλωσε η εταιρεία.

    Το προτέρημα

    Το κρίσιμο είναι ότι το χάπι θα μπορούσε δυνητικά να λαμβάνεται οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας – όχι μόνο με άδειο στομάχι – γεγονός που θα μπορούσε να το καταστήσει μια βολική επιλογή για όσους επιθυμούν μια μακρόχρονη περίοδο συντήρησης μετά την απώλεια βάρους, ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει όσους ασθενείς έχουν ήδη χάσει κιλά μετά την χρήση ενέσιμων φαρμάκων.

    Το χάπι αδυνατίσματος είναι προϊόν της εταιρείας  Carmot Therapeutics, μιας εταιρείας που η Roche απέκτησε πριν λίγους μήνες έναντι 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ozempic: Αποτελεσματικό σε άνοια, κάπνισμα και αλκοολισμό; – Τι διαπιστώνει νέα μελέτη

    Pfizer: Ετοιμάζει χάπι κατά της παχυσαρκίας για να χτυπήσει το Ozempic

    Ozempic: «Χρυσωρυχείο» με… ερωτηματικά για τους πλαστικούς χειρουργούς το «μαγικό» φάρμακο



    ΣΧΟΛΙΑ