• Αλεξανδρούπολη

    Προορισμός Ελλάδα

    Αλεξανδρούπολη: Μία πόλη με πλούσια ιστορία

    • Μαρία Μπότη

    Η Αλεξανδρούπολη, η όμορφη πόλη στη βορειοανατολική Ελλάδα, είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία και την πανέμορφη φύση της. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Έβρου.

    Η πόλη ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα και από τότε έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.

    Η Αλεξανδρούπολη ακολουθεί πλέον ταχείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης με κύριους μοχλούς την Εγνατία Οδό, το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό.

    Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Αλεξανδρούπολης είναι ο Φάρος της, ο οποίος αποτελεί και το σύμβολό της. Η παραλία της πόλης είναι μια από τις πιο δημοφιλείς στη βόρεια Ελλάδα.

    Η Αλεξανδρούπολη έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμό, με πολλά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Το μουσεία φιλοξενούν εκθέματα που παρουσιάζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Επίσης, η πόλη είναι γνωστή για την πλούσια γαστρονομία της, με φρέσκα θαλασσινά και παραδοσιακά θρακιώτικα πιάτα να κυριαρχούν.

    Η φυσική ομορφιά της περιοχής είναι ακόμα ένας λόγος για να επισκεφθεί κανείς την Αλεξανδρούπολη. Το Δέλτα του Έβρου είναι ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά πάρκα της Ελλάδας, ενώ προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για περιηγήσεις στη φύση.

    Για να φτάσετε στην Αλεξανδρούπολη, μπορείτε να επιλέξετε μια από τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN και σε περίπου μία ώρα από την Αθήνα θα βρεθείτε στον προορισμό σας.

    Παραλίες

    Το μυστικό της περιοχής βρίσκεται στα θρακιώτικα παράλια που κρύβουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Β. Ελλάδας.

    Από την απέραντη ακτογραμμή με τα κρυστάλλινα νερά μέχρι τις ήσυχες και απομονωμένες αμμουδιές, η περιοχή προσφέρει παραλίες για όλα τα γούστα.

    Κόκκινα Βράχια

    Η παραλία Κόκκινα Βράχια, μία από τις πιο εντυπωσιακές της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης και ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο γεωλογικό σχηματισμό της.

    Οι κοκκινωποί βράχοι που την περιβάλλουν προσδίδουν ένα μοναδικό χρώμα στο τοπίο, δημιουργώντας μια εξωτική ατμόσφαιρα.

    Η παραλία προσφέρει καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά και αμμώδη ακτή, ιδανική για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

     Παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλήρως οργανωμένη, η φυσική ομορφιά της και η ηρεμία που προσφέρει την καθιστούν αγαπημένη επιλογή για όσους αναζητούν έναν πιο ήσυχο και ανεξερεύνητο προορισμό.

    Είναι ιδανική για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με θέα τη θάλασσα, προσφέροντας ένα πραγματικά μαγευτικό σκηνικό.

    Αγία Παρασκευή

    Η παραλία Αγία Παρασκευή βρίσκεται ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και είναι γνωστή για τα καθαρή και ρηχή θάλασσα και την αμμώδη ακτή.

    Εκεί θα βρείτε beach bar  με ομπρέλες και ξαπλώστρες, εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ, καθώς και χώρο στάθμευση. Χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανική για οικογένειες.

    Εάν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, προτιμήστε να την επισκεφτείτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

    Κυανή Ακτή

    Η παραλία Κυανή Ακτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τα καθαρά νερά της και την αμμώδη της ακτή.

    Στην παραλία υπάρχουν οργανωμένα beach bars και εγκαταστάσεις για beach volley και θαλάσσια σπορ.

    Νέα Χιλή

    Η παραλία Νέα Χιλή βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξανδρούπολης και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της περιοχής.

    Πρόκειται για μία εκτεταμένη αμμώδη ακτή με καθαρά και ρηχά νερά με beach bars  και ταβέρνες. 

    Αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες με παιδιά και για όσους επιθυμούν να απολαύσουν χαλαρωτικές στιγμές στη θάλασσα με θέα το Αιγαίο Πέλαγος.

    Η κοντινή της απόσταση από την πόλη καθιστά την παραλία Νέα Χιλή εύκολα προσβάσιμη για μια γρήγορη απόδραση από την καθημερινότητα.

    Μεσημβρία

    Η παραλία Μεσημβρία, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξανδρούπολης, είναι ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής.

    Με χρυσαφένια άμμο και κρυστάλλινα νερά, η παραλία αυτή προσφέρει ένα ειδυλλιακό τοπίο για τους επισκέπτες που αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση.

    Παρά την απομονωμένη της θέση, η παραλία διαθέτει βασικές υποδομές, όπως ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και μια παραδοσιακή ταβέρνα που σερβίρει φρέσκο ψάρι και τοπικά πιάτα.

    Είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν την φύση μακριά από την πολυκοσμία, και προσφέρει υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

    Χωριά

    Μάκρη

    Η Μάκρη είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, μόλις 12 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξανδρούπολης.

    Είναι γνωστή για τις καθαρές παραλίες της και τα παραδοσιακά ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκα θαλασσινά.

    Εκτός από την όμορφη ακτογραμμή, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το σπήλαιο του Κύκλωπα, που συνδέεται με τον Οδυσσέα και την ελληνική μυθολογία.

    Φέρες

    Οι Φέρες βρίσκονται περίπου 29 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και είναι γνωστές για τον σημαντικό βυζαντινό ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας.

    Το χωριό έχει πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ηρεμία της φύσης, καθώς βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του Έβρου, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης.

    Δίκελλα

    Το Δίκελλα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που προσφέρει ήσυχες διακοπές σε ένα φυσικό περιβάλλον.

    Βρίσκεται περίπου 17 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξανδρούπολης, έχει μεγάλη και καθαρή παραλία με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα νερά.

    Είναι ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν ξεκούραση και χαλάρωση.

    Λουτρός

    Ο Λουτρός είναι ένα γραφικό χωριό στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης, περίπου 17 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξανδρούπολης.

    Είναι γνωστό για τα ιαματικά λουτρά του, τα οποία επιλέγουν οι επισκέπτες για χαλάρωση αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

    Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία και εξερεύνηση της φύσης, με πολλά μονοπάτια και καταπληκτικά τοπία.

    Αισύμη

    Η Αισύμη βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξανδρούπολης, σε μια ορεινή περιοχή.

    Το χωριό είναι γνωστό για την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και τα πέτρινα σπίτια του.

    Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την ηρεμία και την ομορφιά της φύσης, κάνοντας πεζοπορία στα γύρω βουνά και δάση, εκεί θα βρείτε και εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως μέλι και τυρί.

    Αξιοθέατα

    Φάρος Αλεξανδρούπολης

    Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία.

    Η κατασκευή του ξεκίνησε περίπου το 1850, από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων και Φανών της Μεσογείου, εγκαινιάστηκε την 1η Ιουνίου 1880 και από τότε λειτουργεί χωρίς διακοπή.

    Ο φάρος είναι επισκέψιμος και προσφέρει μια μαγευτική θέα στον Θρακικό Πέλαγος και την πόλη.

    Έχει ύψος 18 μέτρα και για να φτάσει κανείς στον θάλαμο του φανού, στην κορυφή του, χρειάζεται να ανέβει τα 98 σκαλοπάτια με τα έξι πλατύσκαλα, όσα και τα παράθυρα που έχει για να φωτίζεται το εσωτερικό του.

    Βρίσκεται δυτικά του λιμανιού και η φωτεινή του δέσμη είναι ορατή από απόσταση 24 ναυτικών μιλίων (περίπου 44 χιλιόμετρα).

    Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

    Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή από αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

    Από παραδοσιακές ενδυμασίες και εργαλεία μέχρι φωτογραφίες και χειρόγραφα, το μουσείο προσφέρει μια βαθιά ματιά στην πολιτιστική κληρονομιά της Θράκης.

    Το εκθεσιακό υλικό οργανώθηκε έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αποκομίσει μια εικόνα της παραδοσιακής ζωής της Θράκης και ειδικότερα του νομού Έβρου από το τέλος του 17ου  ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

    Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

    Σε ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου της Μαΐστρου, 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

    Είναι ένας χώρος που αναδεικνύει τη φυσική κληρονομιά της περιοχής της Θράκης. Βασικός σκοπός του μουσείου είναι η ανάδειξη της βιοποικιλότητας, σε όλα της τα επίπεδα της περιοχής του Έβρου και των γεωφυσικών και οικολογικών ιδιαιτεροτήτων της.

    Το μουσείο φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από εκθέματα που περιλαμβάνουν απολιθώματα, ορυκτά, δείγματα χλωρίδας και πανίδας, καθώς και αναπαραστάσεις οικοσυστημάτων.

    Μέσα από τις εντυπωσιακές εκθέσεις του, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής και να μάθουν για τις φυσικές διεργασίες που τη διαμόρφωσαν.

    Το μουσείο διοργανώνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις, προσελκύοντας μαθητές, ερευνητές και φυσιολάτρες.

    Βιότοπος του Δέλτα του Έβρου

    Το Δέλτα του Έβρου καλύπτει έκταση περίπου 200.000 τ.μ. στα νότια του νομού Έβρου και είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για παρατήρηση πουλιών.

    Όπως καταλήγει ο ποταμός Έβρος στην θάλασσα δημιουργούνται λίμνες, λιμνοθάλασσες και νησίδες με εξαιρετικά σπάνιο μικροκλίμα και πλούσια βλάστηση που αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πουλιών και ζώων.

    Το Δέλτα του Έβρου είναι ιδανικό για παρατήρηση πουλιών, πεζοπορία και φωτογραφία της φύσης, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

    Με πάνω από 300 είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων και απειλούμενων ειδών, ο βιότοπος είναι ενταγμένος στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971).

    Η αξία του ποταμού για την γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα σημαντική.

    Ταξιδέψτε με την AEGEAN

    Είτε ταξιδεύετε για διακοπές είτε για επαγγελματικούς λόγους, επιλέξτε μια από τις καθημερινές πτήσεις της AEGEAN για να φτάσετε εύκολα και γρήγορα σε αυτή την πανέμορφη πόλη.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Προορισμός Ελλάδα»