• Business

    Τι ανακοίνωσε ο Θ. Σκυλακάκης για το ρεύμα: Η έκτακτη εισφορά και οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές

    Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου (Α) μιλάει δίπλα στον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη (Δ), κατά την παρουσίαση εξειδίκευσης των μέτρων για τη στήριξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, δίπλα στην (Κ), σε αίθουσα του υπουργείου, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


    Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, μέτρο του οποίου ήταν εμπνευστής και όταν εφαρμόστηκε στο παρελθόν, ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποφάσισε η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας πριν από λίγο. Επίσης, προανήγγειλε επιδοτήσεις για τα κυμαινόμενα τιμολόγια τον Αύγουστο το ύψος των οποίων θα προσδιοριστεί μετά την ανακοίνωσή τους, καθώς και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να εφαμροστεί μελλοντικά έκτακτος μηχανισμός.

    Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι δε θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις με αναδρομική χρέωση ΕΤΜΕΑΡ.

    Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, δεν μπορεί η κυβέρνηση να μείνει με δεμένα τα χέρια μπροστά σε μια στρέβλωση που επηρεάζει τις τιμές και δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη, δηλαδή κέρδη που δημιουργούνται όχι επειδή υπάρχει αυξημένο κόστος, αλλά αύξηση της ζήτησης και αδυναμία ανταπόκριση της προσφοράς.

    Αυτά τα ουρανοκατέβατα κέρδη δεν μπορεί να τα αφήσουμε να πλήξουν τους καταναλωτές, είπε και ανακοίνωσε τρεις πρωτοβουλίες:

    1. Έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο, μέσω τέλους ανά θερμική μεγαβατώρα που χρησιμοποιούν

    Το μέτρο θα ισχύσει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό, τα στοιχεία θα δίνονται από το ΔΕΣΦΑ, ενώ το ύψος του τέλους θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες με τη νομοθέτηση του μέτρου.

    Στόχος του μέτρου, είναι να συγκεντρωθούν τα ποσά που θα απαιτηθούν για να δοθούν επιδοτήσεις στους καταναλωτές για το μήνα Αύγουστο.

    2. Επιδοτήσεις στους καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια τον Αύγουστο

    Όπως ανέφερε η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου,  οι επιδοτήσεις θα αφορούν κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες και δικαιούχοι θα είναι οι κάτοχοι κίτρινων και πράσινων τιμολογίων. Η επιδότηση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά αλλά οι κάτοχοι κοινωνικού τιμολογίου θα επιδοτηθούν περισσότερο.

    Η επιδότηση των νοικοκυριών θα γίνει τον Αύγουστο του 2024 αλλά  το ύψος της θα ανακοινωθεί αφού ανακοινωθούν οι τιμές.

    3. Αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί μελλοντικά να παρέμβει η κυβέρνηση με Έκτακτο Μηχανισμό

    Ο υπουργός προανήγγειλε ότι, άμεσα με νόμο θα ενσωματωθεί από τη χώρα μας η νέα Οδηγία για την ενέργεια προσαρμόζοντας το σχετικό άρθρο σε σχέση με τον έκτακτο μηχανισμό. Στόχος είναι να αυξηθεί η ευελιξία της κυβέρνησης  ώστε να μπορεί να ενεργοποιεί την επιβολή μηχανισμού και στην  περίπτωση ολιγοήμερων στρεβλώσεων με ειδικά χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με το άρθρο 66 της Οδηγίας, σήμερα δεν συντρέχουν οι συνθήκες για επιβολή μηχανισμού αν και υπάρχει μεγάλη αύξηση τιμής στην ενέργεια γιατί το άρθρο προβλέπει  ότι απαιτείται ενεργειακή κρίση διάρκειας 3 μηνών. Όμως όταν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο με νομοθετική ρύθμιση, θα προστεθεί η πρόβλεψη ότι μπορεί να ενεργοποιείται Μηχανισμός και σε έκτακτες συνθήκες μικρότερου χρόνου.

    “Υπάρχει από την Ευρώπη, ρητή αναγνώριση της ανάγκης επιβολής μηχανισμού στην περίπτωση περιφερειακής κρίσης στις τιμές ενέργειας” τονίστηκε και μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούμε να το κάνουμε, τονίστηκε.

     

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χθες, πως θα επιβληθεί έκτακτο τέλος,  για τους 2 καλοκαιρινούς μήνες, για να εξασφαλιστούν έσοδα για να στηριχθεί ενδεχόμενη άνοδος των τιμολογίων του επόμενου μήνα. “Στόχος είναι να δούμε και τον επόμενο μήνα στα τιμολόγια λογικές τιμές”, σημείωσε.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τρία έκτακτα μέτρα για τα τιμολόγια ρεύματος



    ΣΧΟΛΙΑ