• Τράπεζες

    HSBC: Νέος CEO ο Georges Elhedery – Αναλαμβάνει τον Σεπτέμβριο

    • Bloomberg
    Georges Elhedery

    Georges Elhedery (Πηγή: HSBC)


    Τον Georges Elhedery όρισε τελικά η HSBC στη θέση του νέου διευθύνοντα συμβούλου της, συνεχίζοντας την παράδοση της επιλογής ατόμων εσωτερικά, σε καίριες θέσεις που αφορούν τη διαχείριση της βρετανικής τράπεζας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Elhedery θα παραλάβει το χαρτοφυλάκιό του από τις 2 Σεπτεμβρίου, αντικαθιστώντας τον Noel Quinn, ο οποίος τον Απρίλιο παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, μετά από μια καριέρα τριών και πλέον δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων πέντε ετών στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

    Ο 50χρονος Elhedery, αναλαμβάνει τον νέο του ρόλο σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την προαγωγή του σε οικονομικό διευθυντή, ενώ σημείωσε ότι είναι «τιμή» του να ηγηθεί της τράπεζας. Η τράπεζα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον διάδοχό του ως CFO.

    “Με τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη που μου δόθηκε για να οδηγήσω αυτό το σπουδαίο ίδρυμα στο μέλλον. Δουλεύοντας μαζί με την ταλαντούχα ομάδα μας, ανυπομονώ να προσφέρουμε εξαιρετική αξία στους πελάτες και τους επενδυτές μας, οδηγώντας ισχυρές επιδόσεις σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης”, δήλωσε ο Elhedery.

    Νωρίτερα, ο γεννημένος στο Λίβανο τραπεζίτης με σπουδές στη Γαλλία, βρισκόταν σε καθεστώς εξαμηνιαίας εκπαιδευτικής άδειας, η οποία περιελάβανε την εκμάθηση Μανδαρινικών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου της HSBC, είναι μία από τις σημαντικότερες θέσεις στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα, δεδομένης της παγκόσμιας έκτασης των δραστηριοτήτων της τράπεζας, που επεκτείνονται – εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο – στο Χονγκ Κονγκ, τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ο διορισμός του Elhedery έρχεται μετά από μια “συντονισμένη διαδικασία για τη διαδοχή” υπό την ηγεσία του προέδρου Mark Tucker και την υποστήριξη μιας εταιρείας αναζήτησης υποψηφίων.

    Κατά τη διαδικασία επιλογής, η τράπεζα έλαβε υπόψη τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς υποψηφίους, ενώ ο Elhedery και ο Nuno Matos, επικεφαλής του τμήματος πλούτου και προσωπικής τραπεζικής, θεωρήθηκαν ως οι κορυφαίοι αντικαταστάτες του Quinn.

    Το δύσκολο έργο

    Υπό τον Quinn, η τράπεζα στράφηκε προς την Ασία, και ειδικότερα την Κίνα, ενώ δραστηριοποιήθηκε σε Αμερική και Ευρώπη.

    Από Σεπτέμβριο, ο Elhedery θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την πολιτική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και ένα εύθραυστο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στο Χονγκ Κονγκ, τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά της τράπεζας.

    Ο ίδιος έχει εργαστεί σε πολλές περιοχές κατά τη διάρκεια της καριέρας του, σε Ασία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ενώ, σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας, “έχει στρατηγική, διορατικότητα και όραμα”.

    Ο Quinn θα συνεργαστεί στενά με την Elhedery προκειμένου να διασφαλίσει την “ομαλή και συντεταγμένη παράδοση των ευθυνών”, ανέφερε η HSBC.

    Θα παραμείνει διαθέσιμος στην εταιρεία ενώ βρίσκεται σε άδεια έως ότου λήξει η 12μηνη περίοδος προειδοποίησής του, στις 30 Απριλίου 2025.

    Τον Απρίλιο είχε δηλώσει: “Μετά από μια έντονη πενταετία, είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για μένα να βρω μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής μου ζωής. Σκοπεύω να ακολουθήσω μια καριέρα χαρτοφυλακίου στο μέλλον”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πώς τα πήγαν οι τράπεζες της Wall Street το β’ τρίμηνο – Το ράλι και οι προκλήσεις

    Morgan Stanley: Άλμα πάνω από 40% στα καθαρά κέρδη

    Goldman Sachs: Υπερδιπλασίασε τα κέρδη το β’ τρίμηνο – Έσοδα στα $12,7 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ