ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Μία ειλικρινής συγγνώμη σημαίνει και διαγραφή ενός ανθρώπου που έχει αποδείξει πάμπολλες φορές ότι μόνο τοξικότητα φέρνει στην πολιτική ζωή της χώρας είτε είναι μέσα στο κοινοβούλιο, είτε εκτός», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η Μαρία Συρεγγέλα, επιμένοντας στο πολιτικό ύφος του Παύλου Πολάκη.
«Δεν είναι η πρώτη φορά, το έχει κάνει και σε άλλους πολιτικούς αντιπάλους και σε γυναίκες συγκεκριμένα.. Ακόμα χειρότερο σε απλούς πολίτες (…)
Θα πρέπει να προβληματίζει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ πώς τέτοιοι άνθρωποι κρατούνται μέσα στον κομματικό μηχανισμό του και ταυτόχρονα να μας προβληματίζει και εμάς σαν κοινωνία.
Ο κ. Πολάκης εκπροσωπεί το παλιό, αυτό το ”θα σου πω εγώ τι θα γίνει”, το ”μη μιλάς εσύ”, όλο αυτό έχουμε αρχίσει και το ξεπερνάμε», επισήμανε χαρακτηριστικά, σε σημερινή της συνέντευξη στον ΣΚΑΙ
Για το τηλεφώνημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη και τη συγγνώμη για τον κ. Πολάκη, η κ. Συρεγγέλα ανέφερε πως «δεν είναι ειλικρινής αυτή η συγγνώμη», παρτηρώντας πως κάτι τέτοιο θα προυπέθετε «και διαγραφή ενός ανθρώπου που έχει αποδείξει πάμπολλες φορές ότι μόνο τοξικότητα φέρνει στην πολιτική ζωή της χώρας είτε είναι μέσα στο κοινοβούλιο, είτε εκτός και είναι ένας άνθρωπος που θεωρεί ότι με τον τραμπουκισμό και με το ”ξέρεις ποιος είμαι εγώ, θα δεις τι θα γίνει’, μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του».
«Αυτό που είπα στον κ. Κασσελάκη είναι ότι θα πρέπει ο κ. Πολάκης να διαγραφεί», υπογράμμισε ενδεικτικά επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί αυτό.
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Αυξάνεται μετά από 2 χρόνια η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη
ΤτΕ: Θα αυξηθεί η ζήτηση δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές χτυπήθηκαν από τους Χούθι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον τραυματισμό ορνιθολόγων από λαθροθήρες στη Ζάκυνθο
- Το σχέδιο των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Τι προβλέπεται για κατεχόμενα εδάφη και κυρώσεις
- Ιράν: Μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι πιθανή, εφόσον οι ΗΠΑ έχουν ρεαλιστική στάση
- Αρθροπλαστική του ισχίου: Τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS και υποβοήθηση με σύστημα πλοήγησης το παρόν και το μέλλον
