• Τράπεζες

    Πώς τα πήγαν οι τράπεζες της Wall Street το β’ τρίμηνο – Το ράλι και οι προκλήσεις

    • NewsRoom

    Jamie Dimon (JP Morgan), Ted Pick (Morgan Stanley), David Solomon (Goldman Sachs), Brian Moynihan (BofA)


    Ήταν ένα καλό τρίμηνο για τις τράπεζες της Wall Street. Ασχέτως των εξατομικευμένων προκλήσεων ανά τράπεζα, κέρδη, έσοδα και deals αναβιώνουν τις χρυσές εποχές για τους κορυφαίους εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα.

    Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις έξι μεγάλες τράπεζες ολοκληρώθηκε την Τρίτη με ένα εντυπωσιακό ράλι.

    Η Morgan Stanley έκλεισε την Τρίτη με κέρδη 0,9%, η BofA με 5,35%, η JP Morgan με 1,7%, η Wells Fargo με 4,38%, η Citigroup με 3,30% και η Goldman Sachs με 2,28%, σε μία ημέρα που ο Dow Jones είχε κέρδη άνω του 1,8%.

    Τα συμπεράσματα

    Τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών ήταν εντυπωσιακά. Η JP Morgan παρουσίασε νέο ρεκόρ 18 δισ. δολαρίων στα κέρδη, Morgan Stanley και BofA κατέγραψαν κατακόρυφη αύξηση στα κέρδη και τα έσοδα, η Goldman Sachs υπερδιπλασίασε τα κέρδη της. Επιφυλακτικοί, αν και με καλά αποτελέσματα ήταν η Wells Fargo και η Citigroup.

    Οι πιο κερδοφόρες μονάδες τους; Το comeback της επενδυτικής τραπεζικής και ειδικότερα του trading μετοχών.

    Ύστερα από μία μακρά περίοδο «ξηρασίας», οι συμφωνίες, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές φαίνεται ότι βρίσκονται στο στάδιο άνθισης και πάλι, με τους τραπεζίτες της Wall Street να πρωταγωνιστούν στην ολοκλήρωση των deals.

    Βέβαια, η ανάκαμψη γίνεται σταδιακά. Ο παγκόσμιος όγκος των συγχωνεύσεων και εξαγορών, αν και αυξήθηκε κατά περίπου 8% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από εκείνον της έκρηξης των συμφωνιών που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

    Όσο για το trading, σε μία αγορά «ταύρων», οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ πρωταγωνιστούν με σημαντικά περιθώρια κέρδους.

    «We are back» ανέφερε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τεντ Πικ, αναφερόμενος στα 3,02 δισ. δολάρια έσοδα της τράπεζας.

    «Ο κόσμος συνεχίζει να είναι ένας κόσμος μετοχών. Το βλέπετε στη δυναμική των τιμών των περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ», σημείωσε.

    Και δεν είναι η μόνη που κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις. Goldman Sachs και JP Morgan κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση, ενώ η Bank of America  κατέγραψε το καλύτερο δεύτερο τρίμηνο της ιστορίας της στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Ακόμα και η Citigroup, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, κατέγραψε ένα άλμα 37% στα κέρδη της από τις συναλλαγές σε μετοχές.

    Το κυνήγι για τους πλούσιους πελάτες

    Η μονάδα διαχείρισης πλούτου είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά των μεγάλων τραπεζικών παικτών της Wall Street. Το διαρκές ράλι των 18 τρισ. δολαρίων –με τους αμερικανικούς δείκτες να εκτοξεύονται όσο τα στοιχήματα των traders βλέπουν την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed- έλαβε ώθηση και από τις τράπεζες της Wall Street.

    Η Goldman Sachs κατέγραψε αύξηση των εσόδων της κατά 27% σε σχέση με ένα χρόνο πριν στην μονάδα  διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου. Η Bank of America, η JPMorgan και η Wells Fargo ανέφεραν ότι η αύξηση έφτασε το  6% στη καθεμία.

    Μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις για την Morgan Stanley (που κάποτε κυριαρχούσε στην διαχείριση πλούτου) καθώς δεν κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της πάνω από 2% σε σχέση με πέρυσι.

    Ακόμα κι έτσι όμως, η πεποίθηση ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού οικονομολόγων της Wall Street ότι η Fed είναι έτοιμη να προχωρήσει στις πρώτες περικοπές τον Σεπτέμβριο (σε σχέση με τις προηγούμενες απαισιόδοξες προσδοκίες για Νοέμβριο), επικράτησε των μικρών απογοητεύσεων στους επενδυτές, οι οποίοι τελικά χάρισαν ένα εντυπωσιακό ράλι στις μεγάλες τράπεζες.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΝΤ: Αμετάβλητη στο 3,2% η πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024

    ΕΚΤ: Αυξάνεται μετά από 2 χρόνια η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη

    Βρετανία: Σε χαμηλό τριετίας υποχωρεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα



    ΣΧΟΛΙΑ