• Business

    Ocado: Αισιοδοξία στην εταιρεία που ιδρύθηκε από τρία πρώην στελέχη της Goldman Sachs

    • Μαρία Βε
    Τιμ Στάινερ

    Τιμ Στάινερ, CEO Ocado (Πηγή: Ocado Retail)


    Άλμα σημείωσε η μετοχή της βρετανικής Ocado, καθώς η επιχείρηση που προσφέρει λύσεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, μείωσε τις απώλειές της, παρόλο που ανέφερε καθυστερήσεις πληρωμών από ορισμένους βασικούς πελάτες της.

    Ειδικότερα, η εταιρεία μείωσε σχεδόν κατά το ήμισυ τις ζημίες της προ φόρων για το α’ εξάμηνο του έτους σε 154 εκατομμύρια στερλίνες (200 εκατομμύρια δολάρια), παρουσιάζοντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

    Ταυτόχρονα ανέφερε ότι οι ταμειακές ροές βελτιώνονται.

    Η μετοχή της Ocado κατέγραψε άνοδο σχεδόν 20% στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο, μετά από πτώση σχεδόν 50% μέχρι στιγμής φέτος.

    Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η εταιρεία πρέπει να «εξετάσει σοβαρά τις επιλογές της», δεδομένων των καθυστερήσεων και των προκλήσεων όσον αφορά τη ρευστότητα.

    Ανάπτυξη στην διαδικτυακή επιχείρηση

    Η Ocado, η οποία ιδρύθηκε από τρεις πρώην τραπεζίτες της Goldman Sachs (Τιμ Στάινερ, Τζέισον Γκίσινγκ και Τζόναθαν Φέρμαν), βλέπει το μέλλον της ως ηγέτιδα κατασκευάστρια αυτοματοποιημένων αποθηκών για σούπερ μάρκετ σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Όμως, βασικοί πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των Kroger και της Canada’s Sobeys, έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξη νέων αποθηκών, εμποδίζοντας τις φιλοδοξίες της Ocado.

    Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εξακολουθεί να προέρχεται από την Ocado Retail, την online επιχείρηση τροφίμων που μοιράζεται με την M&S.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Τιμ Στάινερ, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Bloomberg, ωστόσο περιορίστηκε στη δήλωση ότι οι πελάτες της εταιρείας ψωνίζουν ξανά μέσω διαδικτύου, μετά από την επιστροφή στα φυσικά καταστήματα, τα οποία επαναλειτούργησαν όταν περιορίστηκαν τα lockdowns και οι περιορισμοί της πανδημίας Covid-19.

    Βελτιώνονται οι ταμειακές ροές

    Σύμφωνα με την Ocado, οι ταμειακές ροές θα βελτιωθούν φέτος κατά 150 εκατομμύρια λίρες (194 εκατομμύρια δολάρια), έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 100 εκατομμύρια λίρες.

    Αναμένει επίσης ότι τα περιθώρια κέρδους φέτος για το τμήμα τεχνολογίας της, το οποίο χορηγεί άδειες χρήσης λογισμικού σε σούπερ μάρκετ παγκοσμίως, θα είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάιο του 2023, η Ocado είχε κεφαλαιοποίηση σχεδόν 3 δισ. λίρες. 

    Διαβάστε επίσης: 

    Μειώθηκε ο τζίρος των εταιρειών παροχής ενέργειας κατά τον Μάιο

    Hugo Boss: Βυθίζεται η μετοχή μετά την υποβάθμιση του guidance για τις πωλήσεις του 2024

    Richemont: Οι πωλήσεις κοσμημάτων “έσωσαν” τα έσοδα – Πτώση στα πολυτελή ρολόγια



    ΣΧΟΛΙΑ