• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

    • NewsRoom
    Wall Street


    Στους ρυθμούς της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία εκτιμάται πως ενισχύει την πιθανότητα νίκης του στις επερχόμενες εκλογές, κινήθηκε η Wall Street τη Δευτέρα, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 40.211,72 μονάδες με άνοδο 0,53%, ο S&P 500 στις 5.631,22 μονάδες με κέρδη 0,28% ενώ ο Nasdaq στις 18.472,57 μονάδες με άνοδο 0,40%. Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 έκλεισε στις 2.187 μονάδες με άνοδο 1,80% στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022.

    Το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, με τον Τραμπ, ο οποίος επέζησε της επίθεσης στην Πενσυλβάνια, να ορίζει ως υποψήφιο αντιπρόεδρο του τον γερουσιαστή Τζέιμς Ντ. Βανς. Ο Τραμπ που προηγείται του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να λάβει μεγαλύτερη ώθηση από την επίθεση εναντίον του.

    Μια νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει την αγορά καθώς ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε επιδείξει μια φιλοεπιχειρηματική πολιτική στην προηγούμενη παρουσία του στον Λευκό Οίκο, αν και ο προστατευτισμός του δημιούργησε πολλές φορές συγκρούσεις με άλλες μεγάλες οικονομίες, και κυρίως την Κίνα, προκαλώντας αντίποινα για τις αμερικανικές εταιρείες. Η Goldman Sachs ανέφερε ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, επικαλούμενη το ισχυρό ρεκόρ τους μετά τη νίκη του το 2016.

    Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, οι μετοχές της Goldman Sachs έκλεισαν με άλμα  2,57%, καθώς τα κέρδη της τράπεζας ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.  Πάνω από 40 εταιρείες του S&P 500 αναφέρουν τα αποτελέσματα τριμήνου αυτή την εβδομάδας, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι Bank of America και η Netflix.

    Οι επενδυτές ασχολήθηκαν τέλος με τα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος τόνισε πως  η κεντρική τράπεζα δεν θα περιμένει μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο στόχο της στο 2% πριν μειώσει τα επιτόκια, ενώ πρόσθεσε πως  ένα σενάριο σκληρής προσγείωσης είναι απίθανο για την οικονομία.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Caterpillar με κέρδη 3,03%. Ακολούθησαν με άνοδο άνω του 2% οι Goldman Sachs (2,57%), JPMorgan (2,49%) και American Express (2,25%), ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Apple (1,68%), Chevron (1,57%) και Visa (1,02%).

    Στον αντίποδα, πτώση 2,87% σημείωσε η μετοχή της Nike, ενώ η Boeing έκλεισε στο -1,76%, η Verizon στο -1,54%, η 3M στο -1,27% και η P&G στο -1,22%.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Ήπιες απώλειες έφερε η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα

    Ευρωαγορές: Απώλειες στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ – Βουτιά 16% για την Burberry

    ΧΑ: Οι φήμες για νέα έκτακτη εισφορά στις ενεργειακές και η AXIA που ανέβασε τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ