ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα μήνα μετά την φορολογία στα διϋλιστήρια, η κυβέρνηση, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς προσανατολίζεται στην επιβολή πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών ενέργειας, ΔΕΗ, Protergia, Elpedison και ΗΡΩΝ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλαφόν θα έχει έκτακτα χαρακτηριστικά και θα αφορά στη θερινή περίοδο, ίσως και αναδρομικά, από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να προλάβει υψηλές χρεώσεις, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν θα περάσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Πλην όμως, η διαφορά σε σχέση με την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στα διϋλιστήρια δεν βασίζεται σε κάποιο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Η έκτακτη εισφορά στα διϋλιστήρια βασίστηκε στην κερδοφορία του 2023 που συνέπιπτε χρονικά με την ισχύ της νόρμας που είχαν θέσεις οι Βρυξέλλες, δηλαδή μέχρι τέλος του 2023 και με βάση τα κέρδη της ίδιας χρονιάς.
ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 και Μότορ Όιλ, ΜΟΗ 1,86% 23,04 όπως προκύπτει από το χρηματιστηριακό δεν έχουν… «συνέλθει» ακόμα (τα ΕΛΠΕ κινούνται πιο κάτω ακόμα και μετά την αποκοπή του μερίσματος).
Η αγορά θεωρεί ότι η εν λόγω πρωτοβουλία που αναλαμβάνει, ως φαίνεται, η κυβέρνηση ενδεχομένως να προσκρούσει στις Βρυξέλλες, η οποία ακόμα δεν διαθέτει ηγεσία μετά τις πρόσφατες εκλογές.
Ταυτόχρονα, αν η Κομισιόν δώσει το πράσινο φως στην Ελλάδα, τότε υπάρχει… «δεδικασμένο» για αντίστοιχες διεκδικήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Γεγονός είναι πάντως, ότι η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 γύρισε από τα 11,92 που ήταν το υψηλό μέρας, ως τα 11,50, για να κλείσει στα 11,62, η Metlen από τα 36,94, βρέθηκε στα 36,54 για να κλείσει στα 36,70, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 από τα 17,68 έφτασε στα 17,42 για να κλείσει ελαφρώς ανοδικά στα 17,58 και η ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 από τα 19,36 στα 19,27.
Την τελευταία φορά που είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στην ενεργειακή κρίση το 2022, αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2022 (Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος του 2022) με τον έκτακτο φόρο να διαμορφώνεται τελικά στα 373,55 εκατ. ευρώ.
Γενικότερα οτιδήποτε ακούγεται στην αγορά περί έκτακτης φορολογίας είναι κάτι που δεν αρέσει στους συναλλασσόμενους, ειδικά τους ξένους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι δεν έχουν δει και λίγα σε ανατροπές κυβερνητικών αποφάσεων και πολιτικών τα τελευταία 15 χρόνια, δημιουργώντας μείζον ζήτημα εμπιστοσύνης που είναι και το ζητούμενο στις αγορές.
Από την άλλη όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά αντιλαμβάνονται τους επικοινωνιακούς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση καλείται να λάβει μία απόφαση πάλι περί έκτακτης εισφοράς στις ενεργειακές εταιρείες, αλλά το διάστημα που θα αφορά το νέο χαράτσι θα είναι μικρό και συγκεκριμένα στη θερινή περίοδο που στην αγορά ενέργειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών παρουσιάζεται μεγάλη ζήτηση, και εμφανίζονται αιχμές με ανώτατες τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, ακόμη και στα 500-700 ευρώ/ MW.
Διαβάστε επίσης
Άλμα για τις μετοχές των εταιρειών παραγωγής όπλων, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ: Ξέφρενο ράλι 70% για τη μετοχή της εταιρείας του (TMTG) μετά την επίθεση
AXIA: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Την πρώην γερουσιαστή Κέλι Λέφλερ θα προτείνει για υπουργό Γεωργίας ο Τραμπ
- Μακρόν: «Είναι εντελώς βλάκες», λέει για τους ηγέτες της Αϊτής – Διπλωματικό επεισόδιο
- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νέα Φιλαδέλφεια
- Γεωργιάδης: Ρυθμίσεις για να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ