• Διεθνής πολιτική

    Ντόναλντ Τραμπ: Δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση παρακράτησης απόρρητων εγγράφων

    Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Η δικαστής που είχε αναλάβει να εξετάσει το θέμα της παρακράτησης απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, απέρριψε σήμερα την υπόθεση, κρίνοντας παράνομο τον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

    Με την απόφασή της, που συνιστά τεράστια νίκη για τον πρώην πρόεδρο, η διορισμένη από τον Τραμπ δικαστής Αϊλίν Κάνον ενέκρινε το αίτημα των συνηγόρων του και ακύρωσε την υπόθεση που επρόκειτο να εκδικαστεί στη Φλόριντα.

    Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας δήλωσε ότι η απόρριψη της υπόθεσης αυτής είναι «το πρώτο βήμα» και ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να απορριφθούν και οι άλλες κατηγορίες σε βάρος του.

    Ο Τραμπ, που αναμένεται να πάρει και επισήμως το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στο συνέδριο του κόμματος αυτήν την εβδομάδα, είχε κατηγορηθεί, όπως και δύο βοηθοί του, για την παρακράτηση αυτών των διαβαθμισμένων εγγράφων στην ιδιωτική κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας. Κατηγορήθηκε ότι υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια διατηρώντας στην κατοχή του τα έγγραφα αυτά –μεταξύ των οποίων ήταν στρατιωτικά σχέδια και πληροφορίες για τα πυρηνικά όπλα– μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας του, αντί να τα παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία, όπως ορίζει ο νόμος.

    Ένας άλλος νόμος περί κατασκοπείας απαγορεύει τη φύλαξη κρατικών μυστικών σε μη εγκεκριμένους και μη ασφαλείς χώρους.

    Ο Τραμπ κατηγορήθηκε επίσης ότι επιχείρησε να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Για ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες η ποινή που μπορεί να επιβληθεί ανέρχεται σε 10ετή κάθειρξη.

    Η δικαστής Κάνον είχε ήδη αναβάλει επ’ αόριστον τη δίκη του, η οποία ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 20 Μαΐου.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της, ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής, διορίστηκε παράνομα σε αυτή τη θέση και δεν είχε την εξουσία να φέρει την υπόθεση ενώπιον των δικαστηρίων.

    Οι εισαγγελικές αρχές ενδέχεται να ασκήσουν έφεση. Σε άλλες περιπτώσεις τα δικαστήρια έχουν επικυρώσει κατ’ επανάληψη τη δυνατότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης να διορίζει ειδικούς εισαγγελείς για να χειριστούν ορισμένες πολιτικά ευαίσθητες έρευνες. Ο Τζακ Σμιθ διορίστηκε το 2022 από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ και οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριζαν ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα επειδή η θέση αυτή δεν δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο και δεν επικυρώθηκε από τη Γερουσία.

    Ο Σμιθ έχει παραπέμψει τον Τραμπ και σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η νομική ομάδα του πρώην προέδρου δεν έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα του διορισμού του.

    Διαβάστε επίσης:

    Ντόναλντ Τραμπ: Συγκέντρωσε $3,5 εκατ. για τα θύματα της επίθεσης εναντίον του

    Γαλλία: Κρίση στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Η Ανυπότακτη Γαλλία καταγγέλλει τους Σοσιαλιστές

    Attica Group: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ/μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ