• Ενέργεια

    Στο Μαξίμου αύριο ο Σκυλακάκης: Έρχεται Μηχανισμός υπερεσόδων-έκτακτος φόρος σε ΔΕΗ, ELPEDISON, Protergia, ΗΡΩΝ

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Θεόδωρος Σκυλακάκης - Γιώργος Στάσσης - Ανδρέας Σιαμισιης - Γιώργος Περιστέρης - Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Θεόδωρος Σκυλακάκης – Γιώργος Στάσσης – Ανδρέας Σιάμισιης – Γιώργος Περιστέρης – Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω των υψηλών τιμών που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αποτέλεσμα τόσο της έλλειψης ενέργειας στα Βαλκάνια , όσο και των υψηλών προσφορών που γίνονται από τους ηλεκτροπαραγωγούς, τις νυχτερινές ώρες, που δε λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά.

     Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη για να ληφθούν άμεσα μέτρα, ενώ πριν από λίγο εστάλησαν εκτάκτως ειδοποιήσεις στους τέσσερις καθετοποιημένους παραγωγούς, ΔΕΗ, ELPEDISON, Protergia, ΗΡΩΝ να προσέλθουν αύριο στη ΡΑΑΕΥ για να εξηγήσουν τη στρατηγική τιμολόγησής τους.

    Το υπουργείο ετοιμάζει μηχανισμό πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών, αντίστοιχο με αυτόν που λειτουργούσε στην ενεργειακή κρίση του 2022, ώστε να περιορίζει τη δυνατότητα υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας. Το θέμα αποκτά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και το υπουργείο πρόκειται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν.

    Την τελευταία φορά που είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στην ενεργειακή κρίση το 2022, αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2022 (Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος του 2022) με τον έκτακτο φόρο να διαμορφώνεται τελικά στα 373,55 εκατ ευρώ.

    Η επαναφορά του νόμου για τη φορολογία των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας αφορά το διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου  με στόχο να περιορίζει τις υψηλές  τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά εξισορρόπησης έχουν εκτοξευτεί. Το διάστημα αυτό στην αγορά ενέργειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών παρουσιάζεται  μεγάλη ζήτηση, και εμφανίζονται αιχμές με ανώτατες τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, ακόμη και στα 500-700 ευρώ/ MW. Οι τιμές αυτές παρουσιάζονται τις βραδινές ώρες, όταν η ζήτηση ενέργειας είναι υψηλή και μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου των τεσσάρων καθετοποιημένων παραγωγών ενέργειας ΔΕΗ, ELPEDISON, Protergia, ΗΡΩΝ, μπορούν να δώσουν ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα.

    Τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο δείχνουν ενδοημερήσιες αποκλίσεις, της τάξης των 450 και 500 ευρώ, από τη χαμηλότερη μέχρι την ανώτατη τιμή, τιμές είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια στην ελληνική αγορά, από την εποχή της ενεργειακής κρίσης.

    Οι υψηλές τιμές δημιουργούνται και από τη μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, λόγω των προβλημάτων στις αγορές της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης, όπου η μείωση των ροών προς την Ουγγαρία, με παράλληλη υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, έχει προσλάβει διαστάσεις, εκτινάσσοντας τις τιμές χονδρικής στα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής. Μεγάλες αποκλίσεις στην ελληνική αγορά παρατηρούνται εδώ και μέρες.

    Τη περασμένη Πέμπτη 10 Ιουνίου η μέγιστη τιμή «χτύπησε» τα 500 ευρώ η μεγαβατώρα. Η απόκλιση ανάμεσα στην κατώτατη και την ανώτατη τιμή στο ελληνικό χρηματιστήριο έφτασε στα 424,36 ευρώ (75,64 – 500 ευρώ). Την Παρασκευή, η απόκλιση έφτασε τα 462 ευρώ, καθώς η ελάχιστη τιμή (μεταξύ 12-1 το μεσημέρι, οπότε κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) ήταν στα 88 ευρώ/MWh και η ανώτατη τιμή το βράδυ (μεταξύ 8-9), στην αιχμή της ζήτησης, στα 550 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ