• Προορισμός Ελλάδα

    Κάρπαθος: Παράδοση και φύση σε τέλεια αρμονία

    • Μαρία Μπότη

    Η Κάρπαθος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, συνδυάζει αρμονικά την αυθεντική ελληνική παράδοση με τη φυσική ομορφιά.

    Με πλούσια ιστορία, γραφικά χωριά, μαγευτικές παραλίες και εντυπωσιακά αξιοθέατα, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για κάθε επισκέπτη.

    Η γραφικότητα του τοπίου, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και οι μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες καθιστούν την Κάρπαθο έναν ιδανικό προορισμό για κάθε ταξιδιώτη που αναζητά αυθεντικότητα και χαλάρωση.

    Μπορείτε να φτάσετε σε αυτό το εκπληκτικό νησί με μια από τις ευέλικτες πτήσεις της AEGEAN.

    Παραλίες

    Άπελλα

    Η παραλία Άπελλα θεωρείται από πολλούς η πιο όμορφη παραλία του νησιού.

    Είναι διάσημη για τα κρυστάλλινα βαθιά νερά και τη χρυσή αμμουδιά της.

    Η παραλία περιτριγυρίζεται από πεύκα και απότομους βράχους, το ιδανικό σκηνικό για χαλάρωση. Δικαιολογημένα έχει βραβευτεί επανειλημμένα ως μία από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου.

    Αχάτα

    Η παραλία Αχάτα είναι ένας κρυμμένος παράδεισος της Καρπάθου, γνωστή για τα πεντακάθαρα γαλάζια νερά και τα βότσαλά της.

    Βρίσκεται σε έναν μικρό κολπίσκο, περιτριγυρισμένη από απότομους βράχους και καταπράσινη βλάστηση, προσφέροντας ένα γαλήνιο περιβάλλον για τους επισκέπτες.

    Η Αχάτα είναι ιδανική για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τη θάλασσα μακριά από την πολυκοσμία, ενώ τα ήρεμα νερά της την καθιστούν ιδανική για κολύμπι και υποβρύχια εξερεύνηση.

    Διακόφτης

    Στην παραλία Διακόφτη θα βρείτε τιρκουάζ νερά και λευκή άμμο.

    Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες στην οποία μπορείτε να κάνετε και θαλάσσια σπορ. Είναι ιδανική για οικογένειες και για όσους αποζητούν ήρεμες στιγμές.

    Για να φτάσετε όμως εκεί χρειάζεται να διανύσετε αρκετά χιλιόμετρα χωματόδρομου.

    Κυρά Παναγιά

    Η παραλία Κυρά Παναγιά, με τα γαλάζια νερά και τους επιβλητικούς βράχους που την περιβάλλουν, αποτελεί ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία του νησιού.

    Το τοπίο συμπληρώνεται από το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας, που βρίσκεται εκεί κοντά καθώς και από τις ταβέρνες και τα μαγαζιά που κάνουν την Κυρά Παναγιά ιδανική επιλογή για όλα τα γούστα.

    Αμμοοπή

    Η Αμμοοπή χωρίζεται σε τρεις μικρότερους κολπίσκους: τη Μικρή Αμμοοπή, τα Βοτσαλάκια και την κεντρική παραλία της Αμμοοπής.

    Και οι τρεις διαθέτουν οργανωμένες υποδομές και ανέσεις. Έχουν ρηχά νερά, λεπτό βότσαλο και είναι προστατευμένες από τον αέρα.

    Ενώ η Μικρή Αμμοοπή είναι λίγο πιο ήσυχη και πιο αμμώδης.

    Είναι ιδανικές για οικογένειες και προστατευμένες από τον αέρα.

    Το όμορφο σκηνικό συμπληρώνει το μοναχικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, που είναι ορατό από την παραλία.

    Χωριά

    Πηγάδια

    Τα Πηγάδια, πρωτεύουσα της Καρπάθου, είναι μια γραφική παραθαλάσσια πόλη που συνδυάζει το παραδοσιακό και το σύγχρονο στοιχείο.

    Κτισμένη γύρω από το φυσικό λιμάνι της, αποτελεί κεντρικό σημείο οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας του νησιού.

    Στην κορυφή του λόφου σώζονται τμήματα από την αρχαία ακρόπολη και από τα κυκλώπεια τείχη.

    Στα Πηγάδια, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν βόλτες στα στενά σοκάκια, να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις σε παραδοσιακά ταβερνάκια, αλλά και να επισκεφτούν ιστορικά μνημεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Παράλληλα, η πόλη προσφέρει πλούσιες γαστρονομικές εμπειρίες με ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακά καρπαθιώτικα πιάτα και φρέσκα θαλασσινά.

    Όλυμπος

    Η επίσκεψη στο χωριό Όλυμπος είναι μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Χτισμένο σε υψόμετρο 310 μέτρων, βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού και προσφέρει εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.

    Εδώ είναι σαν ο χρόνος να μην άφησε κανένα σημάδι στο πέρασμά του.

    Τόσο λόγω της γεωγραφικής θέσης όσο και της μεγάλης απόστασης από τα γύρω χωριά, οι κάτοικοι του χωριού διατήρησαν προστατευμένη την παράδοση και κράτησαν ανόθευτη τη φυσιογνωμία του τόπου.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα πολλοί από τους ντόπιους ντύνονται με τις παραδοσιακές φορεσιές και μιλούν την τοπική διάλεκτο, δημιουργώντας ένα ζωντανό «μουσείο» της καρπαθιακής κουλτούρας.

    Οι κάτοικοι του Ολύμπου ξεπέρασαν τις δυσκολίες του δυσπρόσιτου τόπου και κατάφεραν να γίνουν αυτόνομοι, εκμεταλλευόμενο τόσο τους φυσικούς πόρους, όσο και την εφευρετικότητά τους.

    Εκεί θα συναντήσετε εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα σπίτια, γραφικούς πέτρινους ανεμόμυλους – μερικοί από τους οποίους λειτουργούν ακόμα και σήμερα – και οι παλιές εκκλησίες.

    Μενετές

    Οι Μενετές είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη της Καρπάθου.

    Η θέα από το αμφιθεατρικό αυτό χωριό είναι μαγική, ενώ εντυπωσιάζουν τα στενά γραφικά σοκάκια και τα λευκά σπίτια με τα πολύχρωμα παράθυρα που αγκαλιάζουν τον λόφο.

    Χαρακτηριστικό του χωριού η μεγάλη εκκλησία της Παναγίας, που χτίστηκε το 1845 και είναι γνωστή για τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες της.

    Στις Μενετές στεγάζεται επίσης το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, με συλλογές από αρχαιολογικά ευρήματα, αγγεία, γεωργικά εργαλεία και γλυπτά.

    Αρκάσα

    Σε απόσταση 16 χλμ. από την πόλη βρίσκεται το παραθαλάσσιο χωριό Αρκάσα.

    Η Αρκάσα είναι γεμάτη ιστορία και αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με το καταπράσινο τοπίο.

    Το χωριό διαθέτει όμορφα ταβερνάκια και καφετέριες με θέα στη θάλασσα, καθώς και τα μοναστήρια της Αγίας Σοφίας και της Υπαπαντής.

    Όθος

    Το Όθος είναι το υψηλότερο χωριό της Καρπάθου, με παραδοσιακά σπίτια και στενά δρομάκια που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

    Εδώ αξίζει να επισκεφθείτε το εργαστήρι ξυλογλυπτικής όπου κατασκευάζονται οι περίφημες λύρες της Καρπάθου και άλλα περίτεχνα ξυλόγλυπτα αντικείμενα

    Πυλές

    Οι Πυλές είναι ένα ήσυχο χωριό – το μικρότερο, πληθυσμιακά, του νησιού – με πέτρινα σπίτια και φιλόξενους κατοίκους.

    Το χωριό βρίσκεται στη δυτική πλευρά και έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα και προς τη γειτονική Κάσο και τα βουνά της Σητείας .

    Είναι ιδανικό μέρος για πεζοπορία και για να απολαύσετε την ηρεμία της καρπαθιακής υπαίθρου.

    Αξιοθέατα

    Σπήλαιο του Ποσειδώνα

    Το σπήλαιο του Ποσειδώνα είναι ένας εντυπωσιακός υπόγειος σχηματισμός γεμάτος σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Βρίσκεται στη θέση Μύλοι και είναι προσβάσιμο μόνο με καΐκι και έχει μαγευτική θέα.

    Πιθανόν στο σπήλαιο να στεγαζόταν κάποιο ιερό αφιερωμένο στον θεό της θάλασσας, Ποσειδώνα, ή στη θεά του έρωτα, Αφροδίτη. Οι εικασίες για την Αφροδίτη στηρίζονται στο ότι αρχαιολόγοι βρήκαν αγαλματίδια της θεάς στην γύρω περιοχή.

    Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρπάθου βρίσκεται στην πρωτεύουσα, Πηγάδια, και φιλοξενεί εκθέματα από την αρχαία και μεσαιωνική ιστορία του τόπου.

    Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε αγγεία, γλυπτά και άλλα ευρήματα που αποκαλύπτουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Καρπάθου.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναπαράσταση ενός μυκηναϊκού τάφου, καθώς και του τέμπλου μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

    Λαογραφικό Μουσείο Όθους

    Η ζωή των κατοίκων της Καρπάθου παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα του μουσείου στο οποίο έχει μετατραπεί μια τυπική αγροτική κατοικία στο Όθος.

    Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μια πιστή αναπαράσταση του εσωτερικού ενός καρπάθικου σπιτιού, όπως ήταν στο παρελθόν.

    Εκεί θα δείτε είδη της καθημερινής οικιακής και αγροτικής ζωής (έπιπλα, διακοσμητικά, εργαλεία), καθώς και είδη λαϊκής τέχνης, όπως κεραμικά, υφαντά και μουσικά παραδοσιακά όργανα.

    Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου

    Στο χωριό Μενετές, η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κυριαρχεί με την παρουσία της, ως μια τρίκλιτη βασιλική, αποτελώντας ένα διαχρονικό σύμβολο της Καρπάθου.

    Ο ναός αυτός, κατασκευασμένος το 1845, βρίσκεται στη θέση όπου άλλοτε υπήρχαν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου.

    Μαρτυρία της ιστορικότητας του ναού είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, με την ασημένια επένδυσή της να θεωρείται το «το μόνο σχετικό» καλλιτεχνικό έργο στην Κάρπαθο έως το τέλος του 17ου αιώνα.

    Εντυπωσιακά είναι επίσης ο ξυλόγλυπτος θρόνος του Αρχιερέα Νικηφόρου της Καρπάθου και το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

    Ταξιδέψτε με την AEGEAN

    Για ένα άνετο και ευχάριστο ταξίδι, επιλέξτε κάποια από τις καθημερινές απευθείας πτήσεις της AEGEAN, από και προς την Κάρπαθο.

    Κλείστε σήμερα το εισιτήριό σας και ετοιμαστείτε να ζήσετε αξέχαστες στιγμές στο πανέμορφο νησί της Καρπάθου.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Προορισμός Ελλάδα»