• Τράπεζες

    Eurobank: Καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στην επιχείρησή σας

    • NewsRoom

    Για τη Eurobank, στη σύγχρονη και δυναμική αγορά του σήμερα, η δημιουργικότητα αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού και τη διασφάλιση μακροχρόνιας επιτυχίας.

    Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις πρέπει να καινοτομούν συνεχώς, προκειμένου να προσαρμόζονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες τάσεις και να ικανοποιούν αποτελεσματικά τις ανάγκες των πελατών τους.

    Υποστηρίζοντας ένα δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό

    Η δημιουργικότητα ανθεί σε περιβάλλοντα που ενθαρρύνουν την περιέργεια και την αυτονομία. Οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα των εργαζομένων τους, έχοντας ειδικούς χώρους και αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες για τη γέννηση νέων ιδεών, ενώ, παράλληλα, τους ενθαρρύνουν να εξερευνούν νέες έννοιες και προσεγγίσεις.

    Μια εταιρεία μπορεί, για παράδειγμα, να οργανώσει ημερίδες όπου οι εργαζόμενοι χωρίζονται σε ομάδες και λύνουν συγκεκριμένα προβλήματα ή προτείνουν νέες ιδέες για προϊόντα και υπηρεσίες. Οι εκδηλώσεις αυτές δεν ενισχύουν μόνο τη συνεργατικότητα και τη δημιουργία ομάδων, αλλά προάγουν και την ανεξάρτητη σκέψη και την επιχειρηματική δημιουργικότητα των συμμετεχόντων.

    Μια μεθοδολογία σκέψης που επίσης ενισχύει τη δημιουργικότητα είναι το Design Thinking, που μαθαίνει στους συμμετέχοντες πώς να λύνουν προβλήματα ή να ανακαλύπτουν λύσεις ακολουθώντας διαφορετικά μονοπάτια.

    Είναι σημαντικό, επίσης, να προσφέρουν στο προσωπικό τους ευκαιρίες για συνεχή μάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, επενδύοντας σε προγράμματα κατάρτισης που προάγουν τη δημιουργικότητα.

    Επιπλέον, η αναγνώριση και η επιβράβευση των εργαζομένων για καινοτόμες ιδέες μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της αξίας της δημιουργικότητας εντός του οργανισμού. Είναι ακόμη σημαντικό να ενθαρρύνεται η ποικιλομορφία στις προσλήψεις και να δημιουργούνται ομάδες που αντανακλούν ευρεία γκάμα απόψεων.

     

    Κατανοώντας την ανάγκη για καινοτομία

    Το επιχειρηματικό τοπίο χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν επιταχυνθεί σημαντικά. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι διαρκείς πιέσεις από την αγορά απαιτούν από τις επιχειρήσεις να καινοτομούν διαρκώς.

    Η καινοτομία δεν επιτρέπει απλά στις εταιρείες να διατηρούν τον ανταγωνιστικό τους χαρακτήρα, αλλά έχει τον τρόπο να τις καταστήσει ηγέτιδες στους κλάδους τους. Αναπτύσσοντας συνεχώς νέες ιδέες και λύσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν, τελικά, να βγουν στο προσκήνιο, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς και να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για ανάπτυξη.

     

    Η σημασία της ηγεσίας που εμπνέει

    Η αποτελεσματική ηγεσία είναι επίσης σημαντική για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας δημιουργικότητας και καινοτομίας. Οι ηγέτες μίας επιχείρησης διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στον καθορισμό της πορείας της προς την καινοτομία, ενθαρρύνοντας μια νοοτροπία που προωθεί τον πειραματισμό, την ανάληψη ρίσκων, ακόμη και τα μαθήματα που λαμβάνονται από τις αποτυχίες.

    Θα πρέπει να μπορούν να εκφράζουν και να καθορίζουν ένα σαφές όραμα που να τονίζει τη σημασία της καινοτομίας και να παρέχει τους απαραίτητους πόρους και υποστήριξη για την πραγματοποίησή της.

    Η ηγεσία θα πρέπει επίσης να προωθεί ένα ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον, όπου οι διαφορετικές προοπτικές είναι ευπρόσδεκτες και η συνεργασία ενθαρρύνεται. Ενδυναμώνοντας τους υπαλλήλους να συνεισφέρουν τις ιδέες και τις λύσεις τους, οι ηγέτες μπορούν να αξιοποιήσουν τη συλλογική δημιουργικότητα των ομάδων τους και να προωθήσουν την καινοτομία.

     

    Αξιοποιώντας την τεχνολογία

    Η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας σε όλους τους κλάδους. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και το cloud computing για να βελτιώσουν διαδικασίες και να δημιουργήσουν διαφοροποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες.

    Μπορούν ακόμη να εκμεταλλευτούν ψηφιακά εργαλεία, όπως εφαρμογές και πλατφόρμες για τη διαχείριση απομακρυσμένων ομάδων, υπηρεσίες για online συνεργασία και διαχείριση projects σε πραγματικό χρόνο, αλλά και υπηρεσίες που επιτρέπουν σχεδιασμό ή προγραμματισμό χωρίς τεχνικές γνώσεις (no-code tools).

    Το πρόγραμμα που αφήνει ελεύθερη την επιχείρηση να καινοτομήσει

    Το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει μία από τις μεγαλύτερες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην προσπάθειά τους να είναι δημιουργικές και να καινοτομήσουν. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να μπορούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα εκείνα που θα τους βοηθήσουν στην πορεία προς την ανάπτυξη.

    Πρόσφατα ανακοινώθηκε το Χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με χρηματοδότηση για επενδυτικά σχέδια ή/και κεφάλαιο κίνησης με ποσοστό εγγύησης 70%-80% με τοκοχρεολυτικό δάνειο με μηνιαία / 3μηναία καταβολή δόσεων κεφαλαίου και τόκων για την κάλυψη όλων των επιχειρηματικών αναγκών ή/και πιστωτικό όριο για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης.

    Η Eurobank προσφέρει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα με προνομιακό επιτόκιο και δεν απαιτεί επιπλέον εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που διατηρούν εγκατάσταση και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, ενώ το ύψος δανείου κυμαίνεται από 10.000€ έως 500.000€ για κεφάλαιο κίνησης και από 10.000€ έως 1.600.000€ για επενδυτικά δάνεια.

    Ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης, το μέγιστο ποσό δανείου μπορεί να φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ και να έχει διάρκεια έως 12 χρόνια.

    Τα δάνεια παρέχονται με προνομιακό επιτόκιο (Euribor 3m) πλέον του περιθωρίου, ενώ για τα δύο πρώτα έτη παρέχεται επιδότηση επιτοκίου ύψους έως 3% από πόρους του Ταμείου, υπό προϋποθέσεις.

    Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει online αίτηση ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ και δηλώνει την τράπεζα συνεργασίας που επιθυμεί.

    Λαμβάνει επιστολή από την Τράπεζα μέσα από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ, σε περίπτωση πρόθεσης αξιολόγησης του αιτήματος που έχει υποβάλει για τη χρηματοδότηση της επιχείρησής του.

    Υποβάλλει online αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης, τον οποίο εκτυπώνει. Τέλος, επισκέπτεται ένα κατάστημα της τράπεζας με εκτυπωμένο το έντυπο αίτησης από το ΟΠΣΚΕ, προκειμένου να υποβάλλει το αίτημα χρηματοδότησης.

    Η Eurobank προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη στις επιχειρήσεις για την ένταξή τους στα αναπτυξιακά προγράμματα. Από την υποβολή της αίτησης μέχρι και την υλοποίηση της επένδυσής τους, παρέχει τα εργαλεία και την καθοδήγηση που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν.