• Business

    Swatch: Η Κίνα «βύθισε» τα κέρδη κατά 70% στο 6μηνο – Βουτιά για τη μετοχή

    • Bloomberg
    Swatch

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Swatch, Νικ Χάγιεκ


    Σε χαμηλό τετραετίας βυθίστηκε η μετοχή της Swatch Group, καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη επιβραδύνθηκαν λόγω της οικονομικής αστάθεια της Κίνας, η οποία επηρέασε αρνητικά τις ελβετικές ωρολογοποιίες και άλλες εταιρείες πολυτελείας το α’ εξάμηνο του έτους.

    Ο όμιλος, του οποίου τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν τις Omega, Blancpain και Harry Winston, ανέφερε μείωση 70% στα λειτουργικά κέρδη και 14% πτώση στις πωλήσεις.

    Η μετοχή του Ομίλου υποχώρησε έως και 10% στην αρχή των συναλλαγών στη Ζυρίχη.

    Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν κάμψη της ζήτησης για είδη πολυτελείας στην Κίνα, καθώς οι καταναλωτές στη βασική αγορά αποφεύγουν τα ακριβά προϊόντα.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Swatch, Νικ Χάγιεκ, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι η εταιρεία μείωσε την παραγωγή κατά περισσότερο από 20%, ενώ διατηρεί ανέπαφο το εργατικό δυναμικό της, προκειμένου να ξεπεράσει την ύφεση.

    «Ο μεγάλος αρνητικός αντίκτυπος είναι κυρίως η Κίνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Όπως υποστήριξε ο Χάγιεκ, η κινεζική αγορά, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, αναμένεται θα αποτελέσει πρόκληση για ολόκληρη τη βιομηχανία ειδών πολυτελείας μέχρι το τέλος του έτους.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή του RBC, Piral Dadhania, τα αποτελέσματα της Swatch Group είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα, ενώ ο αναλυτής της Bernstein, Luca Solca, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «πολύ άσχημα», επισημαίνοντας ότι η βασική μάρκα Omega της εταιρείας, ενδέχεται να δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από την ανταγωνιστική Rolex.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ομοίως με άλλες ωρολογοποιίες πολυτελείας, η Swatch δέχεται πιέσεις από τη στιγμή που ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανάγκασε τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους, μετά από μια πανδημική έκρηξη, ενώ μεγαλύτερη πίεση δέχτηκαν οι λιγότερο πλούσιοι αγοραστές.

    Η διοίκηση της εταιρείας, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Χάγιεκ της Ελβετίας, έχει επίσης συγκρουστεί με ορισμένους μετόχους που επέκριναν την εταιρική διακυβέρνηση και την απόδοση της τιμής της μετοχής, καθώς έχει υποχωρήσει περίπου 17% το 2024.

    Ωστόσο, ο Χάγιεκ τονίζει ότι η εταιρεία δεν σκέφτεται «κοντόφθαλμα» όπως άλλες εισηγμένες και διατηρεί τους εργαζόμενούς της. Διαφορετικά, σημειώνει, θα είχε μειώσει το εργατικό δυναμικό της πάνω από 30%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Swatch: Νέα πρόσωπα στην διοίκηση εν μέσω μειωμένης ζήτησης στη πολυτέλεια

    Rolex: Το μυστικό της τεράστιας επιτυχίας της, δεν είναι τα… ρολόγια!

    Rolex: «Pepsi» ή «Batman»; Πανομοιότυπα με τεράστια απόκλιση στις τιμές – Τι κάνει τη διαφορά



    ΣΧΟΛΙΑ