• Οικονομία

    Προσυμπληρωμένες και οι νέες δηλώσεις πόθεν έσχες – Τι αλλάζει για συζύγους με γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Μετά τις φορολογικές δηλώσεις, έρχεται αυτοματοποιημενη διαδικασία και για την υποβολή των νέων δηλώσεων πόθεν έσχες.

    Με διάταξη που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπονται οι νέοι όροι για την υποβολή πόθεν έσχες στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζεται και θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους, αλλά και οι νέοι υπόχρεοι.

    Οι υπόχρεοι οφείλουν πλέον να συμπληρώνουν τις δηλώσεις τους αυτόματα αντλώντας τα στοιχεία μέσω της διαλειτουργικότητας, στον βαθμό που παρέχεται η δυνατότητα αυτή, και τα στοιχεία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στα οικεία πεδία. Για τα λοιπά στοιχεία, για τα οποία δεν παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσής τους αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας, ο υπόχρεος φέρει την ευθύνη ορθής και πλήρους συμπλήρωσης των οικείων πεδίων και επισύναψης των σχετικών δικαιολογητικών, εφόσον απαιτείται από τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου, όπως ακριβώς ίσχυε μέχρι τώρα.

    Με τον τρόπο αυτόν, απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την υποχρέωση συλλογής των στοιχείων της δήλωσης (βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, συμμετοχές σε εταιρείες, θυρίδες, πολύτιμα μέταλλα, δανειακές υποχρεώσεις κ.ά.), τα οποία αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων.

    Ταυτόχρονα, οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν διορθώσεις, τροποποιήσεις, συμπληρώσεις, διαγραφές, και να υποβάλουν παρατηρήσεις ως προς τις προσυμπληρωμένες εγγραφές, με τις οποίες δεν συμφωνούν, καθώς και να επισυνάψουν σχετικά στοιχεία.

    Η διάταξη με… νόημα για Έλληνες και ξένους συζύγους

    Στο νομοσχέδιο που τέθηκε προστέθηκε και μια ενδιαφέρουσα διάταξη, καθώς όσοι είναι παντρεμένοι, έχουν χωρίσει ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με έναν υπόχρεο δήλωση πόθεν έσχες, θα είναι πλέον υποχρεωμένοι και εκείνοι να υποβάλουν δήλωση, καθώς μέχρι σήμερα απλώς ενέκριναν την δήλωση του υπόχρεου.

    Μάλιστα, ορίζεται πως δεν παίζει ρόλο αν είναι Έλληνες ή ξένοι, αν μένουν μόνιμα στην χώρα μας, αν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή αλλοδαπής, ή αν ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

    Επίσης, στη μακρά λίστα των υπόχρεων που πρέπει να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες προστίθενται οι εκτελεστικοί Γραμματείς των Περιφερειών και ο ειδικός γραμματέας, οι δικαστικοί υπάλληλοι του Κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου.

    Η νέα διαδικασία

    Εντός δύο (2) ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας ή την έναρξη της θητείας για τις αρχικές δηλώσεις και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους για τις ετήσιες, ο αρμόδιος φορέας ή τα όργανα διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται, ενημερώνει τους υπόχρεους για την υποχρέωση δήλωσης των στοιχείων των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.

    Οι υπόχρεοι γνωστοποιούν στον αρμόδιο φορέα ή τα όργανα διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται τον Α.Φ.Μ. τους, καθώς και αυτόν των συζύγων τους, των εν διαστάσει συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους, το αργότερο εντός τριών (3) ημερών από την ενημέρωση για την υποχρέωσή τους προς υποβολή Δ.Π.Κ., για τις αρχικές, και μέχρι τις 15 Μαρτίου κάθε έτους, για τις ετήσιες Δ.Π.Κ. προκειμένου να επικαιροποιηθεί η κατάσταση των υπόχρεων προσώπων. Αν τα υπόχρεα πρόσωπα δεν διαθέτουν Α.Φ.Μ., η Α.Α.Δ.Ε., ύστερα από αίτημα του φορέα, εκδίδει Α.Φ.Μ. για τα πρόσωπα αυτά προς τον σκοπό υποβολής της Δ.Π.Κ..

    Οι αρμόδιοι φορείς οριστικοποιούν την κατάσταση υπόχρεων:

    i) Για τις αρχικές δηλώσεις, τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα κάθε μήνα για όσους απέκτησαν την ιδιότητα τον προηγούμενο μήνα.

    ii) Για τις ετήσιες δηλώσεις, μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους.

    Επίσης, όταν ένας υπόχρεος αποχωρεί από τη θέση που τον καθιστά υπόχρεο δήλωσης πόθεν έσχες, θα πρέπει να υποβάλει δήλωση και ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του.

    Σπίτια, θυρίδες, μετρητά, δάνεια και λογαριασμοί πληρωμών

    Αυξάνεται το είδος και ο αριθμός των δεδομένων που μεταφέρονται υποχρεωτικά με αυτόματο τρόπο μέσω της ανωτέρω εφαρμογής. Εκτός από τα δεδομένα της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1):
    *τα στοιχεία των ακινήτων, που περιλαμβάνονται στην περιουσιακή του κατάσταση όπως τα στοιχεία αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε., μεταφέρεται επίσης με αυτόματο τρόπο,
    *το ύψος των υπολοίπων των καταθετικών λογαριασμών,
    *των λογαριασμών πληρωμών,
    *των λογαριασμών φύλαξης πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων,
    *στοιχεία θυρίδων,
    *στοιχεία για κάθε χρήσης οχήματα,
    *πλωτά ή εναέρια μεταφορικά μέσα,
    * συμμετοχές σε κάθε είδους εταιρείες ή επιχειρήσεις (εκτός από αυτά που αφορούν σε ανώνυμες εταιρείες), καθώς και
    *στοιχεία για κάθε είδους δανειακές υποχρεώσεις, εφόσον κάθε μία από αυτές υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Παράταση στην υποβολή των πόθεν έσχες έως το τέλος του έτους

    Νέο επίδομα ανεργίας: Ποιοι θα λάβουν αυξημένο ποσό – Δεν επηρεάζονται όσοι λαμβάνουν ήδη την παροχή

    ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας από το 2015



    ΣΧΟΛΙΑ