• Οικονομία

    25.000 ασφαλισμένοι θα πάρουν επικουρική σύνταξη με αναγνώριση πλασματικών

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


    Έως και 25.000 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη με διάταξη που προωθεί η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο θα προβλέπεται ότι εάν κάποιος ασφαλισμένος δεν είχε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, πλέον θα έχει την ευκαιρία να εξαγοράσει πλασματικά έτη για την συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών με βάση της διατάξεις του νόμου 5078/2023.

    Η επικουρική ασφάλιση αφορά μισθωτούς εργαζόμενους με συνέπεια χιλιάδες συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που στο παρελθόν είχαν και μισθωτή εργασία να μην μπορούν να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη, εάν δεν έχουν συμπληρώσει σε μισθωτή εργασία τις ελάχιστες 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης ή δεν έχουν καταβληθεί ορθά στον επικουρικό φορέα οι προβλεπόμενες εισφορές. Συνέπεια αυτού είναι ο ασφαλισμένος να μην μπορεί να λάβει την επικουρική σύνταξη λόγω μη συμπλήρωσης των κατώτατων προϋποθέσεων.

    Σύμφωνα με το δικηγόρο, ειδικό σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Διονύση Ρίζο, οι προϋποθέσεις για την λήψη επικουρικής σύνταξης και εξαγοράς πλασματικών ετών θα είναι αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για την λήψη κύριας σύνταξης:

    -Η συμπλήρωση 3.600 ημερών πραγματικής ασφάλισης στον επικουρικό φορέα

    -Η εξαγορά με κόστος 6% επί των τελευταίων αποδοχών του ασφαλισμένου και ελάχιστες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού.

    Έτσι εξαγοράζοντας 900 ημέρες επικουρικής ασφάλισης (3 έτη), κάποιος συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να λάβει και επικουρική σύνταξη. Το κατώτατο κόστος θα διαμορφωθείς τα 49,8 ευρώ το μήνα και θα μπορεί να φτάσει στα 1.729,8 ευρώ. Η εξόφληση θα μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε με παρακράτηση από τη σύνταξη.

    Διονύσης Ρίζος, εργατολόγος
    Διονύσης Ρίζος, εργατολόγος

    Ποιους συμφέρει η εξαγορά

    Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, η εξαγορά πλασματικών ετών στην επικουρική ασφάλιση συμφέρει τους ασφαλισμένους που έχουν καλές συντάξιμες αποδοχές με βάση τις εισφορές που είχαν πληρώσει στον επικουρικό φορέα. Κι αυτό γιατί εάν οι συντάξιμες αποδοχές είναι πολύ χαμηλές τότε ΔΕΝ συμφέρει η εξαγορά, αφού η απόσβεση γίνεται σε βάθος χρόνου και η επικουρική σύνταξη είναι πολύ χαμηλή. Όπως αποκαλύπτεται από τα παρακάτω παραδείγματα, η εξαγορά δεν συμφέρει πέραν της συμπλήρωσης των ελάχιστων (15 /4.500 ημέρες) ετών ασφάλισης.

    • Συνταξιούχος του πρώην ΤΕΒΕ έχει 3.900 ημέρες ασφάλισης στον επικουρικό φορέα με εισφορές σε αποδοχές 600 ευρώ.

    Η εξαγορά 600 ημερών επικουρικής ασφάλισης θα του κοστίσει 1.195,2 ευρώ. Η επικουρική του σύνταξη εφόσον συμπληρώσει τις προϋποθέσεις θα είναι περίπου 37 το μήνα. Η απόσβεση θα επέλθει σε 2,5 έτη περίπου, επομένως είναι συμφέρουσα επιλογή.

    • Συνταξιούχος του ΤΣΑ έχει 3.900 ημέρες ασφάλισης στον επικουρικό φορέα με εισφορές σε αποδοχές 300 ευρώ.

    Η εξαγορά 600 ημερών επικουρικής ασφάλισης θα του κοστίσει 1.195,2 ευρώ. Η επικουρική του σύνταξη εφόσον συμπληρώσει τις προϋποθέσεις θα είναι περίπου 19 ευρώ το μήνα. Η απόσβεση θα επέλθει σε 5,5 έτη περίπου επομένως δεν είναι συμφέρουσα επιλογή.

    Η εξαγορά πλασματικών ετών ή όχι είναι απόλυτα συνυφασμένη από το ποσό της επικουρικής σύνταξης που πρόκειται να λάβει ο συνταξιούχος, καθώς χαμηλό ποσό σύνταξης κάνει και την εξαγορά ασύμφορη.

    Τι ισχύει

    Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι το υπάρχον καθεστώς εξαγοράς πλαστικών ετών για την κύρια σύνταξη δεν θα αλλάξει. Έτσι η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών όπως αυτά αναλύονται στους νόμους 3996/2011 και 3865/2010 για τη θεμελίωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την προσαύξηση της σύνταξης παραμένει αναλοίωτη.

    Οι σχετικές αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων με σκοπό τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μπορούν να υποβληθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρονικά είτε άμεσα είτε με την αίτηση συνταξιοδότησης ανεξάρτητα από το έτος με τις διατάξεις του οποίου επιθυμεί ο ασφαλισμένος να θεμελιώσει δικαίωμα. Η αίτηση εξαγοράς ΔΕΝ μπορεί να υποβληθεί μεταγενέστερα της αίτησης συνταξιοδότησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε με δόσεις είτε και με παρακράτηση από τη σύνταξη εφόσον η αίτηση υποβληθεί μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης. Το κόστος εξαγοράς πλέον είναι 20% επί των αποδοχών του ασφαλισμένου το μήνα πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης. Το κατώτατο κόστος εξαγοράς είναι 155 € / μήνας.

    Για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με προγενέστερες διατάξεις και για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης για την πλήρη σύνταξη στα 62 οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξαγοράσουν ως 7 έτη. Οι κατηγορίες εκ των οποίων επιτρέπεται η εξαγορά/αναγνώριση είναι οι ακόλουθες:

    1. Ο προβλεπόμενος από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.
    2. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.
    3. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες.
    4. Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας.
    5. Ο χρόνος σπουδών
    6. Ο χρόνος κενών ασφάλισης
    7. Ο πλασματικός χρόνος των παιδιών
    8. Ο χρόνος απεργίας
    9. Ο χρόνος προεγγραφής στον ΟΑΕΕ

    Το δικαίωμα αναγνώρισης για καθέναν από τους παραπάνω χρόνους ασκείται μόνο σε έναν φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο και σε έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης, ενώ δεν είναι δυνατή η αναγνώριση μέρους του ίδιου χρόνου σε έναν φορέα και το υπόλοιπο του ίδιου χρόνου σε άλλον φορέα

    Διαβάστε επίσης:

    Αναγνώριση πλασματικών ετών και για την επικουρική σύνταξη με 15ετία – Τι προβλέπει η νέα διάταξη

    Νίκη Κεραμέως: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του e-ΕΦΚΑ θα συνεχιστεί δυναμικά

    Νέο επίδομα ανεργίας: Ποιοι θα λάβουν αυξημένο ποσό – Δεν επηρεάζονται όσοι λαμβάνουν ήδη την παροχή



    ΣΧΟΛΙΑ