• Τράπεζες

    Attica Bank: Το παρασκήνιο της δεύτερης παράτασης για την επικύρωση της συμφωνίας – Οι επόμενες κινήσεις

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Στην καθυστέρηση της  συνεδρίασης  του credit committee  της DBRS οφείλεται η νέα προθεσμία μέχρι την Πέμπτη 18 Ιουλίου για την επικύρωση της τελικής συμφωνίας για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και η  Thrivest των Δ. Μπάκου – Ι. Καϋμενάκη – Α. Εξάρχου, επαναβεβαιώνουν την ύπαρξη της συμφωνίας, που θα οδηγήσει στην εξυγίανση των δύο τραπεζών και στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το credit committee  της DBRS αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα και μέχρι την Πέμπτη θα έχει συνεδριάσει και το ΔΣ του Ταμείου, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία.

    Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το ΤΧΣ και η  Thrivest έστειλαν επιστολή στην Attica Bank, με κοινοποίηση και στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας την παράταση για τυπικούς λόγους. Η νέα προθεσμία ζητήθηκε για τυπικούς λόγους, στις 12 Ιουλίου που έληξε η  πρώτη παράταση.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης,  περιμένει αφ  ενός την αξιολόγηση της συμφωνίας από τους συμβούλους του και αφετέρου το τελικό ok από το credit committee της DBRS, η συνεδρίαση του οποίου αναμένεται σήμερα εκτός απροόπτου. Και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το ΔΣ του Ταμείου για να υπογραφεί η συμφωνία που αφορά τα  ποσά που θα πρέπει να βάλουν οι μέτοχοι στην ΑΜΚ (ΤΧΣ και Thrivest) ώστε να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης και η συγχώνευση των δύο τραπεζών.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου ώστε να δώσει το «πράσινο» φως η DBRS μέχρι το πρωί της Τρίτης 16 Ιουλίου, που είναι προγραμματισμένη και η ετήσια γενική συνέλευση της Attica Bank.

    Να σημειωθεί ότι η τράπεζα συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας και στην ΓΣ θα παραστεί –και θα μιλήσει- η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ενώ το παρών θα δώσει και ο επικεφαλής Εποπτείας της ΤτΕ Γιάννης Τσικριπής.

    Μάλιστα πηγές που γνωρίζουν το θέμα αναφέρουν στο mononews ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και κανένα εμπόδιο στη διαδικασία, αλλά τυπικές εκκρεμότητες που χρειάζεται χρόνος για να λυθούν. «Η συμφωνία θα προχωρήσει, το θέλουν οι τράπεζες, οι μέτοχοι, η κυβέρνηση και ο επόπτης, οπότε τίποτα δεν πρόκειται να μπλοκάρει τη διαδικασία».

    H συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας,  ισχυρής τράπεζας,  με 10 δισ. ευρώ καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, έτοιμων να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο πολίτες και επιχειρήσεις.

    Με την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων θα δημοσιοποιηθεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εξυγίανση της Attica Bank που θα συγχωνευθεί με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα απαιτηθούν 670 εκατ. ευρώ -με τον ιδιώτη επενδυτή να εισφέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ-, και 100 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολογιακού δανείου.

    Και έτσι ο 5ος τραπεζικός πυλώνας θα είναι γεγονός με βασικό βραχίονα την νέα τράπεζα, δικαιώνοντας απόλυτα την στρατηγική της Thivest Holding των κ.κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Δεύτερη παράταση μέχρι την Πέμπτη το βράδυ για την τελική συμφωνία των μετόχων

    Attica Bank: Πυρετώδεις οι διαπραγματεύσεις, «κλείδωσε» η συμφωνία των μετόχων

    Attica Bank: Πώς έκλεισε η συμφωνία των μετόχων – Ο ρόλος Εξάρχου



    ΣΧΟΛΙΑ