• Business

    Metlen: Προς πώληση μεγάλο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Αυστραλία

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Metlen


    Ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Αυστραλία πρόκειται να διαθέσει στην αγορά η Metlen στο πλαίσιο του Asset Rotation Plan. Η πώληση, η οποία πραγματοποιείται με τη διαμεσολάβηση της Macquarie, θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, ξεκινώντας με μη δεσμευτικές προσφορές εντός εβδομάδων. Οι επιλαχόντες αναμένεται να κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, με υπογραφή τον Νοέμβριο του 2024.

    Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, τα προς πώληση έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αυστραλία, που πωλούνται είναι: οκτώ φωτοβολταϊκών σε λειτουργία και  υπό κατασκευή και ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε ανάπτυξη ισχύος 2,9 GW που περιλαμβάνει έργα αποθήκευσης μπαταριών και υδρογόνου.

    Η πώληση έργων ΑΠΕ αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εταιρείας για αυτοχρηματοδότηση της ανάπτυξής στις ΑΠΕ.

    Στην Αυστραλία, η εταιρεία διαθέτει έξι ολοκληρωμένα και σε λειτουργία φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 530 MW, συμπεριλαμβανομένου του έργου Moura 110 MW στο Κουίνσλαντ και του ηλιακού πάρκου Wyalong 75 MW στη Νέα Νότια Ουαλία. Από αυτά τα τέσσερα φωτοβολταϊκά είναι κάτω των 40 MW – Wagga Wagga I & II, Junee και Corowa -.
    Στο Κουίνσλαντ, το ηλιακό πάρκο Kingaroy των 53 MW είναι έτοιμο να μπει σε λειτουργία, ενώ το ηλιακό πάρκο 150 MW στο Munna Creek βρίσκεται υπό κατασκευή και διαθέτει συμφωνίες αγοράς ενέργειας με την Tesltra και την NBNCo.

    Το έργο Wyalong, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιούλιο του 2022, θα πουλήσει περίπου το ήμισυ της παραγωγής του στην NBN Co στο πλαίσιο μιας 10ετούς συμφωνίας αγοράς ενέργειας.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε υποψήφιους αγοραστές, η Metlen είναι επίσης ανοιχτή σε πώληση των έργων ανάπτυξης υδρογόνου και ηλιακής ενέργειας στη Νέα Ζηλανδία ως μέρος της προσφοράς.

    Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Metlen

    Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις πέντε ηπείρους, είναι πλέον της τάξεως  των ~4,9 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου ~9 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Metlen πλέον προσεγγίζει τα 14GW, στο τέλος του 2023, μία συνολική αύξηση ~5GW έργων σε σχέση με την αρχή του έτους.

    Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 845MW στο τέλος του 2023 ανήλθε σε 1.112 GWhs. Από αυτές, οι 596 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 516 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.

    Εντός του 2023, η Metlen ενίσχυσε τη στρατηγική της για αναζήτηση ευκαιριών σε χώρες και περιοχές με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, προσθέτοντας στο  χαρτοφυλάκιο της Μ Renewables φωτοβολταϊκά έργα δυναμικότητας  1,4GW στην Αλμπέρτα του Καναδά (2TWh παραγωγής ετησίως),

    Η Metlen, συνεχίζοντας με αποτελεσματικότητα το Asset Rotation Plan, προχώρησε, εντός του 2023, στη διάθεση έργων συνολικής ισχύος άνω των 650MW στην Ευρώπη.

    Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του έτους, η Metlen, μεταξύ άλλων, ολοκλήρωσε την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης στη Ρουμανία, συνολικής ισχύος 508MW, θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία μέσα στα επόμενα δύο έτη. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η πώληση έργων συνολικής ισχύος 86MW στη Βουλγαρία, καθώς και ενός ακόμη  Φωτοβολταϊκού πάρκου στη Νότια Ισπανία, ισχύος 56MW.

    Το επιτυχημένο Asset Rotation Plan επιτρέπει στην Metlen να συνεχίζει απρόσκοπτα την ανάπτυξη της κερδοφορίας της M Renewables,  παρά το σημερινό περιβάλλον επιτοκίων, κάνοντας ταυτόχρονα ορθή χρήση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι η Εταιρεία να καταφέρνει να διαθέτει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ, διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα μόχλευσης και εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ.

    Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο της Metlen που αναπτύσσεται εντός Ελλάδος, συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου σκέλους (~300MW) των ~1,5GW φωτοβολταϊκών πάρκων, αξιοποιώντας πόρους από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF), τα οποία ξεκινήσαν να εισέρχονται σταδιακά σε λειτουργία. Παράλληλα, εντός του 2024 ξεκινά η κατασκευή του δεύτερου σκέλους του Ελληνικού χαρτοφυλακίου, δυναμικότητας ~700 MW.  Όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιο, η Metlen, σήμερα, κατασκευάζει πάνω από 1,2GW φωτοβολταϊκά έργα εκτός Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα.

    Παράλληλα, η Metlen έχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης ~1,3 GW.



    ΣΧΟΛΙΑ