• Τράπεζες

    Ελληνική Τράπεζα: Μη δίκαιο και εύλογο το τίμημα της Δημόσιας Πρότασης της Eurobank

    • NewsRoom
    Ελληνική Τράπεζα

    Ελληνική Τράπεζα


    Το ΔΣ της κυπριακής Ελληνικής Τράπεζας χαρακτηρίζει μη δίκαιο και εύλογο από οικονομικής άποψης το τίμημα των 2,56 ευρώ ανά μετοχή που προσφέρει η Eurobank για την εξαγορά της, υποστηρίζοντας πως δεν αντικατοπτρίζει την οικονομική κατάσταση και τα κέρδη της εταιρίας.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΣ αναφορικά με τη Δημόσια Πρόταση της Eurobank προς τους μετόχους της τράπεζας, με βάση την έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, η βάση υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της αντιπαροχής δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα και προβλεπόμενη οικονομική κατάσταση και τα κέρδη της εταιρείας.

    Στην ανεξάρτητη έκθεση αξιολόγησης, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι για τους σκοπούς της ανάλυσής του, αξιολόγησε κατά πόσον η προτεινόμενη αντιπαροχή που προσφέρονται να καταβάλουν οι προτείνοντες στους μετόχους της εταιρείας σε σχέση με τη δημόσια πρόταση είναι δίκαιη και εύλογη από οικονομική άποψη, συγκρίνοντας την προτεινόμενη αντιπαροχή με διάφορα εύρη αναφοράς εκτίμησης (valuation reference ranges) που υπολογίστηκαν από τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

    Για τους σκοπούς της ανάλυσής του, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας υπολόγισε εύρη αναφοράς εκτίμησης (valuation reference ranges) χρησιμοποιώντας συνήθεις μεθοδολογίες αποτίμησης τραπεζών.

    Τα εύρη αναφοράς της εκτίμησης (valuation reference ranges) του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα ήταν €3.31 – €4.12 ανά μετοχή, 29.3% – 60.9% υψηλότερα από την προτεινόμενη αντιπαροχή

    Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας επίσης εξέτασε ένα σενάριο όπου η εταιρεία δεν θα διανείμει το εκτιμώμενο πλεονάζον διανεμητέο κεφάλαιο (excess distributable capital) στους μετόχους. Τα εύρη αναφοράς εκτίμησης (valuation reference ranges) του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα ήταν €2.78 – €3.62 ανά μετοχή, 8.6% – 41.4% υψηλότερα από την προτεινόμενη αντιπαροχή.

    Η γνώμη του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα είναι ότι, κατά την ημερομηνία της ανεξάρτητης έκθεσης αξιολόγησης, η προτεινόμενη αντιπαροχή που προσφέρεται να καταβληθεί από τους προτείνοντες στους μετόχους της εταιρείας σε σχέση με την δημόσια πρόταση δεν είναι δίκαιη και εύλογη από οικονομική άποψη.

    Το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε και έλαβε υπόψην την έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, καθώς επίσης και τα σχόλια των προτεινόντων στο έγγραφο δημόσιας πρότασης αναφορικά με την προτεινόμενη αντιπαροχή και τη βάση του υπολογισμού της προτεινόμενης αντιπαροχής.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο σημειώνει ιδιαιτέρως τα συμπεράσματα της Έκθεσης Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα αναφορικά με (α) τα εύρη αναφοράς εκτίμησης (valuation reference ranges) που υπολογίστηκαν από τον Ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα, καθώς επίσης και (β) τη βάση υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε από τους Προτείνοντες κατά τον καθορισμό της Προτεινόμενης Αντιπαροχής, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικότερα στην Έκθεση Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα.

    Tο Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνεί και υιοθετεί τη γνώμη του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα ότι η Προτεινόμενη Αντιπαροχή δεν είναι δίκαιη και εύλογη από χρηματοοικονομικής άποψης.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ