• Κοινωνία

    Κύκλωμα εκβιαστών: Η ξανθιά αρχηγός «Νάνσυ», ο υπαρχηγός και πώς δρούσε η σπείρα

    H περιβόητη «Νάνσυ»


    Μια καλά δομημένη οργάνωση εκβιαστών που αποκόμιζε χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματίες, με αρχηγό την ψηλή, ξανθιά «Νάνσυ», αποκαλύπτεται από τις μαρτυρίες και τη δικογραφία.

    Τις προηγούμενες ημέρες προφυλακίστηκαν η «Νάνσυ» και ακόμα τέσσερις κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών, έπειτα από την απολογία τους στον ανακριτή. Συνολικά, έχουν προφυλακιστεί επτά από τα 14 άτομα που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση αυτή.

    Τα φερόμενα αρχηγικά στελέχη του κυκλώματος εκβιαστών, η 43χρονη «Νάνσυ» και ο 64χρονος Σ.Σ. είναι μεταξύ των ατόμων που οδηγήθηκαν στη φυλακή. Μαζί τους προφυλακίστηκαν και δύο ακόμη υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών – μέλη της συμμορίας.

    Αρχηγός της οργάνωσης εμφανίζεται η 43χρονη ονόματι Νάνσυ μαζί έναν ακόμη κατηγορούμενο —συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης— ο οποίος επίσης προφυλακίστηκε.

    Την ίδια ποινική μεταχείριση είχε και ο αδερφός της 43χρονης, αλλά και δυο ακόμη υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, ενώ ελεύθερος αφέθηκε ένας κατηγορούμενος που φέρεται να είχε ρόλο διεκπεραιωτικό.

    Η 43χρονη «Νάνσυ», τα αρχικά του ονόματος της οποίας είναι Κ.Α. αρνήθηκε κατά την απολογία της ότι είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, αλλά πρόσθεσε πως αναλάμβανε να βοηθήσει επιχειρηματίες να διευθετήσουν και να διεκπεραιώσουν κάποιες εκκρεμότητες που είχαν με δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, επικαλέστηκε ότι κανένας από τους 48 επιχειρηματίες που φέρεται να έπεσαν θύματα του κυκλώματος δεν έχει καταθέσει εναντίον της.

    Η «Νάνσυ» είχε επίσης κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης το 2009, παριστάνοντας τη μεσίτρια ενώ έναν χρόνο μετά, το 2010, όταν η χώρα έμπαινε στην περίοδο των μνημονίων, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση άνω των 120.000 ευρώ ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρεία.

    Ξανθιά, εντυπωσιακή, με πολυτελείς συνήθειες και καλή ζωή η «Νάνσυ» είχε όλο το κουμάντο της εγκληματικής οργάνωσης.

    Ο Σ.Σ. αποτελούσε το έτερο διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία διεύθυναν από κοινού με την Κ.Α., διατάσσοντας, καθοδηγώντας και εποπτεύοντας και ο ίδιος τα λοιπά μέλη της οργάνωσης.

    Σύμφωνα με τις Αρχές, ο βασικός ρόλος του συγκεκριμένου ήταν η επικοινωνία και η καθοδήγηση του Τμηματάρχη της Δημοτικής Αστυνομίας – επίσης μέλος του κυκλώματος. Μέσω αυτού, λάμβανε γνώση σχετικά με επικείμενους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ενημέρωνε τη «Νάνσυ», η οποία ακολούθως ειδοποιούσε τους καταστηματάρχες ώστε να προετοιμαστούν για τους ελέγχους.

    Για την υπόθεση μίλησε στο Mega, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τη δουλειά της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, «εξαιρετική».

    «Μπορεί οι συλλήψεις να ήταν 14, γιατί ήταν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όμως η δικογραφία περιλαμβάνει 23 άτομα και η έρευνα δεν σταματάει εδώ γιατί η καταγγελία έφτασε στο Εσωτερικών Υποθέσεων τον Απρίλιο. Έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 47 περιπτώσεις όπου υπήρχε όντως χρηματισμός. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι χρημάτιζαν αυτό το κύκλωμα: είτε αυτοί που εκβιάζονταν, είτε αυτοί που προσέγγιζαν από μόνοι τους το κύκλωμα για να αποφύγουν τη βεβαίωση παραβάσεων. Δεν γνωρίζουμε αν ο εισαγγελέας θα διατάξει κάτι για αυτούς, υπάρχουν αποδείξεις ότι προσέγγιζαν μόνοι τους το κύκλωμα», ανέφερε η κ. Δημογλίδου.

    «Βρέθηκαν πάνω από 400.000 ευρώ»

    Και συνέχισε: «Υπήρχαν κάποιες υγειονομικές παραβάσεις για τα καταστήματά τους, ακόμα και για οικοδομικές εργασίες σε κάποιο οίκημα, για τις οποίες δεν ήθελαν να τους επιβληθεί πρόστιμο. Βρέθηκαν αρκετά μεγάλα ποσά σε αυτήν την επιχείρηση, πάνω από 400.000 ευρώ, υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ποσό, περισσότερο από 130.000 ευρώ σε συγκεκριμένο πρόσωπο, όμως αυτό που πιστεύουν οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση είναι ότι το κέρδος από τον Απρίλιο μέχρι και την ημέρα της επιχείρησης είναι τουλάχιστον 700.000 ευρώ».

    Μέσα σε τάπερ, τυλιγμένα σε χαρτοπετσέτες και εξώφυλλα περιοδικών, βρέθηκαν τα χρήματα που αποσπούσαν από τους επιχειρηματίες τα αρχηγικά μέλη στο κύκλωμα εκβιαστών σύμφωνα με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που εξασφάλισε η ERTΝews.

    Στο υλικό που έχει συλλεχθεί περιλαμβάνεται και η καταγραφή των μέτρων προφύλαξης που έπαιρνε η ομάδα για να μην αποκαλυφθεί η δράση της, με την επιλογή συγκεκριμένων σημείων συνάντησης για την πληρωμή μελών, συγκεκριμένων τρόπων επικοινωνίας κ.α.

     

     

    Ενδεικτικά, στα στοιχεία που θα μελετήσει ο Ανακριτής είναι και η αναφορά των διωκτικών αρχών για τον έναν εκ της ηγετικής δυάδας. Ο κατηγορούμενος καταγράφηκε σε μετακινήσεις του να χρησιμοποιεί δίκυκλο που ανήκει σε ίδρυμα που σχετίζεται με τον αδελφό του, με το οποίο πολλές φορές κινούνταν ανάποδα σε μονόδρομο καθιστώντας έτσι δύσκολη την παρακολούθηση του.

    Σύμφωνα με την κατηγορία, η δράση της οργάνωσης φαίνεται να προσδιορίζεται – σε αυτήν την φάση – σε χρόνο που ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2023 έως και την εξάρθρωση της, στις 5 Ιουλίου 2024.

    Από όσα έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεση, φαίνεται πως η οργάνωση είχε συγκεκριμένες μεθόδους, αρχικά φιλικές και εν συνεχεία απειλητικές, για να εκβιάζει όσους δεν ήθελαν να «αγοράσουν» τις υπηρεσίες της. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, όσοι καταστηματάρχες αρνούνταν να «συνεργαστούν» με την ομάδα βρίσκονταν αντιμέτωποι με απειλές, ή και διοικητικές ενέργειες, για βεβαιώσεις παραβάσεων, σφραγίσεις κ.α..

    Είναι χαρακτηριστική η φράση «η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο» που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει στην καταγγελία που έκανε πριν μερικούς μήνες, επιχειρηματίας με επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, περιγράφοντας την πίεση αλλά και την αδηφαγία που επεδείκνυε η ομάδα για τις αμοιβές της στην «προστασία» που προσέφερε.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ανοίγει σήμερα νέος κύκλος αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία από την Scope;
    Ο Κασσελάκης, ο ηλίθιος και η Τράπεζα Αττικής – Άρθρο παρέμβαση

    Ο Κασσελάκης πρέπει να καταλάβει ότι το 2024 δεν είναι… 2014 – Αρθρο παρέμβαση



    ΣΧΟΛΙΑ