Μια μετριοπαθή και συγκρατημένη προσέγγιση θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, καθώς η πολιτική ρευστότητα οδηγεί στην πιθανότητα μη επιστροφής του πληθωρισμού στο 2%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Μετά την αρχική μείωση του Ιουνίου, οι ερωτηθέντες αναλυτές αναμένουν από τους αξιωματούχους να πάρουν ένα “τάιμ άουτ” κατά τη συνάντησή τους την ερχόμενη Πέμπτη.

Νέα μείωση αναμένεται τον Σεπτέμβριο έως ότου το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο 2,5% ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η σταδιακή αντιστροφή της πρωτοφανούς νομισματικής σύσφιξης, αντανακλά την αυξανόμενη δυσκολία αξιολόγησης των οικονομικών “παγίδων” που έρχονται για την ευρωζώνη.

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και η ανάκαμψη μετά από μήνες στασιμότητας μπορεί να έχει ήδη επιβραδυνθεί.

Την ίδια στιγμή, οι εκλογές – ειδικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – αναγκάζουν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τα πάντα, από τις κρατικές δαπάνες μέχρι το εμπόριο.

Οι αναλυτές κατατάσσουν τώρα την ψηφοφορία για την προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο και την “απειλή” μιας ακόμη θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία, ενώ η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία έχει ξυπνήσει τις μνήμες της κρίσης χρέους της Ευρώπης την περασμένη δεκαετία.

Καμία a priori δέσμευση

Αντιμέτωποι με μια τέτοια αβεβαιότητα, οι αξιωματούχοι με επικεφαλής την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ δεν δεσμεύονται εκ των προτέρων σε μια πτωτική πορεία για τα επιτόκια, όμως σημειώνουν ότι θα αποφασίσουν με βάση τα δεδομένα της στιγμής.

“Δεν είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων στην τρέχουσα συγκυρία”, δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών υπηρεσιών της ING.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει πορεία, επηρεαζόμενη από ΗΠΑ και Γαλλία, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ανησυχεί ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, με τον πληθωρισμό να σημειώνει ανοδική πορεία  από τις προβλέψεις του Ιουνίου.

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, εν μέρει λόγω των μισθολογικών δεδομένων, που αναμένεται να παραμείνουν ισχυρά.

Οι έντονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι ανθεκτικές υπηρεσίες ενδέχεται να διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών υψηλές βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα είναι “αδιάφορη”, καθώς κανείς δεν αναμένεται μείωση των επιτοκίων αυτή την περίοδο.

“Με τη ρητορική της Fed να μετατοπίζεται εκ νέου προς τις μειώσεις των επιτοκίων, καθώς τα δεδομένα σε δραστηριότητες και αγοράς εργασίας φαίνεται να ομαλοποιούνται, η ΕΚΤ θα πρέπει να βάλει ξανά στο τραπέζι τις μειώσεις”, δηλώνει ο Ηλίας Τσιριγωτάκης, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα. της Ελλαδας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να αποκτήσει μια σαφή εικόνα της έκτασης της ανάκαμψης, όσον αφορά την ανάπτυξη και την υποκείμενη τάση του πληθωρισμού. Και όλα αυτά, σε ένα ασταθές πολιτικό τοπίο.

Διαβάστε επίσης: 

Ανοίγει σήμερα νέος κύκλος αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία από την Scope;

Ebury για πληθωρισμό ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Πολ Κρούγκμαν: Σε ένα πράγμα έπεσα έξω με την Ελλάδα – Τι αναφέρει στον Economist ο νομπελίστας