• Πολιτική

    Μητσοτάκης – Γκουτιέρες: Το Κυπριακό επί τάπητος – Επανέναρξη των συνομιλιών ζητά η Ελλάδα

    • NewsRoom
    O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

    O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


    To Κυπριακό θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Ο Πρωθυπουργός, που στις 20 Ιουλίου θα παραστεί στις εκδηλώσεις καταδίκης στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από την τουρκική κατοχή, ανέδειξε το θέμα στην πρώτη γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής σε όλους τους τόνους κατά τις επαφές που είχε στο περιθώριο των εργασιών τηης Συνόδου του ΝΑΤΟ, ζητώντας την επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης.

    Δεν είναι τυχαίο ότι αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο Πρωθυπουρυγός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε, ότι  «η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    Μάλιστα, επέλεξε να τονίσει την επίσκεψη του στην Κύπρο με αφορμή τις εκδηλώσεις κατά της κατοχής: «Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου το βράδυ για να συμμετέχω σε μια εκδήλωση που θα γίνει στο προεδρικό Μέγαρο και από εκεί και πέρα θα συζητήσω αύριο με τον Γενικό Γραμματέα για το πώς μπορεί να συμβάλει για να κλείσει αυτή η μεγάλη πληγή, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και να υπάρξει βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος».

    «Αυτό που είναι επιβεβλημένο είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δυο κοινοτήτων», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

    Εξάλλου, μόλις πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης , ευρισκόμενος μάλιστα στην Κύπρο, είχε διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκεται να δεθχεί τετελεσμένα επί του εδάφους, προβάλλοντας ως μόνη λύση  εκείνη της διζωνικής ομοσπονδίας.

    «Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο δύο κρατών», είχε επισημάνει, επιβεβαιώνοντας και τη στενή συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας για την επίλυση του ζητήματος.

    «Αθήνα και Λευκωσία, πηγαίνουν χέρι-χέρι σε όλα τα διεθνή fora για να πέσει επιτέλους το τείχος της ντροπής και η Λευκωσία να πάψει να είναι η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», είχε τονίσει χαρακτηρίζοντας την επίλυση του Κυπριακού «κορυφαία εθνική προτεραιότητα».

    Βόρεια Μακεδονία: Ο Πρωθυπουργός προϊδέασε για σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών

    Το παράλληλο ακανθώδες εθνικό θέμα που ανέδειξε ο Πρωθυπουργός με την παρουσία του στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ,  είναι η πλήρης συμμόρφωση των Σκοπίων στη συμφωνία των Πρεσπών.

    Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως τα βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης της Βόρειας Μακεδονίας προϋποθέτουν το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που προφανώς η χώρα έχει υπογράψει.

    Παράλληλα προετοίμασε για σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών, επισημαίνονται πως «η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μία ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική

    «Είχα την ευκαιρία, να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας ως προς το όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί τη χώρα του “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εντός των συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από τη Συμφωνία.

    Θέλω να επισημάνω ότι εντός της αιθούσης και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ, δεν ακολούθησε αυτήν την τακτική και χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του.

    Θεωρώ ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική.

    Οι συμφωνίες που πρέπει να τηρούνται είναι κάτι το οποίο τόνισα και χθες και στην Ολομέλεια του ΝΑΤΟ και κάτι το οποίο νομίζω αντιλαμβάνονται και όλοι οι σύμμαχοί μας. Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιμένει ο Τζο Μπάιντεν: Νίκησα τον Τραμπ μια φορά, θα τον νικήσω ξανά

    Κυριάκος Μητσοτάκης για παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών: Δεν θα αποκαλύψουμε τα όπλα μας αυτή τη στιγμή

    Ανοίγει σήμερα νέος κύκλος αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία από την Scope;

     



    ΣΧΟΛΙΑ