• Business

    Χωμενίδης (Λάμψα): Aνοίγει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Κολωνάκι

    Αναστάσιος Χωμενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΛΑΜΨΑ Α.Ε.

    Αναστάσιος Χωμενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΛΑΜΨΑ Α.Ε.


    Στο τέλος του 2024 αναμένεται το άνοιγμα του νέου ξενοδοχείου της Λάμψα στο Κολωνάκι, ένα έργο «που μας δυσκόλεψε πολύ», όπως είπε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, ο διευθύνων σύμβουλος, Τάσος Χωμενίδης.

    Το project για τη δημιουργία σουιτών στο ασφαλιστικό ακίνητο της Ζαλοκώστα σημείωσε μικρή καθυστέρηση, δεδομένου ότι πρόκειται για διατηρητέο κτίριο, με μεγάλη ιστορία, αφού λειτούργησε ως φυλακές της Γκεστάπο, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επένδυση θα φτάσει, τελικά, τα 4 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή 18 κλειδιών.

    Ο λόγος για τον οποίο η Λάμψα αποφάσισε να δημιουργήσει το τέταρτο ξενοδοχείο της πέριξ του Συντάγματος, ήταν η έλλειψη σουιτών στην περιοχή, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όπως εξήγησε ο κ. Χωμενίδης. Για να γίνει κατανοητό, το Athens Capital διαθέτει λιγότερες από 20 σουίτες, σχεδόν 55 έχει η Μεγάλη Βρεταννία και περίπου 30 το King George.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται και η επένδυση για την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του Elatos Resort στον Παρνασσό, το οποίο θα ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου.

    Συγκεκριμένα, η εταιρεία αποφάσισε την αντικατάσταση των bungalows από ξύλινα σπιτάκια νέας τεχνολογίας από τη Φινλανδία. Τα σχέδια για την αδειοδότηση του χειμερινού θερέτρου υποβάλονται προσεχώς, ενώ στόχος είναι να ανοίξει έως τις αρχές του 2026, αναπτύσσοντας συνέργειες και με τον τουρισμό της Αθήνας.

    Έσοδα 124 εκατ. ευρώ για τη Λάμψα το 2024 – Στα 86 εκατ. για τη Μεγάλη Βρεταννία

    Ο όμιλος, υπό την ομπρέλα του οποίου θυμίζουμε πως λειτουργούν η Μεγάλη Βρεταννία, το King George, το Athens Capital, το Hyatt Regency στο Βελιγράδι και το Mercure Belgrade Excelsior, θα φτάσει το 2024 σε έσοδα 124 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Μεγάλη Βρεταννία θα έχει έσοδα 86 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα, διαμορφώνεται στο 68% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, οριακά χαμηλότερες από πέρσι, και θα φτάσει 70% στο σύνολο του 2024.

    Επομένως, η ανάπτυξη οφείλεται στην άνοδο των τιμών. Ενδεικτικά, στη Μεγάλη Βρεταννία, που αποτελεί τον δείκτη για τον όμιλο της Λάμψα, η τιμή δωματίου έχει αυξηθεί στα 525 ευρώ από 505 το 2023 και 350 ευρώ το 2019. «Ωστόσο, η κερδοφορία δεν είναι ανάλογη της αύξησης των εσόδων λόγω των υψηλών λειτουργικών εξόδων», επισήμανε η διοίκηση.

    Να σημειωθεί ότι η Λάμψα έχει δανεισμό 82 εκατομμυρίων και 25 εκατ. ευρώ ρευστότητα.

    Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη μη διανομή μερίσματος, ενώ επί τρία χρόνια η εισηγμένη διένειμε μέρισμα στους μετόχους.

    Η σχέση της Λάμψα με το Χρηματιστήριο

    Το ποσοστό ελεύθερης διασποράς μετοχών της Λάμψα στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώνεται σε 24%, ωστόσο η εμπορευσιμότητα δε χαρακτηρίζει τη μετοχή.

    Παρά το επαρκές ποσοστό free float, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε διευκρινίσεις από τη διοίκηση της Λάμψα, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι εταιρείες που διακρατούν ποσοστό είναι συνδεδεμένες με το βασικό μέτοχο.

    Στην ερώτηση αν είναι ορατό το ενδεχόμενο εξόδου της Λάμψα από το Χρηματιστήριο, ο κ. Χωμενίδης απάντησε πως «η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο είναι κριτήριο αξιοπιστίας, έχουμε και τηρούμε τις υποχρεώσεις των εισηγμένων, κάτι που σημαντικό αναφορικά με τη διαχείριση και τη διαφάνεια. Είναι επίσης σημαντική και για το όνομα μας στο εξωτερικό».

    Διαβάστε επίσης:

    Πού σχεδιάζεται να μπει κόφτης σε Airbnb – Οι 100 περιοχές σε όλη τη χώρα

    O Jann Kaiser είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens

    Wyndham Hotel & Resorts: Συμφωνία με τον όμιλο Oikos Property Developments για το πρώτο Ramada Residences στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ