• Business

    Pfizer: Ετοιμάζει χάπι κατά της παχυσαρκίας για να χτυπήσει το Ozempic

    • NewsRoom

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer,Albert Bourla


    Στην αγορά της απώλειας βάρους μπαίνει δυναμικά η Pfizer με ένα χάπι. Διαφοροποιείται από τους αντιπάλους της, οι οποίοι προσφέρουν μόνο ενέσιμα σκευάσματα και διεκδικεί μέρος της πίτας από την αγορά δισεκατομμυρίων που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται.

    Η θεραπεία προβλέπει ένα χάπι την ημέρα, με το θαυματουργό συστατικό της να είναι η ουσία danuglipron. Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία θα προχωρήσει σε μελέτη μεσαίου σταδίου, ανακοίνωσε η Pfizer την Πέμπτη.

    Εάν το φάρμακο επιτύχει, θα περάσει στο τελικό στάδιο ανάπτυξης.

    Το θαυματουργό χάπι

    Η ιδέα ενός χαπιού θεωρείται ότι είναι πιο ελκυστική από τις βελόνες των δημοφιλών ενέσεων απώλειας βάρους των Novo Nordisk και Eli Lilly.

    Η Pfizer ευελπιστεί τα χάπια της να κατακτήσουν τελικά περίπου το ένα τρίτο της αγοράς φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας. Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι οι πωλήσεις φαρμάκων για την απώλεια βάρους συνολικά  θα φθάσουν τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

    Η Pfizer προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να μπει στην αγορά κατά της παχυσαρκίας, καθώς αναζητάει νέα προϊόντα για να ανακόψει την πτώση της μετά την πανδημία. Στα τέλη του περασμένου έτους, η εταιρεία σταμάτησε την ανάπτυξη μιας έκδοσης του danuglipron, που προέβλεπε δύο δόσεις την ημέρα, αφού τα υψηλά ποσοστά ναυτίας και εμέτου οδήγησαν τους ασθενείς να εγκαταλείψουν τη θεραπεία, σε  μια μελέτη με τη συμμετοχή περίπου 1.400 ατόμων. Μήνες νωρίτερα, εγκατέλειψε ένα άλλο χάπι για την παχυσαρκία που ετοίμαζε, το οποίο έδειξε ανησυχητικές επιδράσεις στο ήπαρ σε μια δοκιμή.

    Η εταιρεία βέβαια έχει χάσει πολύτιμο έδαφος σε σχέση με την Novo και τη Lilly, οι οποίες λανσάρουν τα θαυματουργά Ozempic, Wegovy και Zepbound.Εκτός από τη Pfizer, κι άλλες φαρμακευτικές όπως η AstraZeneca και η Structure Therapeutics βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης χαπιών κατά της παχυσαρκίας.

    Η Pfizer μελέτησε την άπαξ ημερησίως χορηγούμενη εκδοχή της δανούγλιπρον σε μια δοκιμή στην οποία συμμετείχαν μόλις 20 άτομα, σύμφωνα με ομοσπονδιακό μητρώο, δοκιμάζοντας τέσσερις δόσεις για να καθορίσει ποια θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική.

    Ο σκληρός ανταγωνισμός

    Οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς η ζήτηση για το εμβόλιο και το χάπι έναντι της Covid-19 υποχώρησαν κατακόρυφα. Οι οικονομικές προβλέψεις της Pfizer για το τρέχον έτος ήταν πολύ χαμηλότερες από τις προσδοκίες της Wall Street και το εμβόλιό της για τον RSV έχει υποαποδώσει.

    Το καθημερινό χάπι κατά της παχυσαρκίας της Pfizer έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τις επιδράσεις του ενέσιμου σκευάσματος, της σεμαγλουτίδης, που πωλείται ως Wegovy και Ozempic.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί οι επενδυτές προτιμούν τις μετοχές από τα Rolex και τα Patek Philippe

    Έσοδα ρεκόρ 800 δισ. ευρώ από τον τουρισμό στην ευρωπαϊκή οικονομία – Value for money προορισμός η Ελλάδα

    Anant Ambani: Ο πιο φαντασμαγορικός γάμος στον κόσμο – 134 ημέρες εορτασμών, 1.200 καλεσμένοι και ατελείωτη χλιδή



    ΣΧΟΛΙΑ