• Οικονομία

    «Μοντέλο ΔΕΗ» στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου – Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις managers από ιδιωτικό τομέα και πότε δίνονται bonus

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Τη δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας, δίνει το νέο νομοσχέδιο που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, που κινείται με βάση το «μοντέλο» που ακολουθήθηκε στη ΔΕΗ.

    Στόχος είναι να αναλάβουν τη διοίκηση των ΔΕΚΟ managers με μακρά εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα που θα «αφυπνήσουν» την παραγωγικότητα των δημοσίων επιχειρήσεων που έχουν μπει σε «χειμερία νάρκη» τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, θα συγκροτηθούν ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια, χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών.

    Μέχρι σήμερα η διαδικασία που προβλέπεται απαιτεί πολύ χρόνο, είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική και αποτρεπτική για όποιον ενδιαφέρεται σοβαρά να διεκδικήσει μια θέση στελέχους σε κάποια από τις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου.

    H διάρκεια της θητείας των στελεχών (γενικών διευθυντών και διευθυντών) αυξάνεται από 3ετής σε 4ετή με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά.

    Η λίστα με τις ΔΕΚΟ

    Οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν τις εξής εταιρείες:

    -Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους: ΕΛΤΑ Courier)

    -ΔΕΘ-Helexpo

    -Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)

    -Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ)

    -ΓΑΙΑΟΣΕ

    -Ελληνικές Αλυκές

    -Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ)

    -Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ)

    Οι διατάξεις προβλέπουν ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ, στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (δημόσιες συγκοινωνίες και ΓΑΙΑΟΣΕ) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.

    Παράλληλα, γίνονται πιο ευέλικτες και οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους, με περιορισμένο αλλά ουσιαστικό ρόλο του ΑΣΕΠ: έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης εντός 10 ημερών και συμμετοχή μέλους του στην εξέταση ενστάσεων κατά τη διαδικασία προσλήψεων.

    Ευελιξία θα υπάρχει και στις προμήθειες, σύμφωνα πάντα με το ενωσιακό δίκαιο. Ο κανονισμός προμηθειών υποβάλλεται στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών ως προς τη συμβατότητά του με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Αποδοχές και αμοιβές διοικητικών συμβουλίων

    Η συνολική αμοιβή, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων αμοιβών που συνδέονται με στόχους, του διευθύνοντος συμβούλου, των εκτελεστικών και των λοιπών μελών των διοικητικών συμβουλίων των λοιπών θυγατρικών της Ε.Ε.ΣΥ.Π., ορίζεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης κάθε εταιρείας.

    Το ύψος της συνολικής αμοιβής διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας και ιδίως το μέγεθος, τον κύκλο εργασιών, το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, ανταγωνιστικό ή μη, καθώς και τις αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζονται σε ομοειδείς εταιρείες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

    Η συνολική αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου κάθε εταιρείας δεν υπερβαίνει το γενικό ανώτατο όριο αποδοχών διευθυνόντων συμβούλων στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ του Υπερταμείου.

    Bonus επίτευξης στόχων

    Με τις προτεινόμενες διατάξεις, στις αμοιβές του υπόλοιπου προσωπικού που απασχολείται στις λοιπές θυγατρικές της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) που αποτελούν φορείς γενικής κυβέρνησης, μπορεί να προστίθεται και η αμοιβή για την επίτευξη στόχων.

    Από τη στοχοθεσία εξαιρούνται γενικοί διευθυντές και διευθυντές των εν λόγω ΔΕΚΟ.

    Το bonus επίτευξης στόχων θα καταβάλλεται μια φορά το χρόνο και εφόσον τα απολογιστικά κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων, όπως προκύπτουν από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις κάθε έτους, είναι ίσα ή μεγαλύτερα αυτών που περιλαμβάνονταν στο επιχειρησιακό σχέδιο για το εν λόγω έτος.

    Το κίνητρο επίτευξης στόχων υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης, δεν δύναται να υπερβαίνει ανά έτος το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.

    Διαβάστε επίσης:

    Διακοπές: 1 στους 3 Έλληνες μειώνει τα ταξίδια λόγω ακρίβειας

    Τσακλόγλου: Πάνω από 180.000 οι συνταξιούχοι που εργάζονται

    «Μικρές ΔΕΗ» και Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο – Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου



    ΣΧΟΛΙΑ