• Business

    Αλαλούμ στα τιμολόγια ρεύματος: Ποιοι προσφέρουν… κίτρινα «σταθερά» και η Βαβέλ των call centers

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Τιμολόγιο ρεύματος της εταιρείας του… που δεν υπήρχε, επιχείρησε να πουλήσει άτυχη υπάλληλος call center στον διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης εταιρείας προμήθειας.

    Και μπορεί ο ίδιος να κατάλαβε αμέσως το… λάθος, πολλοί άλλοι όμως καταναλωτές πιστεύουν τις προτάσεις που τους γίνονται για αλλαγή προμηθευτή, κάτι φυσικό, αφού συνεχώς οι εταιρείες προσφέρουν νέα προϊόντα, όλο και πιο σύνθετα, όλο και πιο ευφάνταστα.

    Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών προμήθειας κορυφώνεται και βγαίνουν συνεχώς νέα προγράμματα και νέες χαμηλότερες τιμές.

    Το χαμηλότερο κίτρινο τιμολόγιο τον Ιούλιο είναι το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο με τιμή στα 7,7 λεπτά/KWh, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα κίτρινα… σταθερά για λίγους μήνες τιμολόγια και τα υβριδικά, με ένα μέρος σταθερό ένα μέρος κυμαινόμενο.

    Στόχος όλων, να αυξήσουν το πελατολόγιό τους, και αυτό είναι κάτι που σήμερα κοστίζει περισσότερο από ποτέ. Κι αυτό γιατί λιγότερο από το 30% των πελατών προμήθειας μετακινείται, με το 70% και πάνω να μένει σταθερό στη ΔΕΗ.

    Το σύνολο των εναλλακτικών παρόχων μάχεται για να πάρει πελάτες ο ένας από τον άλλο, μέσω των παντοδύναμων δικτύων πωλήσεων, που συχνά προωθούν όλες τις εταιρίες μαζί, απασχολούν όλο και περισσότερο κόσμο που κάνουν ασταμάτητα τηλεφωνήματα προωθώντας προγράμματα και καθορίζοντας προς τα πού θα πάνε οι πελάτες που θέλουν να μετακινηθούν.

    Το κόστος απόκτησης πελάτη, στο περιβάλλον αυτό, ανεβαίνει και ο ρυθμός απώλειας πελατών από το 2% έχει ανέβει στο 4% για τις εταιρείες προμήθειας. Και πρόκειται για ένα κόστος που δεν αποσβαίνεται αφού όσους πελάτες κερδίζουν το μήνα… τόσους χάνουν.

    Κίτρινα τιμολόγια με σταθερή τιμή

    Για να μπορέσουν οι εταιρείες προμήθειας να αυξήσουν την πιστότητα των νέων πελατών τους, άνοιξαν μια νέα κατηγορία τιμολογίων, τα κίτρινα σταθερά και… ημισταθερά τιμολόγια.  Δηλαδή κίτρινα τιμολόγια, αλλά με σταθερή τιμή για 2 ή 3 ή 5 μήνες…

    Όπως σχολιάζουν οι εταιρείες που τα προσφέρουν, πρόκειται για κίτρινα ex ante τιμολόγια με τιμή που καθορίζεται εκ των προτέρων, αλλά αντί να καθορίζεται για ένα μήνα, καθορίζεται για περισσότερους. Ουσιαστικά, δεν εξαρτάται από την τιμή χονδρεμπορικής, αλλά έχουν προαγοράσει την ενέργεια που προσφέρουν, όπως γίνεται και με τα σταθερά μπλε τιμολόγια. Αλλά, όπως αναφέρουν, επειδή είναι σταθερά για λιγότερους από 6  μήνες, δεν κατατάσσονται στα μπλε αλλά στα κίτρινα.

    Η τακτική αυτή για σύμφωνα με άλλες εταιρείες προμήθειας, είναι παράτυπη και πρέπει να παρέμβει η ΡΑΑΕΥ, αφού σταθερό δίμηνο και και πεντάμηνο τιμολόγιο δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Προμήθειας.

    «Τα κίτρινα τιμολόγια είναι κυμαινόμενα, και δεν μπορεί να στερείς από τον καταναλωτή τη δυνατότητα διακύμανσης προς τα κάτω αν η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά στο διάστημα αυτό κινηθεί πτωτικά. Επίσης όταν προσφέρεις σταθερή τιμή ο Κώδικας Προμήθειας επιτάσσει να το κάνεις για έξι μήνες και όχι για λιγότερο», σημειώνει ο επικεφαλής εταιρείας προμήθειας που θεωρεί ότι τέτοιου είδος τακτικές μπερδεύουν τον καταναλωτή και κάνουν κακό στην αγορά.

    Στην κατηγορία κίτρινα «σταθερά» για λίγους μήνες, η Elpedison έχει το κίτρινο Elpedison Win στα 11 λεπτά/KWh για Ιούνιο και Ιούλιο (όταν το πράσινο της ίδιας εταιρείας είναι στα 14,8/KWh και 18 λεπτά/KWh) και το Elpediosn Flex επίσης στα 11 λεπτά μέχρι τον Δεκέμβριο.

    Η ΗΡΩΝ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με το YELLOW ONE HOME προσφέρειτελική τιμή  9,36 λεπτά/kWh, (με έκπτωση συνέπειας) σταθερή και για τους 3 μήνες.

    H Volton προσφέρει το Volton Yellow Simple Protect με Aνώτατη Tελική Tιμή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, στα 9,3 λεπτά /kWh. Όμως το τιμολόγιο αυτό προβλέπει, σε περίπτωση που λόγω της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά, η τιμή  σύμφωνα με τον τύπο του, γίνεται μικρότερη  από 9,3 λεπτά /kWh/kWh, η τιμολόγηση θα γίνεται με τη χαμηλή τιμή.

    Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από  9,3 λεπτά/kWh, τότε η τιμολόγηση θα γίνεται με 9,3 λεπτά /kWh. Δηλαδή είναι κυμαινόμενο μόνο προς τα κάτω, προς όφελος του καταναλωτή και σταθερό προς τα πάνω, με οροφή τα 9,3 λεπτά/kWh.

    Η NRG προσφέρει το υβριδικό nrg hybrid ,  με τιμή 9,5 λεπτά/KWh για  ένα χρόνο για τις πρώτες 200 KWh και  για τις υπόλοιπες κυμαινόμενη τιμολόγηση με βάση τον τύπο του κίτρινου. Συνδυάζει τη σιγουριά της σταθερής τιμής για τη βασική κατανάλωση και την ευκαιρία για ενέργεια βάσει κόστους για τις extra κιλοβατώρες του μήνα, χωρίς χρέωση αναπροσαρμογής και χωρίς δέσμευση συμβολαίου.

    Τα μπλε τιμολόγια ξανά στο επίκεντρο

     Εκτός από τα… κίτρινα σταθερά, υπάρχουν βέβαια και τα κανονικά σταθερά, τα μπλε, που σε καιρούς αβεβαιότητας για την πορεία των τιμών γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή.

    Το φθηνότερο μπλε 12μηνης διάρκειας, σύμφωνα με το site της εταιρείας είναι της Zenith, που προσφέρει, προς έκπληξη της αγοράς σταθερή τιμή για ένα χρόνο στα 9,5 λεπτά/KWh με έκπτωση συνέπειας και πάγιο 9,9 ευρώ.

    Η Protergia προσφέρει επίσης μπλε τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας στην τιμή 9,5 λεπτά/KWh, πρόγραμμα που η εταιρεία το προσφέρει σε αυτή την τιμή για πέμπτο μήνα.

    Το μπλε τιμολόγιο της ΗΡΩΝ Fix Genius home για αυτό το μήνα προσφέρεται στα 12,8 λεπτά/KWh για έξι μήνες, με πάγιο 9,9 ευρώ. (Το Call center το προσφέρει στα 9 λεπτά για 6 μήνες και 12,4 λεπτά για 12 μήνες, τιμές που η εταιρεία διαψεύδει… Στο site της ΡΑΕΕΥ φαίνεται να κοστίζει 9,9 λεπτά/KWh για έξι μήνες).

    Διαβάστε επίσης:

    Δήμος Αθηναίων: «Παγώνουν» για δύο χρόνια οι οικοδομικές άδειες με bonus από τον ΝΟΚ



    ΣΧΟΛΙΑ