• Top Stories

    Γαλλία: Αποκλείσθηκε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος

    Cambadélis


    Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στη 16η περιφέρεια του Παρισιού.

    Ο  Καμπαντελίς ήταν βουλευτής της περιφέρειας αυτής από το 1997, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο Καμπαντελίς καταλαμβάνει μόλις της τέταρτη θέση με λιγότερο από 10% των ψήφων, μακράν πίσω από τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Μουνίρ Μαζουμπί (La Republique en marche), που έρχεται πρώτος με απόσταση συγκεντρώνονοντας περίπου 37%, και την υποψήφια της Ανυπότακτης Γαλλίας Σαρά Λεγκρέν (περίπου 20%).

    Οι Μαζουμπί και Λεγκρέν προκρίνονται στον δεύτερο γύρο.

    Ήττα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα

    Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών «σηματοδοτήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ιδιαίτερα του PS», παραδέχθηκε επίσης ο Καμπαντελίς.

    «Απόψε όλα δείχνουν πως η απόλυτη πλειοψηφία έχει πλέον επιτευχθεί για το La Republiqe En Marche. Κατά συνέπεια, ο δεύτερος γύρος της ερχόμενης Κυριακής θα είναι ο γύρος της ενίσχυσης (αυτής της πλειοψηφίας) ή του πλουραλισμού», υπογράμμισε ο Καμπαντελίς, ο οποίος είναι ο ίδιος υποψήφιος στο Παρίσι.

    «Η ομοφωνία είναι το χώμα που τρέφει την τύφλωση και η μαγιά των εντάσεων», προειδοποίησε μια εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο. «Αν αυτή η απόλυτη πλειοψηφία ενισχυθεί και άλλο, θα είναι σχεδόν χωρίς πραγματική αντιπολίτευση και θα έχουμε συνεπώς μια Εθνοσυνέλευση χωρίς αληθινή εξουσία ελέγχου, χωρίς δημοκρατική συζήτηση αντάξια αυτού του ονόματος», συνέχισε ο πρώτος γραμματέας του PS.

    «Δεν είναι ούτε υγιές ούτε επιθυμητό ένας πρόεδρος, που έχει συγκεντρώσει μόνο 24% των ψήφων στον πρώτο γύρο και ο οποίος εξελέγη στον δεύτερο γύρο μόνο λόγω της απόρριψης της άκρας δεξιάς, να έχει το μονοπώλιο της εθνικής εκπροσώπησης», επέμεινε ο Καμπαντελίς. «Αυτή η δημοκρατική βαθιά αντίθεση θα βαραίνει όλες τις πράξεις της πενταετίας».

    «Αυτή η αποχή ρεκόρ είναι η ένδειξη μιας τεράστιας δημοκρατικής κόπωσης», υπογράμμισε ο πρώτος γραμματέας του PS.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, πέφτει γύρω στις 15 με 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της συντριβής του 1993.

    Πάντως φαίνεται ότι ξεπερνά τους 15 βουλευτές και έτσι θα αποκτήσει επίσημη κοινοβουλευτική ομάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γαλλικές εκλογές: «Δεν υπάρχει πλειοφηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαλλία: Ποιοι υπουργοί του Μακρόν περνούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γαλλία: Σαρώνει με 32,2%-32,9% ο Μακρόν – Τι δείχνουν τα exit polls



    ΣΧΟΛΙΑ