Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκτήσει μερίδιο στη μεγάλη παραχώρηση του ΒΟΑΚ άφησε η διοίκηση της Intrakat, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Θυμίζουμε ότι προσωρινός ανάδοχος της παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, μήκους 157,5 χιλιομέτρων έχει αναδειχθεί η ΓΕΚ Τέρνα.

Το ενδιαφέρον συμμετοχής στο ΒΟΑΚ εξέφρασε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αναφερόμενος στη στρατηγική της Intrakat να επεκταθεί στις παραχωρήσεις, εξασφαλίζοντας έσοδα όταν το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο θα αρχίσει να μειώνεται.

Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι η Intrakat να φτάσει σε ένα βέλτιστο μείγμα χαρτοφυλακίου έργων που θα αποτελείται 40% από κατασκευαστικά έργα, 30% από ΑΠΕ και 30% από ΣΔΙΤ, τα επόμενα χρόνια.

Συμπλήρωσε, δε, πως το ενδιαφέρον είναι ζωντανό για τυχόν παραχωρήσεις και τμήματα αυτών που θα βγουν προς πώληση. Παράλληλα, στο κάδρο μπαίνει και η Ρουμανία ως «βασική πηγή παραχωρήσεων», ενώ επισήμανε πως «υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με άλλον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο που έχει δραστηριότητα στη χώρα».

Σε ό,τι αφορά το πλάνο ανάπτυξης της Intrakat την προσεχή τριετία, ο όμιλος στοχεύει σε τζίρο 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τέθηκε ο στόχος για περιθώριο ενοποιημένου μεικτού κέρδους 10%, περιθώριο EBITDA 7,5%.

Επίσης, η Intrakat στοχεύει σε ανεκτέλεστο ύψους 5 έως 7 δισ. την επόμενη πενταετία, «ώστε ο όμιλος να είναι διασφαλισμένος για εποχές που είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί το 10% περιθώριο κέρδους».

Ο επικεφαλής της Intrakat έκανε λόγο για ανάπτυξη μέσω εξαγορών, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, πως αναφέρεται σε ορισμένες περιπτώσεις μικρών εταιρειών (ακόμα και χωρίς εργοληπτικό πτυχίο) που μπορούν να συνεισφέρουν στο δυναμικό της Intrakat με ειδικό εξοπλισμό, αφού το βάρος των εξαγορών θα πέσει σε ΑΠΕ και παραχωρήσεις.

Στο κάδρο και εξαγορές ΑΠΕ

Ειδικά για τα ενεργειακά έργα, ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ σε λειτουργία, τα οποία εξυπηρετούν το δανεισμό τους, ενώ συζητήσεις υπάρχουν για έως τρεις περιπτώσεις, με τα νεότερα να αναμένονται τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του deal της εταιρείας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Intrakat μεταβίβασε στη ΔΕΗ 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW, ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισέρχεται ως μέτοχος με 49% σε εταιρείες συμμετοχών της Intrakat που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο 1,7 GW, συμφωνία που προσθέτει κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ύψους 1 δισ. στον όμιλο.

«Η απόκτηση της Άκτωρ δημιούργησε ένα σοκ, πολλοί ξεβολεύτηκαν αλλά θα το αντέξουν», είπε χαρακτηριστικά στους μετόχους Αλέξανδρος Εξάρχου, προσθέτοντας πως «το να βάλει κανείς ένα θηρίο που ήταν σε ύπνωση να ξαναλειτουργήσει δεν ήταν το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο, αλλά τα καταφέρνουμε πολύ καλά».

Επιπλέον, εκτίμησε πως η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη Ρουμανία είναι το πιο σημαντικό στοίχημα σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της εταιρείας στο εξωτερικό, εφόσον δε σκοπεύει να επεκταθεί σε άλλες χώρες.

Σημειωτέον ότι ο στόχος για το 2026 είναι το 25% των εσόδων να προέρχονται από την αγορά της Ρουμανίας, όπου «η Άκτωρ είχε απαξιωθεί».

ύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η κατοχή τεσσάρων μηχανημάτων διάτρησης σηράγγων (ΤΒΜ) από την Άκτωρ στη Ρουμανία, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των υποδομών, όπως για παράδειγμα ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας.

Στο πλαίσιο ανακοινώσεων σχετικών με τον εταιρικό μετασχηματισμό της Intrakat, που ενδέχεται να αφορούν και την επωνυμία, η Intrakat θα επιχειρήσει και την αλλαγή της εταιρικής δομής στη Ρουμανία. Επιδίωξη σε ό,τι αφορά εκείνη την αγορά είναι να η επέκταση μέσω εξαγοράς τοπικής εταιρείας, της οποίας όμως η χρηματοοικονομική κατάσταση «δε θα αιφνιδιάσει» τον όμιλο.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξανδρος Εξάρχου: Με εξαγορές ΑΠΕ θα αναπτυχθεί η Intrakat στην ενέργεια

Με νέες αγωγές συνεχίζεται η κόντρα Καμπουρίδη – DCI

Ελληνικό: Τι έχει αλλάξει στον σχεδιασμό, ποια έργα προστέθηκαν, ποια ακυρώνονται