• Business

    Samsung Electronics: Το συνδικάτο εργαζομένων κήρυξε απεργία επ’ αόριστον – Απειλή για την παραγωγή

    • Bloomberg
    Εργαζόμενοι της Samsung Electronics κατά τη διάρκεια απεργίας έξω από το εργοστάσιο ημιαγωγών της εταιρείας στο Hwaseong στις 8 Ιουλίου.Φωτογράφος: Jean Chung/Bloomberg

    Εργαζόμενοι της Samsung Electronics κατά τη διάρκεια απεργίας έξω από το εργοστάσιο ημιαγωγών της εταιρείας στο Hwaseong στις 8 Ιουλίου. Φωτογράφος: Jean Chung/Bloomberg


    Το συνδικάτο των 28.000 και πλέον εργαζομένων της Samsung Electronics Co. κήρυξε απεργία επ’ αόριστον, σε μια κίνηση που απειλεί την παραγωγή του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ μνήμης στον κόσμο.

    Το κάλεσμα του συνδικάτου για γενική απεργία κλιμακώνει απότομα τη διαμάχη με τη μεγαλύτερη εταιρεία της Κορέας. Χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από τα συγκροτήματα κατασκευής τσιπ της Samsung νότια της Σεούλ για να ξεκινήσουν, αρχικά, μία τριήμερη απεργία απαιτώντας καλύτερες αμοιβές. Είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη εργατική δράση στην μισού αιώνα ιστορία του νοτιοκορεατικού ομίλου.

    «Η διοίκηση δεν έχει καμία πρόθεση για διάλογο» ανέφερε το συνδικάτο σε δήλωσή του στον ιστότοπό του. «Έχουμε σαφώς εντοπίσει αναταράξεις στη γραμμή παραγωγής και η εταιρεία θα μετανιώσει για την απόφασή της αυτή», ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι «η διοίκηση θα υποχωρήσει τελικά και θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Η μετοχή της Samsung έχασε τα αρχικά κέρδη και υποχώρησε κατά 0,3% στη Σεούλ.

    Μεγάλο μέρος της παραγωγής της Samsung είναι αυτοματοποιημένο, αλλά η εταιρεία δεν μπορεί να αντέξει τυχόν κατασκευαστικά προβλήματα τις επόμενες εβδομάδες.

    Προσπαθεί να πείσει την Nvidia Corp. να χρησιμοποιήσει τη μνήμη υψηλού εύρους ζώνης της, που αποτελεί προϋπόθεση για να φτάσει τη μικρότερη αντίπαλο SK Hynix Inc. στον αναπτυσσόμενο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

    Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Samsung προετοίμαζε επί εβδομάδες την απεργία, αφού οι διαπραγματεύσεις για τις αμοιβές και τον χρόνο των διακοπών κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα. Ξεκίνησε με μια μονοήμερη απεργία στις αρχές Ιουνίου – την πρώτη στα 55 χρόνια ύπαρξης της Samsung.

    Σκοπός της κινητοποίησης είναι να φέρει πίσω  στο τραπέζι των συζητήσεων τα αιτήματά των εργαζομένων, διακόπτοντας την παραγωγή σε μία από τις πιο προηγμένες εγκαταστάσεις τσιπ της εταιρείας, είπαν οι ηγέτες των συνδικάτων.

    Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει επίσης με το μεγαλύτερο λανσάρισμα προϊόντων της Samsung της χρονιάς, που θα γίνει στο Παρίσι, όπου αναμένεται να αποκαλύψει τα νέα πτυσσόμενα τηλέφωνα και ρολόγια με AI και νέες δυνατότητες παρακολούθησης της υγείας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Samsung Electronics: Πάνω από 6.500 εργαζόμενοι απεργούν για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας

    Nike: Ποιος συνταξιούχος βετεράνος επανέρχεται για να απογειώσει τις πωλήσεις;

    Porsche: Πτώση 7% στις πωλήσεις 6μήνου – Ισχυρό χαρτοφυλάκιο και ελκυστικές προσφορές το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ