• Business

    Αλέξανδρος Μάνος (Netcompany-Intrasoft): Σχεδόν 1 δισ. το ανεκτέλεστο – Το πλάνο ανάπτυξης

    Αλέξανδρος Μάνος, CEO Netcompany-Intrasoft


    Με τζίρο που ξεπέρασε τα 280 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2023 η Netcompany-Intrasoft, ενώ το ανεκτέλεστο στα έργα του ελληνικού δημοσίου κυμαίνεται μεταξύ 150-170 εκατ. ευρώ, και συνολικά το ανεκτέλεστο έργων σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη (που είναι ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της εταιρείας) να αγγίζει το 1 δις ευρώ.

    «Ο γάμος με την Netcompany έπιασε τόπο» είπε εν ολίγοις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους ο Αλέξανδρος Μάνος CEO της Netcompany-Intrasoft, λέγοντας ότι η εταιρεία αυτά τα τρία χρόνια που έχει επιτευχθεί το deal έχει κάνει άλματα προόδου, έχει αυξήσει τους τζίρους της, έχει πολλαπλασιάσει τα έργα που αναλαμβάνει και κοιτάζει το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.

    Το 2023 η Netcompany-Intrasoft είχε growth πάνω από 20%, ενώ για το 2024 βλέπει πάλι διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Μάλιστα, με τον στόχο της μητρικής για το 2026 να είναι για τζίρο 1,2 δις. ευρώ, ταυτόχρονα και οι στόχοι της ελληνικής θυγατρικής είναι πολύ μεγάλοι, αφού αποτελεί την μεγαλύτερη θυγατρική του Δανέζικου ομίλου.

    Οι άξονες ανάπτυξης

    Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, ο κ. Αλέξανδρος Μάνος ανέπτυξε τους 5 άξονες ανάπτυξης της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.

    Ο πρώτος τοποθετείται στην μεγαλύτερη ανάπτυξη σε Δανία και Ελλάδα που αποτελούν και τις μεγάλες αγορές της εταιρείας, διατηρώντας τα έργα του δημοσίου και διεκδικώντας ακόμα περισσότερα.

    Επίσης στόχος της εταιρείας είναι η περεταίρω ανάπτυξη σε αγορές που υπάρχουν ήδη θυγατρικές όπως η Σουηδία, Νορβηγία, Βέλγιο και Βρετανία, με στόχο η Netcompany-Intrasoft να εξελιχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια σε έναν από τους top 5 provider στις συγκεκριμένες αγορές.

    Ο δεύτερος άξονας ανάπτυξης είναι η είσοδος σε αγορές που ακόμα δεν υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα. Μία αγορά που σύμφωνα με την διοίκηση ενδιαφέρει πολύ την εταιρεία είναι η γερμανική, καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά και μπορεί να αυξήσει σημαντικά το αποτύπωμά της εκεί.

    Ο τρίτος άξονας είναι η ανάπτυξη νέων αλλά και η ενίσχυση των ήδη υπάρχοντων εργαλείων και λύσεων που προσφέρει η εταιρεία όπως το ΕΡΜΗΣ ή το ΣΟΛΩΝ TAX, με τον τέταρτο άξονα να εστιάζει στην αύξηση της δραστηριότητας σε έργα της ΕΕ, να μπαίνει και να παίρνει διαγωνισμούς όπως το ευρωπαϊκό wallet.

    Ο πέμπτος άξονας ανάπτυξης σύμφωνα με τον CEO είναι η συνέργειες μέσα από τις οποίες θα αποκτήσει νέα δυναμική η εταιρεία, χωρίς βέβαια να αποκλείει και το ενδεχόμενο κάποιας εξαγοράς, ωστόσο όπως είπε αυτό δεν είναι αυτοσκοπός.

    Οι καθυστερήσεις και τα…φέσια

    Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε φυσικά και στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού δημοσίου, με τον ίδιο να λέει ότι η εταιρεία τα πάει αρκετά καλά, υπάρχουν θέματα με καθυστερήσεις και γι αυτό ίσως υπάρχουν κάποια έργα που βγουν εκτός χρονοδιαγράμματος RRF.

    Ωστόσο όπως είπε ο ίδιος το μεγάλο πρόβλημα είναι στις καθυστερήσεις πληρωμών από τους πελάτες, κάτι που όπως είπε είναι ανησυχητικό και πρέπει να αλλάξει.

    «Έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στις πληρωμές που είναι ανεξήγητες ακόμα και σε προκαταβολές έργων είτε ακόμα και σε ορόσημα του έργου. Αυτή η κατάσταση έρχεται να δημιουργήσει ακόμα ένα παραπάνω πρόβλημα στον κλάδο» σημείωσε ενώ τόνισε πως η εταιρεία είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους πελάτες της και καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση και να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές. «Οι πελάτες μας λένε ότι έχουν ζητήσει τα χρήματα και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Οπότε κάτι εκεί δεν πάει καλά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η NetcompanyIntrasoft βρίσκει εργατικό δυναμικό

    Πάνω από 250 προσλήψεις το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχει πραγματοποιήσει η Netcompany-Intrasoft, φτάνοντας συνολικά τους 3.500 σε όλη την Ευρώπη. Ενώ παράλληλα παραμένουν ακόμα 256 κενές θέσεις εργασίας επεσήμανε η διοίκηση.

    Όπως είπε η διοίκηση το πρόβλημα στην ανεύρεση εργατικού δυναμικού είναι μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο και είναι κάτι που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι.

    Ωστόσο προσπαθούν με γρήγορους ρυθμούς να χτίσουν νέες ομάδες για να υποστηρίξουν τα πολλά έργα που έχουν να υλοποιήσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Netcompany-Intrasoft: Αύξηση εσόδων και μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό

    Αλέξανδρος Μάνος (Netcompany-Intrasoft): Διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης το 2023

    Jumbo: Σε λειτουργία τα καταστήματα σε Λάρισα και Καρδίτσα



    ΣΧΟΛΙΑ