• Πολιτική

    Νίκη Κεραμέως: Οσα αποκάλυψε στους δημοσιογράφους για τα μέτωπα στο υπουργείο Εργασίας

    Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως


    Με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και κάτω από τον καλοκαιρινό αττικό ουρανό επέλεξε η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως να ανοίξει τα χαρτιά της για το δύσκολο έργο που πρέπει να φέρει εις πέρας το επόμενο διάστημα.

    Η κα Κεραμέως όπως πάντα λιτή, πρόσχαρη και καταδεκτική- βασικά χαρακτηριστικά της για όσους την γνωρίζουν από κοντά- και με χαλαρή διάθεση, όπως επέβαλε η περίσταση, υποδέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Η υπουργός κατέφθασε στην ώρα της στην προγραμματισμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, συνοδευόμενη από το επιτελείο των στενών συνεργατών της.

    Από τα πρώτα κιόλας δημοσιογραφικά πηγαδάκια που σχηματίστηκαν ήταν εμφανές ότι η κυρία Κεραμέως ήταν εξαιρετικά διαβασμένη και ενημερωμένη για όλα τα ανοικτά μέτωπα που παρέλαβε από την προκάτοχό της Δόμνα Μιχαηλίδου. Δεν άφησε καμία ερώτηση αναπάντητη, επέδειξε εξαιρετική ευελιξία σε όσο αφορά το χρονοδιάγραμμα των εκκρεμοτήτων σχετικά με δύσκολα ζητήματα όπως η περικοπή των συντάξεων χηρείας και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να υπάρχουν ευνοούμενοι και ενδιαφερόμενοι δυο ταχυτήτων κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

    Βομβαρδισμός ερωτήσεων

    Όπως ήταν φυσικό οι δημοσιογράφοι την βομβάρδισαν με ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα πρέπει πιλοτικά από το φθινόπωρο να συνδεθεί με το μισθό και τα έτη απασχόλησης του ανέργου, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μια μονάδα, την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε τουρισμό και επισιτισμό, αλλά και τη σύνταξη του νέου κοινωνικού συμφώνου εργασίας.

    Η κα Κεραμέως από την πλευρά της υπογράμμισε ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών, γι’ αυτό και επέλεξε να ανοίξει κύκλος επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους για την κατάθεση των θέσεων τους.  Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση των μέσων μισθών στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας (2027) και ο περιορισμός της ανεργίας σταθερά σε μονοψήφιο αριθμό, κάτω από 10% για την διατήρηση της προσαύξησης των τριετιών.

    Στα δύσκολα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί την επόμενη χρονιά είναι η τροποποίηση της κλίμακας για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ, αλλά και η εφαρμογή του ενιαίου κανονισμού παροχών και επιδομάτων για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

    Όπως ήταν αναμενόμενο σημαντικό μέρος της κουβέντας επικεντρώθηκε στις ρηξικέλευθες αλλαγές που εφάρμοσε στο υπουργείο Παιδείας, όπως μεταξύ άλλων η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο αλλά και η ελάχιστη βάση εισαγωγής στις ανώτατες σχολές.

    Διαβάστε επίσης:

    Autonomous: Τι είπε η Τράπεζα της Ελλάδος για αναβαλλόμενο φόρο, μερίσματα, εξαγορές και συγχωνεύσεις για τις ελληνικές τράπεζες
    Επίδομα μητρότητας για εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΜΜΕ – Με ανδρομική ισχύ
    Moody’s: Σε κίνδυνο η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας – «Καμπανάκι» για το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ