• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Βαριές απώλειες 1,56% για τον γαλλικό CAC 40, βουτιά και σε Γερμανία και Ισπανία

    Το χρηματιστήριο του Παρισιού

    Euronext Paris


    Το αρνητικό κλίμα παρέμεινε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία προβληματίζει την αγορά.

    Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στον τελευταίο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανατρέποντας τα προγνωστικά που ανέμεναν μια νίκη της ακροδεξιάς. Ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, που σημαίνει πως θα πρέπει να προκύψει μια κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του Μακρόν.

    Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να πάρουν αρκετό χρόνο για να οδηγηθούν σε συμφωνία, ενώ ακόμα και τότε θεωρείται πως θα είναι αρκετά δύσκολο να περάσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

    Σε αυτό το κλίμα, ο CAC 40 έκλεισε την Τρίτη στις 7.508,66 μονάδες με απώλειες -1,56%, με τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις μετοχές του να δέχονται οι Dassault Systemes (-5,15%) και Compagnie de Saint-Gobain  (-3,09%). Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 40 μετοχές του δείκτη των γαλλικών blue chips, μόνο δύο κατάφεραν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος (Orange  0,51% και Stellantis 0,30%).

    Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης με τον γερμανικό DAX να κλείνει στις 18.236,19 μονάδες με πτώση -1,28%, τον ιταλικό FTSE MIB στις 33.864,47 μονάδες με απώλειες -0,53% και τον ισπανικό IBEX 35 στις 10.898,80 μονάδες με πτώση -1,12%.

    Στη Βρετανία ο FTSE 100 έκλεισε στις 8.139,81 μονάδες με απώλειες -0,66%, υπό το βάρος της βουτιάς των Burberry (-4,54%) και BP (-4,30%). Η τελευταία ανακοίνωσε πως αναμένει να παρουσιάσει απομείωση έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε για χαμηλότερα περιθώρια διύλισης που θα επηρεάσουν τα αποτελέσματά της.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 511,76 μονάδες με απώλειες -0,90%, με τον κλάδο της λιανικής να υποχωρεί κατά -1,65%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Kinnevik με κέρδη 4,95%, ενώ στον αντίποδα βουτιά 35,94% σημείωσε η Indivior, καθώς η εταιρεία μείωσε την πρόβλεψή της για τα κέρδη για το έτος, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις πωλήσεις του φαρμάκου της  Perseris για τη σχιζοφρένεια και θα περικόψει περίπου 130 θέσεις εργασίας. Στο -18,41% έκλεισε η μετοχή της  Verallia, ενώ νέα πτώση 7,97% σημείωσε η HelloFresh.

    Στους χαμένους της ημέρας ήταν και η μετοχή της Novo Nordisk, η οποία έκλεισε με πτώση -1,44%, έπειτα από τη δημοσίευση ανάλυσης του περιοδικού JAMA Internal Medicine που έδειξε πως το φάρμακο της για την παχυσαρκία Wegovy οδηγεί σε μικρότερη απώλεια βάρους σε σχέση με αυτό της αντιπάλου της, Eli Lilly, Mounjaro.

    Διαβάστε επίσης

    Lavipharm: Νέα διοικητική διάρθρωση της εταιρείας και νέο ΔΣ

    Τζάνετ Γέλεν: Ο Μπάιντεν είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικός» στις συναντήσεις που έχει μαζί της

    Cenergy: Στη Σωληνουργεία Κορίνθου το Trion Offshore Project της Woodside Energy



    ΣΧΟΛΙΑ