• Πολιτική

    Δούκας: Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει κώλυμα στην υποψηφιότητα μου;

    • NewsRoom
    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας


    Κάλεσμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έκανε ο Χάρης Δούκας να απαντήσει αν πιστεύει ότι η ιδιότητα του δημάρχου είναι ασυμβίβαστη με αυτή του υποψηφίου αρχηγού στο κόμμα, βάσει του καταστατικού και όσων το επικαλούνται.

    Η συζήτηση ξεκίνησε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επικαλούνται συγκεκριμένα το άρθρο 38 του καταστατικού του κόμματος, το οποίο προβλέπει ασυμβίβαστο για μονοπρόσωπες θέσεις, όπως του προέδρου και του γραμματέα, για εκείνους που έχουν έμμισθες κρατικές-δημόσιες θέσεις και στην αυτοδιοίκηση. «Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ειδικό κεφάλαιο του καταστατικού για την εκλογή αρχηγού και τα ασυμβίβαστα.

    «Έτσι όπως το διαβάζετε αποκλείει και βουλευτές. Θέλω να απαντήσω όμως ξεκάθαρα: Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, δηλαδή ασυμβίβαστου, έβαζαν η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα; Νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Έθεσα την υποψηφιότητά μου, έγινε αποδεκτή και προχωράμε», δήλωσε ο Χάρης Δούκας όταν ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους ραδιοφωνικού σταθμού για το θέμα, ενώ, άξιο να σημειωθεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας τις υποψηφιότητες για την ηγεσία έχει πει: «Είναι θεμιτές οι φιλοδοξίες». Σε όλα τα ενδεχόμενα η κατάθεση των υποψηφιοτήτων γίνεται στην ΕΔΕΚΑΠ, την οποία και επικαλούνται τώρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη για την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων. Τα ίδια στελέχη ισχυρίζονται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα έχει άμεση συνεδρίαση για το ζήτημα των υποψηφιοτήτων και το γενικότερο «οδικό χάρτη» προς τις εσωκομματικές κάλπες.

     

    «Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης υπέρβασης», εμμένει ο υποψήφιος αρχηγός, Χάρης Δούκας με ανάρτησή του σχετική με την υποψηφιότητά του και το κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν το εγχείρημα με τη συμμετοχή τους.

    «Σας καλώ να γίνει το ΠΑΣΟΚ η μεγάλη δύναμη των ανατροπών και της νέας Αλλαγής. Προσηλωμένοι στις αξίες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης, της Κοινωνικής Ισότητας, Σε αυτό τον δρόμο σας καλώ να συναντηθούμε, όλοι οι προοδευτικοί πολίτες. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να γίνουμε μέρος της αλλαγής. Είναι στο χέρι μας. Ν’ αλλάξουμε εμείς, ν’ αλλάξουμε τη χώρα. Σ΄ αυτό το κάλεσμα να μη μείνει κανένας πίσω. Στηρίξτε την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Και όλοι μαζί να στηρίξουμε την ελπίδα για ένα πιο φωτεινό αύριο, στην Ελλάδα της Δημιουργίας, της Καινοτομίας, της Κοινωνικής και Οικονομικής Δικαιοσύνης, Πάμε μαζί!» τονίζει ο κ. Δούκας ο οποίος νωρίτερα μιλώντας στο ραδιόφωνο είχε αναφέρει για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ:

    «Ο χρόνος της δράσης και ο χρόνος της ευθύνης δεν προσδιορίζεται από εμένα, προσδιορίζεται όπως ξέρετε και εσείς, από την ίδια τη ζωή. Νομίζω ότι είναι μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα αλλά και τον χώρο. Τα προβλήματα γιγαντώνονται. Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης στην πραγματικότητα δίνει πάρα πολλά σε πολύ λίγους και πολύ λίγα σε όλους τους υπόλοιπους. Δεν στηρίζει την αποκέντρωση, δεν στηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται. Βγαίνω μπροστά και τα λέω όλα αυτά καθαρά.

    Θα μπορούσα να το κάνω αυτό και να μην είμαι υποψήφιος πρόεδρος; Τότε θα ήμουν απλά κρυπτόμενος ή «λαγός». Εγώ είμαι υπεύθυνος για αυτά που λέω και αναμετρώμαι με τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Γι’ αυτό και θέτω υποψηφιότητα με ένα ξεκάθαρο νέο πλαίσιο. Και τι λέει αυτό; Απέναντι στο επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο είναι άδικο, προτάσσουμε την κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη. Μιλάμε για δημοκρατία, για λογοδοσία, για αναδιανομή του πλούτου, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών».

    Σενάρια Συνεργασίας Ευρύτερο κάλεσμα:

    Για τα σενάρια περί συνεργασιών στην κεντροαριστερά δήλωσε ότι: «Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Οι συγκλίσεις δεν γίνονται με διαδικασίες προεδρικών διαταγμάτων, ούτε με συναντήσεις κορυφής. Γίνονται πάνω σε μία ατζέντα. Η ατζέντα αυτή λέει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Είμαστε υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας, υπέρ της δημόσιας δωρεάν υγείας. Είμαστε με τους πολλούς και αυτό σημαίνει ότι δίνουμε μάχη για τα ύψη της πόλης μας, δίνουμε μάχη για τον υπερτουρισμό, με βάση τη φέρουσα ικανότητα. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ και λέει η κυβέρνηση ότι αν το μειώσουμε δεν θα απορροφηθεί.

    Μα αυτό είναι απόδειξη καρτέλ. Άρα θα χτυπηθούμε με τα καρτέλ. Τα 100 εκατομμύρια μπορεί να τα βρει από τα υπερκέρδη των τραπεζών, αν τα φορολογήσει. Θα τα φορολογήσει; Λέει επίσης η κυβέρνηση ότι το δημογραφικό είναι μεγάλο πρόβλημα. Ξέρετε πόση επιδότηση δίνει για κάθε νέο παιδί; 2000€. Ξέρετε πόση επιδότηση δίνει για ένα ηλεκτρικό όχημα; 8000€. Αυτά θα τα αλλάξουμε; Εγώ αυτά διλήμματα θα βάλω. Να πω ένα παράδειγμα και για την υγεία. Υπάρχουν τόσες διατάξεις που θολώνουν το μήνυμα. Απογευματινά ιατρεία, ιδιώτες. Εμείς είμαστε και εδώ ξεκάθαροι: 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών. Ήμουν στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο Παπανικολάου, το οποίο είναι έτοιμο να κλείσει διότι δεν υπάρχουν νευροχειρουργοί και περιμένουν προκήρυξη από τον υπουργό. Απέναντι σε αυτή την αντίληψη του επιτελικού κράτους συγκεντρωτισμού, που δημιουργεί και πελατειακές σχέσεις, απαντάμε με αποκέντρωση παντού».

    Όσον αφορά στο ευρύτερο κάλεσμα προσθέτει ότι απευθύνεται «σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι πιστεύουν ότι χρειάζεται ένας εκδημοκρατισμός της εξουσίας, ότι χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι κοινωνικά και οικονομικά δίκαιο». Όπως είπε δε, με εμφατικό λόγο: «Εγώ δεν αναμετρώμαι ούτε με τον κύριο Κασσελάκη, ούτε με τον κύριο Μητσοτάκη. Αναμετρώμαι με τα προβλήματα των πολιτών κι αυτό είναι το χρέος μου. Όποιος συμφωνεί με τις λύσεις, με μεγάλη μου χαρά να τις στηρίξει».

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αύριο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Winners & Losers: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Ιουνίου

    Ιταλία: Αντιδράσεις για τη μετονομασία του αεροδρομίου του Μιλάνου σε “Σίλβιο Μπερλουσκόνι”



    ΣΧΟΛΙΑ