• Business

    Saudi Aramco: Στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. δολαρίων από την πώληση ομολόγων

    • Bloomberg
    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco


    Η Saudi Aramco επιδιώκει να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την πρώτη της πώληση ομολόγων σε τρία χρόνια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το bloomberg.

    Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο προσφέρει ομόλογα με λήξεις 10, 30 και 40 ετών, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι συναντήσεις με επενδυτές αναμένεται να ξεκινήσουν την Τρίτη.

    Ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει προσλάβει τράπεζες όπως η Citigroup, η Goldman Sachs, η HSBC Holdings, η JPMorgan Chase & Co., η Morgan Stanley και η SNB Capital για να διαχειριστούν την πώληση.

    Το τελικό ύψος της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί από τους επενδυτές. Εκπρόσωπος της Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Το σχέδιο έκδοσης ομολόγων έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την πώληση μετοχών της Aramco αξίας 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων και για να συμβάλει στις πολυδάπανες προσπάθειες της κυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της οικονομίας του βασιλείου.

    Ο Οικονομικός Διευθυντής Ziad Al-Murshed δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η εταιρεία θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση ομολόγων με διάρκεια 15 έως 50 έτη το 2024, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές βελτιώνονται και η Aramco επιδιώκει να αξιοποιήσει τον τεράστιο ισολογισμό της.

    Η Aramco έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη νέων πόρων φυσικού αερίου – υπογράφοντας συμβάσεις κατασκευών αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του έργου Jafurah – καθώς επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή.

    Πούλησε τα πρώτα της ομόλογα το 2019, ακολούθησαν ομόλογα 50ετίας το 2020 και εξέδωσε ισλαμικά ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ το 2021.

    Τον Μάιο, η Aramco διατήρησε την πληρωμή τριμηνιαίου μερίσματος 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και σε άλλους επενδυτές παρά τα χαμηλότερα κέρδη.

    Οι ελεύθερες ταμειακές ροές της ύψους 22,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την συγκεκριμένη περίοδο ήταν λιγότερες από τη συνολική πληρωμή.

    Η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει, ανάλογα με την δυνατότητα της, και δεν θα χρειαστεί να εκδώσει ομόλογα για να υποστηρίξει το μέρισμα, δήλωσε ο Al-Murshed τον Φεβρουάριο. Το βασικό μέρισμα θα είναι “βιώσιμο και προοδευτικό”, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία στοχεύει να το αυξήσει τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Samsung Electronics: Πάνω από 6.500 εργαζόμενοι απεργούν για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας

    Metlen: Έτσι θα γίνει το dual listing στο LSE- Γιατί η μετοχή έχει περιθώριο ανόδου 50%

    Real Consulting: Τέλη του έτους η μετάταξη – Στο ραντάρ και εξαγορές



    ΣΧΟΛΙΑ