• ΑΓΟΡΕΣ

    Wilson (Morgan Stanley): «Πολύ πιθανή» μια διόρθωση 10% στη Wall Street μέχρι τις εκλογές

    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


    Οι επενδυτές της Wall Street θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιθανή σημαντική υποχώρηση στο χρηματιστήριο λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την προεδρική εκστρατεία των ΗΠΑ, των εταιρικών κερδών και της πολιτικής της Federal Reserve, υποστήριξε ο Mike Wilson της Morgan Stanley.

    «Νομίζω ότι μια πιθανότητα διόρθωσης 10% είναι πολύ πιθανή κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τις εκλογές», είπε ο Wilson, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Bloomberg Television τη Δευτέρα, προσθέτοντας πως το τρίτο τρίμηνο «θα είναι ασταθές».

    Ο S&P 500  άνοιξε την εβδομάδα στα υψηλά όλων των εποχών και θα σημειώσει το 35ο ρεκόρ κλεισίματος φέτος αν στο κλείσιμο της ημέρας διατηρηθεί στο «πράσινο».

    Οι προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος και ο ενθουσιασμός γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν ωθήσει τον δείκτη αναφοράς σε άνοδο 17% από τον Ιανουάριο, ακολουθώντας μια ετήσια άνοδο της τάξης του 24% το 2023. Έτσι, ακόμη κι ένας μακροχρόνιος οπαδούς του «bear market» όπως ο Wilson έχει μετριάσει τους τόνους του, τα τελευταία χρόνια.

    Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός επαγγελματιών της Wall Street έχει αρχίσει να αυξάνει την ανησυχία του καθώς εισερχόμαστε στο τρίτο τρίμηνο, μια εποχιακά ταραχώδη περίοδο, ιδιαίτερα εν μέσω ενδείξεων ότι το ράλι στις μετοχές βρίσκεται σε επίπεδα «υπερθέρμανσης».

    Ο Scott Rubner της Goldman Sachs Group  δήλωσε τη Δευτέρα ότι βλέπει μια επώδυνη περίοδο δύο εβδομάδων που ξεκινά τον Αύγουστο, εάν τα εταιρικά κέρδη απογοητεύσουν.

    Ο Andrew Tyler, στο γραφείο συναλλαγών της JPMorgan Chase & Co., δήλωσε ότι είναι «ανοδικός» αλλά με «ελαφρώς λιγότερη πεποίθηση» λόγω των πρόσφατων αποδυναμωμένων οικονομικών στοιχείων.

    Κι ο Scott Chronert της Citigroup κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή υποχώρηση.

    «Η πιθανότητα ανόδου από τώρα μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ χαμηλή, πολύ χαμηλότερη από το κανονικό», είπε ο Wilson της Morgan Stanley, τοποθετώντας τις πιθανότητες οι τιμές των μετοχών να κλείσουν το έτος υψηλότερα από ό,τι είναι τώρα σε ένα εύρος από 20% έως 25%.

    Πάντως, ο Wilson – του οποίου η πρόβλεψη για πτώση της αγοράς το 2023 απέτυχε να υλοποιηθεί – συνθηκολόγησε εν μέρει νωρίτερα φέτος, αυξάνοντας τον στόχο του για τον S&P 500 στις 5.400 μονάδες έως τα μέσα του 2025, από 4.500 που προέβλεπε τον Δεκέμβριο. Αν και ο δείκτης το έχει ήδη επισκιάσει, κινούμενος πλέον προς τις 5.600 μονάδες,  η μετατόπιση του Wilson ήταν δραματική, αφού εκείνη την εποχή οι προοπτικές που έδινε για τον S&P 500 ήταν από τις χαμηλότερες στη Wall Street.

    Οι πτωτικές απόψεις έχουν γίνει επικίνδυνες για τους στρατηγικούς αναλυτές μετοχών, καθώς οι αμερικανικές μετοχές συνεχίζουν να σημειώνουν ρεκόρ. Μάλιστα, αυτό το ανελέητο ράλι στις μετοχές έχει ήδη στοιχίσει τη θέση σε έναν από τους πιο εξέχοντες σκεπτικιστές της Wall Street, καθώς ο Marko Kolanovic αναχώρησε από την JPMorgan την περασμένη εβδομάδα.

    «Στις αρχές της χρονιάς, απομακρυνθήκαμε από το να είμαστε πολύ πτωτικοί. Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι μια δύσκολη δουλειά», είπε ο Wilson. «Αυτό δεν είναι δικαιολογία, είναι αυτό που πληρωνόμαστε να κάνουμε. Μερικές φορές το κάνουμε σωστά, μερικές φορές το κάνουμε λάθος. Δεν με πιέζει να κάνω τη δουλειά μου διαφορετικά».

    «Ο τρόπος με τον οποίο πληρωνόμαστε από τους θεσμικούς πελάτες είναι να τους δίνουμε μια καλή ανάλυση, ένα καλό πλαίσιο, ώστε να μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις τους για το πώς θα πρέπει να επενδύσουν και αυτή η διαδικασία δεν θα αλλάξει ποτέ», πρόσθεσε.

    Υπό αυτή την έννοια, ο Wilson πιστεύει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα για μια υποχώρηση από αυτά τα επίπεδα. Αντίθετα, είπε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για αγορά. Προς το παρόν, πάντως, προτείνει να εστιάσουμε σε μεμονωμένες μετοχές και όχι σε δείκτες.

    Ο Wilson και η ομάδα του συνεχίζουν να προτείνουν γενικότερα ονόματα μετοχών υψηλής ποιότητας για την ανάπτυξη και την ποιότητα: Εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εταιρείες με καλούς ισολογισμούς και εκείνες που μπορούν να αποδώσουν κέρδη.

    Η ορμή θα συνεχιστεί, αλλά το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να βρεθούν μετοχές σε αυτές τις κατηγορίες που είναι φθηνές, τόνισε.

    «Αν έρχονταν στο 10%, τότε μάλλον θα μας ενδιέφερε ξανά», είπε.

    Διαβάστε επίσης

    Αστάθεια στις ευρωαγορές – Με απώλειες 0,63% υποδέχθηκε ο CAC 40 στη Γαλλία τη νίκη της Αριστεράς

    Moody’s: Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα για τις καταθέσεις της Πειραιώς, με θετικό outlook

    Moody’s: Αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα σε Ba1



    ΣΧΟΛΙΑ