• Τράπεζες

    Moody’s: Αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα σε Ba1

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε η Moody’s.

    Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της Eθνικής Τράπεζας σε Ba1 από Ba2.

    Αναβάθμισε επίσης την βαχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, με το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση να υποβαθμίζεται σε σταθερό από θετικό.

    Η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε επίσης σε Βaa2 από Ba1.

    Τι αναφέρει η Moody’s

    H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης (BCA) αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, τονίζει η Moody’s, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

    O δείκτης κοινών μετοχών Tier 1 (CET1) της Εθνικής ήταν 18,6% τον Μάρτιο του 2024, παρέχοντας καλή αναπτυξιακή ικανότητα.

    Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας υπονομεύεται κάπως από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της (3,7 δισεκατομμύρια ευρώ).

    Η φερεγγυότητα της Εθνικής υποστηρίζεται περαιτέρω από τη σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) από τον Μάρτιο του 2024 να έχει υποχωρήσει στο 3,7% (από 5,2% τον Μάρτιο 2023) σε συνδυασμό με υψηλή κάλυψη προβλέψεων στο 86%.

    H Moody’s αναμένει πως το απόθεμα των κρατικών εγγυημένων απαιτήσεων της τράπεζας για καθαρά δάνεια (κυρίως στεγαστικά δάνεια) ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις, να καλυφθούν από κρατήσεις κεφαλαίου εντός του 2024 και να αποπληρωθούν σταδιακά από την κυβέρνηση τα επόμενα δύο χρόνια.

    Η βελτίωση της κερδοφορίας αποτελεί επίσης κινητήρια δύναμη για την αναβάθμιση της BCA της τράπεζας, με ετήσια αύξηση 29% των βασικών εσόδων προ προβλέψεων το πρώτο τρίμηνο του 2024, υποστηρίζοντας το πιστωτικό της προφίλ, μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2023 όπου η Εθνική πέτυχε καθαρά έσοδα αναλογία προς ενσώματα πάγια στοιχεία 1,6% και κόστος προς έσοδα 34%.

    Αναμένει  επίσης ότι η Εθνική θα διατηρήσει την επαναλαμβανόμενη αύξηση του εισοδήματός της, υποβοηθούμενη από τους διαρθρωτικούς αντισταθμιστικούς κινδύνους της για τη μείωση της καθαρής αστάθειας των καθαρών εσόδων από τόκους. Ωστόσο το Ba1 του BCA της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης προκλήσεις για τη διαφοροποίηση του προφίλ κερδών της και την αύξηση των εσόδων από προμήθειες.

    H Moody’s επισημαίνει ότι η Εθνική έχει την ισχυρότερη βάση χρηματοδότησης και καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

    Η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024 και εξακολουθεί να διατηρεί ταμειακά αποθέματα περίπου 9 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 249%.

    Οι αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής αναβαθμίστηκαν σε Baa2 από Baa3 λόγω της αναβάθμισης BCA και βρίσκονται δύο βαθμίδες πάνω από το BCA της, υποδηλώνοντας πολύ χαμηλές απώλειες σε ένα σενάριο εξυγίανσης.

    Διαβάστε επίσης

    Οι τελευταίες αναλύσεις από 3+1 οίκους για τις ελληνικές τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της θυγατρικής Greco Yota

    Γκίκας Χαρδούβελης: Την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει οριστικά σελίδα



    ΣΧΟΛΙΑ