• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Ανατροπή στις εκλογές με τον συνασπισμό του Μελανσόν πρώτο σε ψήφους

    • NewsRoom
    Ζαν Λικ Μελανσόν

    Ζαν Λικ Μελανσόν


    Σε μία απίστευτη ανατροπή, οι γαλλικές εκλογές φαίνεται ότι αναδεικνύουν πρώτο κόμμα τον αριστερό συνασπισμό, που μέχρι πρότινος στις δημοσκοπήσεις έβγαινε δεύτερος μετά το κόμμά της Μαρί Λεπέν.

    Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία, είναι έτοιμο να λάβει μεταξύ 170 και 215 εδρών στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις.

    Ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν, τον οποίο οι δημοσκόποι την περασμένη εβδομάδα έβλεπαν να κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αναμένεται να έρθει τρίτος, λαμβάνοντας μεταξύ 110 και 158 εδρών, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα καταλάβει τη δεύτερη θέση με 150 έως 182 έδρες.

    Σύμφωνα με τη Liberation, οι αρχικές εκτιμήσεις της Ipsos για λογαριασμό της France Télévisions, δείχνουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ότι θα κερδίσει μεταξύ 172 και 192 εδρών. Με μια σχετική πλειοψηφία, η Αριστερά θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην εξουσία τις επόμενες εβδομάδες.

    Στις πρώτες του δηλώσεις του ο Ζαν Λικ Μελανσόν τόνισε: «Ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση».

    «Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», εξήγησε.

    «Έλεγαν ότι είναι ανέφικτο. Όλοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζετε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό γιατί είναι καλοκαίρι και έχουν φύγει κάποιοι διακοπές», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης

    Εκλογές στη Γαλλία: Υψηλότερη συμμετοχή από το 1981 στο δεύτερο γύρο των εκλογών, έφτασε στο 59,7% στις 6 το απόγευμα

    Ανδρουλάκης από Λέσβο: «Θα τα καταφέρουμε διασφαλίζοντας την ενότητα της παράταξης»



    ΣΧΟΛΙΑ