Τρεις σημαντικοί στόχοι στο κρίσιμο πεδίο του χρέους, που μπορούν να «ξεκλειδώσουν» νέες αναβαθμίσεις το 2025 κρίνονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την απόσπαση μιας θετικής απάντησης από τον ESM για να πάρει η Ελλάδα το πράσινο φως και να μπορέσει να χρησιμοποιήσει μέρος των διαθεσίμων, από το σκληρό πυρήνα του μαξιλαριού των 15,7 δισ. ευρώ που είναι «κλειδωμένα» βάσει της συμφωνίας του 2018.

1

Η προεργασία για να μπορέσει αυτό να επιτραπεί μέχρι το τέλος του 2024 έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, σιωπηρά στο παρασκήνιο, και μένει να φανεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες το πόσο γρήγορα το θέμα θα προχωρήσει στα γραφειοκρατικά γρανάζια της ΕΕ προκειμένου να δοθεί μια επίσημη οριστική απάντηση και να υλοποιηθεί η απόφαση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Για την Ελλάδα η αποπληρωμή per se θα βελτιώσει το χρέος με περαιτέρω αποκλιμάκωση του ενώ θα δώσει  ένα ισχυρό σήμα στην αγορά πως ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας αισθάνεται άνετα να χαλαρώσει τα «λουριά» στον παλαιό μεγάλο ασθενή της ευρωζώνης.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την διαμόρφωση μιας δημοσιονομικής χάρτας, μέσω του νέου δημοσιονομικού πλαισίου το οποίο θα κατατεθεί στην Κομισιόν τον Σεπτέμβριο, η οποία θα ενισχύσει την αντίληψη στους θεσμούς αλλά και στην επενδυτική κοινότητα πως η Ελλάδα διατηρεί ως πρώτη προτεραιότητα την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα οι οποίοι με τη σειρά τους θα διατηρούν το χρέος σε πτωτική τροχιά.

Αυτό θα διευκολύνει την επιτάχυνση της σύγκλισης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα πορτογαλικά, που είναι μια σημαντική επιδίωξη σε μεσοπροθεσμο ορίζοντα για το οικονομικό επιτελείο. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται περίπου στο 3,6%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπέστη πολύ σημαντικούς κραδασμούς μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία την προηγούμενη Κυριακή.

Δεν ανησυχούν για Ελλάδα και Πορτογαλία

Κάτι που μπορεί να διαβαστεί και ως ότι οι αγορές έχουν πειστεί πως αυτή τη στιγμή παίκτες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν είναι οι εστίες ανησυχίας στην ευρωζώνη, κάτι άλλωστε που επεσήμανε και η Scope σε τελευταία της έκθεση.

Το πορτογαλικό δεκαετές διαπραγματεύεται αντίστοιχα στο 3,2% με το spread έναντι του γερμανικού Bund στις 62 μονάδες αντί των περίπου 104 μονάδων που είναι το δικό μας.

Ο τρίτος είναι η διαδικασία αυτής της σύγκλισης που αποτελεί ένα ορόσημο στην πορεία επιστροφής της ελληνικής αγοράς χρέους σε συνθήκες κανονικότητας αναμένεται να επιταχυνθεί εάν τελικά η Ελλάδα κερδίσει το στοίχημα του Σεπτεμβρίου με τη Moody’s και λάβει, επιτέλους, την επενδυτική βαθμίδα και από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί χρόνος τουλάχιστον μία τριετία σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες θα είναι σημαντικές ως προς την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:

ΕΑΣ: Fake επενδυτική πρόταση από Ξενοκώστα, δεν έχει ιδέα ο Κουβανός έμπορος όπλων – Αποκάλυψη mononews
Attica Bank: Έκλεισε η συμφωνία των μετόχων – Στον Στουρνάρα το νομικό τμήμα
ΑΔΜΗΕ: Παράταση της 2ης φάσης για τη διάθεση του 20% της «Αριάδνη Interconnection»