Με αλλαγές στον σχεδιασμό, που αφορούν κυρίως στην προσθήκη κατοικιών στο Ελληνικό, προχωρά την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου η Lamda Development, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο.

Ως γνώμονας στην αλλαγή ορισμένων επενδυτικών σχεδίων φέρεται να λειτούργησε η ενίσχυση της ρευστότητας της εισηγμένης, καθώς η διάθεση οικιστικών projects και αδόμητων οικοπέδων απομακρύνει τη Lamda από τον τραπεζικό γκισέ.

1

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η εταιρεία δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει οι χρηματοδοτικές γραμμές για το Ελληνικό το 2024, εξαιρουμένων αυτών που έχουν εγκριθεί για την ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων.

Χάρη στη ζήτηση έχει αλλάξει η τιμολόγηση των κατοικιών που διαθέτει προς πώληση η Lamda. Η παραχωρησιούχος βγάζει προς πώληση κατοικίες με τιμές υψηλότερες έως και κατά 20%, αναθεώρηση που προέκυψε από την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους.

Όπως έχει εκτιμήσει η Lamda, για κάθε αυξημένη κατά 1.000 ευρώ τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, δημιουργείται επιπλέον ρευστότητα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ σύμφωνα με την «άσκηση» που παρουσίασε προ ημερών στους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλος, Οδυσσέας Αθανασίου, η πώληση 1 εκατ. τετραγωνικών μέτρων ισοδυναμεί με κέρδη ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την εισηγμένη.

Στόχευση είναι η είσπραξη εσόδων 900 εκατομμυρίων από τις πωλήσεις κατοικιών και οικοπέδων εντός του 2024.

Πέραν των έργων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, κατοικίες αναμένεται να αναπτυχθούν από τη Lamda και άλλους παίκτες του εγχώριου real estate στο οικόπεδο.

Εντός του καλοκαιριού αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που διεξάγει η Lamda για την πώληση πέντε οικοπέδων για την οικοδόμηση 50.000 τ.μ. οικιστικών projects, όπου έχουν κατατεθεί περίπου πέντε επενδυτικές προτάσεις από εγχώριους και διεθνείς παίκτες.

Η πρώτη αλλαγή πλεύσης έγινε νωρίς, λίγους μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ, όταν ανακοινώθηκε ότι θα διαθέσει τα 28 οικόπεδα στα οποία κατασκευάζονται βίλες, έτσι ώστε οι αγοραστές να αναλάβουν την ανέγερση, με τη Lamda να επιτυγχάνει καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Τα σενάρια για τα γραφεία

Οι αλλαγές στο σχεδιασμό ανάπτυξης ακινήτων εντάθηκαν όταν Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισαν να υπαναχωρήσουν από τη μεταφορά της έδρας τους στο Ελληνικό.

Στον πύργο που θα στεγάζονταν τα γραφεία της Eurobank θα δημιουργηθούν μεν άλλοι γραφειακοί χώροι σε 50.000 τ.μ., αλλά θα διατεθεί επιφάνεια και για την ανάπτυξη περίπου 45 διαμερισμάτων σε 15 ορόφους. Επίσης, τα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στο Ellinikon Mall κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης μετατρέπονται σε καταστήματα, αυξάνοντας τον χώρο καταστημάτων του mall σε 100.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η τάση που θέλει τους ξένους επενδυτές και ιδίως τα funds να γυρίζουν την πλάτη στον κλάδο των γραφειακών ακινήτων απομάκρυνε τη Lamda από την προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για το συγκεκριμένο έργο.

Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, η ανάπτυξη γραφείων ήταν ούτως ή άλλως ένα σχέδιο για τη δεύτερη φάση των έργων, που θα ξεκινήσουν από το 2028 κι έπειτα, ενώ οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της Lamda.

Πηγές της αγοράς ακινήτων, πάντως, κάνουν λόγο για τιμές στις οποίες σχεδιαζόταν να πωληθούν ή να ενοικιαστούν γραφεία στο Ελληνικό, τόσο υψηλές ώστε τέτοια έργα να μη γίνονται ελκυστικά.

Στις συμφωνίες που δεν ολοκληρώθηκαν ανήκει η απόβαση του Κολλεγίου Αθηνών στο Ελληνικό, με τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος να αποφασίζουν πως δεν αποτελεί προτεραιότητα η κίνηση τη δεδομένη στιγμή, ενώ λευκή πετσέτα πέταξε και η Prodea Investments, που είχε αναλάβει την ανάπτυξη του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της Costeas Geitonas School.

Η συνεργασία της Lamda με τον όμιλο ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την ανέγερση του σχολείου είναι, πάντως, σε ισχύ, αφού μόνο η ΑΕΕΑΠ υπαναχώρησε, εξαιτίας της χαμηλής απόδοσης της επένδυσης.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό: Αναβάλλεται η ανάπτυξη γραφείων – Παγώνει η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο

Νέο πόλεμο με τους ιδιοκτήτες Airbnb ανοίγει το νέο Χωροταξικό

Καλοκαιρινές εκπτώσεις: Ξεκινούν σήμερα – Τι πρέπει να γνωρίζετε