• Καλοκαίρι στο Αιγαίο

    Μύκονος: Απόδραση στο νησί των ανέμων

    • Μαρία Μπότη

    Κυκλαδίτικο τοπίο, εντυπωσιακοί ανεμόμυλοι, μαγευτικές παραλίες, παραδοσιακό φαγητό, ατελείωτα πάρτι. Όλα αυτά σε ένα νησί που φυσάει άλλος αέρας…

    Το Νησί των Ανέμων αποτελεί κάθε καλοκαίρι έναν από τους τοπ προορισμούς στις επιλογές των ταξιδιωτών, καθώς συνδυάζει τόσο την παραδοσιακή εξερεύνηση και χαλάρωση όσο και την διασκέδαση και τα ξέφρενα πάρτι, μόλις 3 ώρες από τον Πειραιά με τη SEAJETS.

    Παραλίες

    Άγιος Σώστης

    Μία από τις ομορφότερες και ανοργάνωτες παραλίες του νησιού. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Μυκόνου, 4,5 χιλιόμετρα από τη Χώρα και διατηρεί ακόμα και σήμερα τον αυθεντικό χαρακτήρα της, καθώς δεν διαθέτει beach bars και άλλες υπηρεσίες επί του αιγιαλού.

    Κάπαρη

    Η παραλία Κάπαρη είναι ανοργάνωτη και απέχει 5 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Φημίζεται για τα καταγάλανα νερά της και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

    Αν και η πρόσβαση είναι δύσκολη, με δύσβατο μονοπάτι, τα κρυστάλλινα νερά και η ψιλή άμμος την κάνουν να αξίζει.

    Ορνός

    Μία από τις πιο διάσημες και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού. Είναι πλήρως οργανωμένη, ενώ διαθέτει beach bars, εστιατόρια, καφετέριες, μαγαζιά και ξενοδοχεία. Απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα και καλύπτει κάθε γούστο.

    Φτελιά

    Στο βόρειο τμήμα του νησιού, βρίσκεται η παραλία Φτελιά, ιδιαίτερα δημοφιλής για τους λάτρες του kite και wind surfing. Εστιατόρια και beach bars υπάρχουν κατά μήκος της παραλίας, στην οποία οδηγεί ένας μικρός δρόμος.

    Οικισμοί

    Καλαφάτης

    Ο οικισμός Καλαφάτης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά και του νησιού και απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

    Αν και αποτελεί ένα από τα πιο ήσυχα μέρη της Μυκόνου, διαθέτει πλήρη τουριστική οργάνωση με ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα.

    Παράλληλα, διαθέτει και την ομώνυμη παραλία, η οποία είναι ιδανική για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ, όπως το windsurfing και το kitesurfing, χάρη στους σταθερούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

    Ο Καλαφάτης διατηρεί μια γαλήνια ατμόσφαιρα, προσφέροντας ταυτόχρονα βασικές ανέσεις όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και εστιατόρια με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο.

    Άνω Μερά 

    Η Άνω Μερά είναι ένα γραφικό χωριό, γνωστό για την αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά του και την ήρεμη ατμόσφαιρα.

    Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Μυκόνου.

    Το χωριό φιλοξενεί το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό αξιοθέατο. Η Μονή έχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευασμένο στη Φλωρεντία, εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο και αυλή με μαρμάρινη βρύση και ανάγλυφη διακόσμηση.

    Στην Άνω Μερά, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στις τοπικές ταβέρνες και να περιηγηθούν στα στενά σοκάκια, όπου διατηρείται η αυθεντική αρχιτεκτονική των Κυκλάδων.

    Η ηρεμία και η αυθεντικότητα του χωριού προσφέρουν μια ευχάριστη αντίθεση με την έντονη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου, κάνοντας την Άνω Μερά έναν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν χαλάρωση και εναλλακτικές εμπειρίες.

    Πλατύς Γιαλός

    Ο Πλατύς Γιαλός απέχει περίπου 4,5 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Μυκόνου. Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του νησιού, καθώς προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία, βίλες, εστιατόρια και καταστήματα. Έχει μεγάλη αμμώδη παραλία, ρηχά νερά και δεν υπάρχουν βότσαλα ή βράχια στην ακτή.

    Η εύκολη πρόσβαση στον Πλατύ Γιαλό, τόσο με δημόσια συγκοινωνία όσο και με ιδιωτικά μέσα, και η εγγύτητά του στη Χώρα της Μυκόνου, τον καθιστούν ιδανική επιλογή για οικογένειες, ζευγάρια και παρέες που αναζητούν μια συνδυαστική εμπειρία άνεσης και χαλάρωσης.

    Η εξαιρετική φιλοξενία των ντόπιων και η μαγευτική ατμόσφαιρα του Πλατύ Γιαλού καθιστούν την επίσκεψη σε αυτήν την παραλία μια αξέχαστη εμπειρία στη Μύκονο.

    Αξιοθέατα

    Μικρή Βενετία

    Μία από τις πιο όμορφες και πολυφωτογραφημένες γωνίες του νησιού είναι η Μικρή Βενετία, ή Αλευκάντρα όπως ονομάζεται κανονικά.

    Κυκλαδίτικο σκηνικό, με πλακόστρωτα δρομάκια, λευκά σπιτάκια και πολύχρωμα παράθυρα συνθέτουν το πιο όμορφο σκηνικό.

    Οι άλλοτε αρχοντικές κατοικίες των πλούσιων εμπόρων και καπεταναίων του νησιού, χτισμένες δίπλα στη θάλασσα, σήμερα φιλοξενούν διάσημα μπαρ και εστιατόρια προσελκύοντας τους επισκέπτες.

    Ιδανική ώρα για επίσκεψη είναι στο ηλιοβασίλεμα, όταν τα χρώματα της δύσης  «ζωγραφίζουν» με ακόμα περισσότερα χρώματα το σκηνικό.

    Ανεμόμυλοι

    Λέγεται Νησί των Ανέμων και όχι άδικα, εφόσον ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού είναι αναμφίβολα οι ανεμόμυλοι.

    Βρίσκονται κυρίως στην περιοχή Κάτω Μύλοι, κοντά στη χώρα της Μυκόνου, προσφέροντας μια εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα.

    Χτισμένοι τον 16ο αιώνα από τους Βενετούς, οι ανεμόμυλοι χρησιμοποιήθηκαν για την άλεση σιτηρών, αξιοποιώντας την ισχυρή δύναμη των ανέμων της περιοχής.

    Αν και σήμερα οι περισσότεροι δεν είναι σε λειτουργία, διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση και αποτελούν σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούν να απολαύσουν την μοναδική αρχιτεκτονική τους και την πανοραμική θέα που προσφέρουν.

    Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Μυκόνου και αποτελεί έναν σημαντικό χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του 1905 και φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή αρχαιοτήτων που προέρχονται κυρίως από τη Μύκονο αλλά και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων.

    Μεταξύ των εκθεμάτων του περιλαμβάνονται αγγεία, γλυπτά, επιτύμβιες στήλες και κοσμήματα, με ιδιαίτερα αξιόλογο το μεγάλο πίθο του 7ου αιώνα π.Χ. που αναπαριστά τη σκηνή του Τρωικού Πολέμου.

    Το μουσείο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, συνδυάζοντας την εκπαιδευτική εμπειρία με την ομορφιά της Μυκόνου.

    Ταξιδέψτε με την SEAJETS

    Απολαύστε ταξίδι με απαράμιλλη ταχύτητα, μοναδική άνεση και πολυτέλεια, και φτάστε στη Μύκονο πιο γρήγορα από ποτέ με τη SEAJETS.

    Με 4 καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά σε μόλις 3 ώρες μπορείτε να απολαύσετε τα χρυσαφένιες ακτές, τα όμορφα ηλιοβασιλέματα και το απέραντο γαλάζιο.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα “Καλοκαίρι στο Αιγαίο”