• Business

    Αντίστροφη μέτρηση για τo exit Δασκαλόπουλου από τη Μινέρβα

    • Άννα Διανά
    Δημήτρης Δασκαλόπουλος της Μινέρβα

    Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επιχειρηματίας


    To πρώτο βήμα για την αποεπένδυση από τη Μινέρβα του fund Diorama Investements Sicar, συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου έγινε χθες με την πώληση του εργοστασίου φέτας στο Επισκοπικό Ιωαννίνων.

    Νέος ιδιοκτήτης είναι η Desserta Hellas, που εισάγει στην ελληνική αγορά τα προϊόντα Alpiland, στρατηγικός συνεργάτης της Berglandmilch, μιας εκ των μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών με έδρα την Αυστρία.

    Η εταιρεία με επικεφαλής τον Θανάση Πλατανιά, αποκτά την Τυροκομεία Δωρική A.E., που πρόσφατα αποσχίστηκε από τη Μινέρβα με στόχο την πώλησή της, μπαίνοντας έτσι στην παραγωγή της φέτας ενώ το σήμα Χωριό συμπεριλαμβανομένων των τυροκομικών προϊόντων παραμένουν στην ιδιοκτησία της Μινέρβα ΑΕ και στο πλαίσιο της συμφωνίας θα συνεχίσουν να παράγονται στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων.

    Η πώληση του εργοστασίου φέτας στα Ιωάννινα

    Με την πώληση του κλάδου τυροκομικών, φαίνεται πώς μπαίνει στην τελική ευθεία η διαδικασία πώλησης της Μινέρβα ΑΕ, μιας εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών τροφίμων στην χώρα και μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του Diorama, αποκλειστικός διαχειριστής του οποίου είναι η Deca Investments με επικεφαλής τον Νίκο Κούλη.

    Κατέχει ποσοστό 66,67% (μέσω της Mirties Enterprises Company Ltd) ενώ ποσοστό από 16,67% το καθένα κατέχουν τα fund Elikonos 2 Sicar και το EOS Hellenic Renessaince fund συμφερόντων του Απόστολου Ταμβακάκη.

    Απέκτησαν τη Μινέρβα το 2019, καταβάλλοντας τίμημα της τάξης των 45 εκατ. ευρώ στην πολυεθνική PZ Cussons, που από το 1977 είχε εξαγοράσει την εταιρεία, ενώ η πώληση της Μινέρβα είναι προδιαγεγραμμένη, καθώς το Diorama, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας ολοκληρώνει στα τέλη του 2024 τον δεκαετή επενδυτικό του κύκλο και αναπόφευκτα θα προχωρήσει σε πώληση των συμμετοχών του στις εταιρείες που έχει τοποθετηθεί.

    Ετσι, αναμένεται στο επόμενο διάστημα να πάρει τον δρόμο της πώλησης η εταιρεία, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρίσκονται σημαντικά brands όπως Μινέρβα, Χωριό, ΤΟΠ, Φαστ, Pummaro και Pelargos, Brava και Delicia, σήματα που απέκτησε το 2021 με τις εξαγορές του 100% των μετοχών της ULBCS, καθώς και του 71,43% της Mediterranean Foods.

    Εντός του 2022, ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής σαλτσών και αρτυμάτων από το εργοστάσιο της Mediterranean Foods στα εργοστάσια της Μινέρβα, σε μια επένδυση ύψους 2,4 εκ ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακος.

    Την ίδια χρονιά ο τζίρος της εταιρείας, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, έφτασε στα 68,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% ενώ ενίσχυσε τις εξαγωγές κατά 22%, στα 10,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών πωλήσεων.

    Ποια είναι η Desserta Hellas

    Σε ό,τι αφορά την τυροκομική δραστηριότητα, πέρασε στη Μινέρβα την επί εποχής PZ Cussons όταν το 2008 εξαγόρασε από την ΦΑΓΕ το εργοστάσιο φέτας στο Επισκοπικό Ιωαννίνων και πλέον θα αποτελέσει το όχημα για την Desserta προκειμένου να μπει στην αγορά της φέτας.

    Η Desserta Hellas Α.Ε. αποτελεί τη θυγατρική της Berglandmilch με έδρα την Αθήνα για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και των υπόλοιπων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 550% στα 28,92 εκατ. ευρώ, τα μικτά της κέρδη ενισχύθηκαν κατά 236% στα 1,691 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη στα 594.151 ευρώ από 157.500 ευρώ που ήταν το 2022.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Desserta Hellas, Αθανάσιος Πλατανιάς κατά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Μινέρβα για την εξαγορά της Τυροκομεία Δωρική «σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία μας με τον καλύτερο τρόπο. Ένα κεφάλαιο δυναμικής εξωστρέφειας σε επίπεδο παραγωγής και διείσδυσης σε νέες αγορές εκτός Ελλάδος. Είμαστε περήφανοι και μαζί με τον στρατηγικό μας εταίρο, Berglandmilch e-Gen, θα εργαστούμε σκληρά, ώστε να δικαιωθεί η πολιτική ανάπτυξης που έχουμε σχεδιάσει».

    Στην τεχνογνωσία, αλλά και στην εμπειρία στον κλάδο των τυροκομικών και των διεθνών αγορών αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Berglandmilch και μετόχου εταιρείας στη Desserta Hellas, Josef Braunshofer: «Στην Berglandmilch είχαμε μία ευρεία γκάμα τυροκομικών, αλλά όχι φέτα. Σήμερα, έκλεισε αυτή η εκκρεμότητα. Πετύχαμε να προσθέσουμε ένα εργοστάσιο που παράγει εξαιρετικής ποιότητας φέτα.

    Είμαστε εδώ μαζί με το στρατηγικό μας εταίρο Desserta Hellas προσφέροντας το ισχυρό δίκτυο πωλήσεων μας σε όλη την Ευρώπη και τις καλές πρακτικές που θα βοηθήσουν το μετασχηματισμό του εργοστασίου, αλλά και τους παραγωγούς γάλακτος. Είμαστε παραγωγοί, όπως εσείς. Πιστεύουμε, επενδύουμε, στηρίζουμε τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιλογές μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Desserta Hellas: Συμφωνία με τη Μινέρβα για την εξαγορά του εργοστασίου φέτας στα Ιωάννινα

    Diorama ΙI: Τι έφερε στη Deca Investments το δεύτερο fund στο οποίο συμμετέχει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος

    Ταμβακάκης (EOS Capital Partners) στο mononews: Δύναμη πυρός 400 εκατ. ευρώ για επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ