ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκονται σήμερα στο Καζακστάν για να προωθήσουν τον «πολυπολικό κόσμο» που τους είναι τόσο προσφιλής στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής χωρών που διατηρούν τεταμένες σχέσεις με την Δύση.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσγειώθηκε νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο της Αστάνα, πρωτεύουσα της πρώτης οικονομίας της κεντρικής Ασίας, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Ο Σι Τζινπίνγκ είχε φθάσει ήδη από χθες.
Ο Οργανισμός αριθμεί σήμερα εννέα χώρες μέλη (Κίνα, Ινδία, Ιράν, Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Τατζικιστάν). Προορίζεται να είναι μία πλατφόρμα συνεργασίας ανταγωνιστική των δυτικών οργανισμών με στόχο την προώθηση ενός «πολυπολικού» κόσμου, που έχει γίνει η καραμέλα στο στόμα των ηγετών της Κίνας και της Ρωσίας.
Το Ιράν εντάχθηκε πρόσφατα στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης. Η ένταξη της Λευκορωσίας θα ανακοινωθεί σήμερα.
Όμως, σειρά διαφωνιών κυριαρχεί ανάμεσα στα μέλη του. Οι Πούτιν και Σι θέλουν να εμφανίσουν κοινό μέτωπο απέναντι στην Δύση, αλλά η Ρωσία και η Κίνα παραμένουν ανταγωνιστές σε οικονομικό επίπεδο, κυρίως με επίκεντρο την περιοχή της κεντρικής Ασίας, πλούσια σε υδρογονάνθρακες και ζωτικής σημασίας για την μεταφορά εμπορευμάτων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία.
Ανάμεσα στις διμερείς συναντήσεις που έχουν προγραμματισθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η συνάντηση Πούτιν-Σι θα διεξαχθεί σήμερα, ενάμιση μήνα μετά την διμερή σινορωσική συνάντηση κορυφής στην Κίνα στα μέσα του Μαΐου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος αναζήτησε την ισχυρή υποστήριξη του Πεκίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προτείνει επανειλημμένως στην μεσολάβησή του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Πούτιν, Ερντογάν και Σι διατηρούν επίμονο φλερτ με τις χώρες της κεντρικής Ασίας. Η τάση αυτή της Μόσχας ενισχύθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα επιθυμεί να διατηρήσει την επιρροή της σε αυτές τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, οι οποίες είναι πλέον στενά προσδεμένες στην Κίνα μέσω κολοσσιαίων οικονομικών προγραμμάτων.
Η κεντρική Ασία, με προεξάρχον το Καζακστάν, αποτελεί σημαντικό πεδίο υλοποίησης του κινεζικού προγράμματος Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού, εργοτάξιου κατασκευής τεράστιων έργων υποδομής που εγκαινίασε εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ο Σι Τζινπίνγκ.
Ο πρόεδρος της Κίνας εξύμνησε επίσης την «αιώνια στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και την Αστάνα σε επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες από την Πράβδα του Καζακστάν.
Αλλά και οι δυτικές χώρες επιμένουν να παραμείνουν εντός παιδιάς. Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επισκεφθεί πρόσφατα στην περιοχή της κεντρικής Ασίας.
Η ένταξη της Λευκορωσίας θα ανεβάσει στα δέκα τα πλήρη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, που ιδρύθηκε το 2001, αλλά τα τελευταία χρόνια πήρε νέα ώθηση ως αντίβαρο στην δυτική επιρροή, με έμφαση στα θέματα οικονομίας και ασφάλειας.
Ο Οργανισμός έχει θέσει ως στόχο να αντιμετωπίσει «τις τρεις πληγές» κατά την φρασεολογία του Πεκίνου: τον αυτονομισμό, της τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό.
Σε ένδειξη της αυξανόμενη σημασίας του Οργανισμού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι επίσης παρών στην Αστάνα.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, που αναμένεται για επίσκεψη στην Ρωσία εντός του Ιουλίου, θα είναι απών.
Εκτός από τις χώρες που είναι τα πλήρη μέλη του, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης περιλαμβάνει 14 χώρες εταίρους στον διάλογο, όπως είναι η Τουρκία και οι αραβικές χώρες του Κόλπου.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Αστάνα, η Κίνα θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του Οργανισμού για την περίοδο 2024-2025.
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας – Υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις
Λευτέρης Αυγενάκης: Δεν παραδίδει την έδρα του μετά τη διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία
Πόσο κοστίζουν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ – Πτώση μετοχών μετά την παρέμβαση Μπάιντεν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
- Τέσσερα νεότευκτα πλοία του ομίλου Τσάκου με την Κυπριακή σημαία – Επιτυχία της Μαρίνας Χατζημανώλη που αύξησε τον στόλο της Κύπρου κατά 170 πλοία!
- Halkidon Shipping (Οικογένεια Χαγιαλίδη): Πούλησε πλοίο με σημαντικό κέρδος
- Moody’s: Υποβάθμισε επτά γαλλικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων BNP Paribas και Credit Agricole