• Προορισμός Ελλάδα

    Νάξος: Χρυσαφένιες αμμουδιές, κοσμοπολίτικη χάρη και αυθεντική γαστρονομία

    • Μαρία Μπότη

    Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι μαγικό, όπου η παράδοση συναντά την αυθεντικότητα και η φύση απλώνει την ομορφιά της σε κάθε γωνιά.

    Ανακαλύψτε τις αμέτρητες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, από τον Άγιο Προκόπιο μέχρι την Πλάκα και την Αγία Άννα, όπου η άμμος χρυσίζει κάτω από τον καυτό ήλιο του Αιγαίου.

    Βυθιστείτε στην πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, κάνοντας μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Χώρας, με την διάσημη «Πορτάρα» να δεσπόζει στο τοπίο και τις βενετσιάνικες κατοικίες να σας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο.

    Η Νάξος είναι επίσης γνωστή για τα καταπράσινα τοπία της, τα γραφικά χωριά και την πλούσια γαστρονομία της. Είναι ένα νησί που σέβεται την παράδοση, ενώ παράλληλα προσφέρει σύγχρονες ανέσεις και ποικίλες δραστηριότητες για κάθε επισκέπτη.

    Για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στη Νάξο ακόμα πιο ευχάριστα, επιλέξτε μια από της καθημερινές απευθείας πτήσεις της AEGEAN και ταξιδέψτε σε μόλις μια ώρα στον προορισμό σας.

    Παραλίες

    Η Νάξος, φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της που ικανοποιούν κάθε γούστο. Είτε αναζητάτε πολυσύχναστα σημεία με ζωντάνια και θαλάσσια σπορ, είτε ήσυχες γωνιές για να απολαύσετε την ηρεμία και τη φυσική ομορφιά, οι παραλίες της Νάξου είναι έτοιμες να σας υποδεχτούν σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό που θα σας μείνει αξέχαστο.

    Άγιος Προκόπιος

    Ο Άγιος Προκόπιος είναι η πιο γνωστή και πολυβραβευμένη παραλία της Νάξου. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Χώρα και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού.

    Με την ατέλειωτη χρυσή άμμο και τα τιρκουάζ νερά του, προσελκύει επισκέπτες που επιθυμούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα σε ένα γραφικό περιβάλλον.

    Έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και διαθέτει όλα όσα επιθυμούν οι επισκέπτες: beach bars, εστιατόρια, θαλάσσια σπορ, γήπεδο beach volley και πολυτελή ξενοδοχεία.

    Είναι προστατευμένη από τους ανέμους, ενώ σε συνδυασμό με την απέραντη αμμουδιά, είναι η κατάλληλη επιλογή για οικογένειες.

    Αγία Άννα

    Η Αγία Άννα, μία από τις πιο αγαπημένες και πολυσύχναστες παραλίες της Νάξου, προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα φυσικής ομορφιάς και άνεσης.

    Με τα γαλαζοπράσινα νερά της και την απαλόχρυση αμμουδιά της, είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το μπάνιο σας και να χαλαρώσετε κάτω από τον λαμπερό ήλιο.

    Οι παραθαλάσσιες ταβέρνες και τα μπαράκια της περιοχής συμπληρώνουν την τέλεια ατμόσφαιρα για μια αξέχαστη μέρα δίπλα στη θάλασσα.

    Πλάκα

    Είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Νάξου και βρίσκεται δίπλα στην Αγία Άννα. Είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο τμήμα της, ωστόσο υπάρχουν και ελεύθερα τμήματα που μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Είναι άγρια με δυνατούς ανέμους και διαθέτει extreme sports, ενώ οι αμμοθίνες που την περιβάλλουν προσθέτουν μια μοναδική γοητεία στο τοπίο.

    Καθώς ο ήλιος δύει, η Πλάκα μεταμορφώνεται σε έναν ρομαντικό προορισμό, όπου τα χρώματα του ουρανού αντανακλώνται στα νερά της, δημιουργώντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα που θα σας μείνει αξέχαστη.

    Χαβάη

    Μία από τις πιο όμορφες – και ανοργάνωτες – παραλίες του νησιού. Είναι βραχώδης και εκτεθειμένη στους ανέμους, ενώ τα νερά της είναι συνήθως κρύα. Αποτελεί έναν αληθινό παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης και της απομόνωσης, ενώ θυμίζει εξωτικό τοπίο, προσφέροντας μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης μακριά από την πολυκοσμία.

    Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω ενός μικρού μονοπατιού, δίνοντας την αίσθηση της περιπέτειας και της ανακάλυψης.

    Το φυσικό σκηνικό, με τα επιβλητικά βράχια να πλαισιώνουν την ακτή, και η αρμονία της φύσης, κάνουν την παραλία Χαβάη έναν προορισμό που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.

    Μικρή Βίγλα

    Για τους λάτρεις του windsurfing και ειδικά του kite surfing, η Μικρή Βίγλα είναι η κατάλληλη επιλογή. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο παραλίες, το Λιμανάκι και την Παρθένο, που χωρίζονται μεταξύ τους από έναν επιβλητικό βράχο.

    Δυνατοί άνεμοι, γαλάζια νερά και χρυσαφένια αμμουδιά δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό για θαλάσσια σπορ. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε και το ηλιοβασίλεμα καθώς βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού.

    Μουτσούνα 

    Η παραλία Μουτσούνα είναι ένας κρυμμένος θησαυρός στο ανατολικό μέρος του νησιού. Είναι ένα ήσυχο και γραφικό τοπίο που γοητεύει τους επισκέπτες, με την ατελείωτη χρυσή αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά.

    Η περιοχή είναι ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση μακριά από την πολυκοσμία. Περιβάλλεται από παραδοσιακές ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκα θαλασσινά και τοπικά εδέσματα, ενώ η φιλοξενία των κατοίκων προσθέτει μια ιδιαίτερη ζεστασιά στην επίσκεψη.

    Καστράκι 

    Η παραλία Καστράκι βρίσκεται σε ένα ήσυχο και απομονωμένο μέρος, ιδανικό για όσους αναζητούν χαλάρωση και ηρεμία μακριά από την πολυκοσμία.

    Τα διάσπαρτα αλμυρίκια προσφέρουν φυσική σκιά, ενώ οι δυνατοί άνεμοι κάνουν την παραλία αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, όπως το windsurfing και το kitesurfing.

    Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν μερικές ταβέρνες, εκεί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν αυθεντικές γεύσεις της Νάξου μετά από μια ημέρα στον ήλιο και τη θάλασσα. 

    Χωριά

    Η Νάξος φημίζεται για τα χωριά της, την φυσική τους ομορφιά, την ιδιαίτερη ταυτότητα που τα χαρακτηρίζει και την αυθεντικότητά τους.

    Χαλκί

    Το Χαλκί είναι από τα πιο γνωστά και γραφικά χωριά της Νάξου, «αγκαλιασμένο» από καταπράσινους ελαιώνες και παραδοσιακούς αμπελώνες, ενώ απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την Χώρα. Ξεχωρίζει για τα γραφικά σοκάκια του, την όμορφη αρχιτεκτονική των σπιτιών του και τα παραδοσιακά μαγαζιά του. Νεοκλασσικά αρχοντικά, πλακόστρωτες αυλές και επιβλητικές εκκλησίες προσδίδουν κύρος και ομορφιά στο τοπίο.

    Φιλώτι

    Σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τη Χώρα, βρίσκεται το πιο μεγάλο χωριό του νησιού. Απλωμένο κάτω από το όρος Ζας, είναι ένας από τους ομορφότερους και πιο γραφικούς οικισμούς της Νάξου.

    Πλακόστρωτα δρομάκια, λευκά σπίτια και ανθισμένες βουκαμβίλιες, συνθέτουν το πιο γραφικό νησιωτικό σκηνικό.

    Στην κεντρική πλατεία, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους κάτω από τη σκιά των πλατάνων και να γευτούν τοπικές λιχουδιές στις ταβέρνες που προσφέρουν παραδοσιακά ναξιώτικα πιάτα.

    Το Φιλώτι είναι επίσης γνωστό για την εκκλησία της Παναγίας της Φιλωτίτισσας, ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο με πλούσια ιστορία.

    Φημίζεται για τα πανηγύρια του, καθώς εκεί χτυπάει η καρδιά του νησιού με παραδοσιακούς χορούς, κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο.

    Κυνίδαρος

    Ο Κυνίδαρος βρίσκεται δίπλα στα σύγχρονα λατομεία της Νάξου, σε απόσταση περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας.

    Απλωμένος σε καταπράσινους λόφους που αγκαλιάζουν τη θάλασσα, ο Κυνίδαρος συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τη γαλήνη του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου.

    Φημίζεται για την αγάπη των ντόπιων κατοίκων για τη μουσική και τον χορό – καθώς εκεί διοργανώνονται μερικά από τα πιο γνωστά πανηγύρια του νησιού – αλλά και για το εξαιρετικό φαγητό του.

    Με θέα το απέραντο γαλάζιο της Αιγαίου και τις πλαγιές που καλύπτονται από ελαιώνες και αμπελώνες, ο Κυνίδαρος είναι ένας προορισμός που αναδεικνύει την απλή και γνήσια ομορφιά της Νάξου.

    Απείρανθος

    Ο Απείρανθος, ένα γραφικό χωριό στη Νάξο, αποπνέει μια αίσθηση αυθεντικότητας και παράδοσης. Καλντερίμια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με θολωτές καμάρες, μαρμάρινα σπίτια με τις πανέμορφες αυλές, παραδοσιακά καφενεία και εντυπωσιακοί ενετικοί πύργοι συνθέτουν την εικόνα του δημοφιλέστερου ορεινού χωριού της Νάξου.

    Φημίζεται για τα κτηνοτροφικά προϊόντα και το κρασί της, ενώ χαρακτηρίζεται από το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων της, το οποίο παραπέμπει στην κρητική διάλεκτο.

    Μέλανες 

    Το χωριό Μέλανες βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. ΝΑ της Χώρας της Νάξου. Είναι ημιορεινό και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αρχαιότερους οικισμούς του νησιού.

    Η ονομασία του προήλθε πιθανόν από το μαύρο χρώμα που χαρακτηρίζει το έδαφος της περιοχής.

    Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το αρχαίο λατομείο της περιοχής, όπου μπορεί κανείς να δει τον γνωστό Κούρο των Μελάνων, ένα αρχαίο άγαλμα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

    Οι Μέλανες προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν την αυθεντική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και φιλοξενία στις παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία που βρίσκονται στα γραφικά δρομάκια του χωριού.

    Μουσεία και αξιοθέατα

    Η Νάξος, με την αρχαία κληρονομιά της και τη μαγευτική φυσική ομορφιά, προσφέρει σε κάθε επισκέπτη ένα ταξίδι στον χρόνο και στην πολιτιστική πλούσια ιστορία της.

    Πορτάρα

    Η Πορτάρα είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Πρόκειται για τη μεγάλη μαρμάρινη πύλη που στέκεται ψηλά στη νησίδα Παλάτια, η οποία σήμερα είναι ενωμένη με τη Χώρα της Νάξου. Είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του νησιού και η αγαπημένη στάση όλων των επισκεπτών για να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.

    Ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο αιώνα π.Χ., από τον τύραννο Λύγδαμι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα και της Ήρας στη Σάμο, θέλοντας να παρουσιάσει ένα ναό μεγαλύτερο.

    Αποτελείται από 4 μονόλιθους κατασκευασμένους από ναξιακό μάρμαρο με μήκος πάνω από 6 μέτρα και βάρους περίπου 20 τόνων.

    Είναι Ιωνικού ρυθμού, με μήκος 59 μέτρα και πλάτος 28 μέτρα.

    Η πύλη που σώζεται σήμερα οδηγούσε από τον πρόδρομο στο σηκό του ναού.

    Τριγύρω διακρίνονται ίχνη από τα θεμέλιά  του καθώς και τα θεμέλια της περιμετρικής κιονοστοιχίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

    Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό για το νησί.

    Φιλοξενεί μοναδικά έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.

    Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν τα μαρμάρινα ειδώλια της Κυκλαδικής περιόδου, εντυπωσιακά γλυπτά, κεραμικά έργα τέχνης, αγγεία και κοσμήματα που αποτυπώνουν την πλούσια ιστορία της Νάξου.

    Οι τρεις ημιτελείς Κούροι

    Οι κούροι γίγαντες είναι αναμφίβολα τα πιο θεαματικά γλυπτά του νησιού και από τα πιο γνωστά αξιοθέατά του.

    Πρόκειται για γιγάντια αγάλματα ανδρών, κούρων, που αναπαύονται εδώ και αιώνες στο φιλόξενο έδαφος της Νάξου.

    Χρονολογούνται στην αρχαϊκή περίοδο, 7ο-6ο αιώνα π.Χ., και φαίνεται πως εγκαταλείφθηκαν μισοτελειωμένα στις θέσεις όπου κάποτε άρχισαν να σμιλεύονται.

    Οι δύο από αυτούς βρίσκονται στη θέση Φλεριό, κοντά στο χωριό Μέλανες σε απόσταση περίπου 9 χιλιόμετρα από την Χώρα, ενώ ο τρίτος και μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στο χωριό Απόλλωνα σε απόσταση περίπου 35 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

    Κάστρο της Χώρας

    Το Ενετικό Κάστρο της Χώρας είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο που δεσπόζει στο λόφο της πρωτεύουσας της Νάξου.

    Χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο και διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα.

    Μέσα στο κάστρο υπάρχουν στενά γραφικά σοκάκια, παλιά αρχοντικά και η Καθολική Μητρόπολη.

    Το Κάστρο προσφέρει υπέροχη θέα στη θάλασσα και στη Χώρα της Νάξου.

    Ένα ταξίδι με την AEGEAN

    Μπορείτε να φτάσετε άνετα και γρήγορα στη Νάξο με μια από τις έξι καθημερινές πτήσεις της AEGEAN.

    Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων σας περιμένει να ανακαλύψετε την ομορφιά και την αυθεντικότητά του!

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Προορισμός Ελλάδα»