Στους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και κατά προτεραιότητα στους νεοϊδρυθέντες θα διοχετευθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο πλεόνασμα του ΚΑΕ για την ψυχική υγεία, δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εγγυηθεί για την οικονομική ενίσχυσή τους κατά το τρέχον έτος.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, κατά το χαιρετισμό στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Υγεία, οι ΚΟΙΣΠΕ είναι η πρώτη θεσμοθετημένη μορφή κοινωνικής οικονομίας στη χώρα (ν.2716/1999 για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση). Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό που συνδυάζει την κοινωνική επιχειρηματικότητα και άρα την κοινωνικό-οικονομική ενσωμάτωση και αποκατάσταση ατόμων με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, με τη θεραπευτική λειτουργία και την ιδιότητα της Μονάδας Ψυχικής Υγείας που ανήκει σε ένα συγκεκριμένο Τομέα Ψυχικής Υγείας. Είναι δηλαδή ένα εξαιρετικό «εργαλείο» ψυχοθεραπείας και ταυτόχρονα χειραφέτησης – κοινωνικής επανένταξης.

«Οι ΚΟΙΣΠΕ άντεξαν μέσα στην κρίση. Απέδειξαν ότι δεν είναι ευκαιριακού χαρακτήρα σχήματα, αλλά στέρεα συγκροτημένες δομές που ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση συνέχισαν να αναπτύσσονται, έστω βραδύτερα, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν καινούργιοι ΚΟΙΣΠΕ, και περισσότεροι αναμένονται να ιδρυθούν σύντομα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας ότι ο λόγος της αντοχής αυτής είναι ακριβώς το γεγονός ότι οι ΚΟΙΣΠΕ έχουν στοιχεία κοινωνικού κινήματος, έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους που πιστεύουν στην κοινωνική ένταξη και στο δικαιωματικό πυρήνα της κοινωνικής ψυχιατρικής και της κοινοτικής φροντίδας. «Δεν φτιάχτηκαν με ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αλλά με τη σκληρή δουλειά και το μεράκι των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας», συμπλήρωσε.

Αμφίβολη η οικονομική ενίσχυση για το ‘17

Ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει τους ΚΟΙΣΠΕ και η κυβέρνηση στηρίζει την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την αλληλέγγυα οικονομία, ως προνομιακού πεδίου οικονομικής, παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας που απαντά στην κρίση απασχόλησης και στην παρατεινόμενη ανεργία. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τους ΚΟΙΣΠΕ ως «πετυχημένο παράδειγμα», καθώς παρά τις συνθήκες οικονομικής κρίσης, συνέβαλλαν στην ανάδυση ενός νέου παραγωγικού τομέα, ενδιάμεσου μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού, που έχει εμπορική λογική και λογική αγοράς αλλά που το ατομικό επιχειρηματικό κέρδος δεν είναι το μοναδικό κίνητρο. «Πέρυσι, στο τέλος της χρονιάς, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να ενισχύσουμε τους ΚΟΙΣΠΕ με περίπου 1 εκ. ευρώ. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτό θα επαναληφθεί και φέτος, δεσμευόμαστε, όμως ότι ενδεχόμενο πλεόνασμα του ΚΑΕ 2544 για την ψυχική υγεία θα δοθεί για ενίσχυση στους ΚΟΙΣΠΕ και κατά προτεραιότητα στους νεοϊδρυθέντες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Νέες αξίες επιχειρηματικότητας

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι ΚΟΙΣΠΕ μπορούν να προσφέρουν ένα άλλο είδος συνεργασίας με το Δημόσιο τομέα, μια εναλλακτική μορφή Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Όπως εξήγησε, τόσο στα γεύματα που παρασκευάζονται για τα σχολεία, στο φαγητό που προσφέρεται σε νοσοκομεία, στα συνεργεία καθαρισμού δημόσιων κτηρίων αλλά και σε πολλές άλλες δραστηριότητες, οι ΚΟΙΣΠΕ δημιουργούν μια ιδιαίτερη σχέση που αναδεικνύει νέες αξίες επιχειρηματικότητας, όπως η εντιμότητα στην οικονομική διαχείριση, ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, η δίκαιη διανομή του επιχειρηματικού κέρδους, ο καλός νοούμενος επαγγελματισμός και η τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων, αξίες πολύτιμες στο ζοφερό εργασιακό τοπίο που είχε διαμορφωθεί εδώ και χρόνια λόγω της εκχώρησης υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες εργολάβους.

«Φυσικά ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν και προβλήματα, ότι υπάρχουν θεσμικές εκκρεμότητες, όπως το θέμα που προέκυψε με την αλλαγή της τομεοποίησης και τον κανόνα ένας ΚΟΙΣΠΕ ανά τομέα , την πρόταση για το ταμείο εγγυήσεων που θα διευκολύνει τη συμμετοχή των ΚΟΙΣΠΕ σε διαγωνισμούς, την επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων σχετικά με τις συμβάσεις και τις πληρωμές. Η λύση είναι ο θεσμικός διάλογος , η όσο γίνεται πιο συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με το προεδρείο της ΠΟΚΟΙΣΠΕ, η διαρκής προσπάθεια ενσωμάτωσης βελτιωτικών προτάσεων στην εφαρμοσμένη πολιτική για την Ψυχική Υγεία , που είναι ένα χώρος ειδικής ευαισθησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ισότητα των πολιτών , την κοινωνική συνοχή , τη λειτουργία του Κράτος Δικαίου, το επίπεδο Πολιτισμού και Δημοκρατίας μιας χώρας», κατέληξε ο κ. Ξανθός.